Petru Prevcu dvoboj 
z Mitjo Mežnarjem

Matjaž Zupan, glavni trener slovenske reprezentance v smučarskih skokih, je povlekel malce nenavadno potezo in v ekipo, ki se bo skušala prek kvalifikacij prebiti na četrtkovo tekmo na veliki napravi na Holmenkollnu (K-120, HS-134), že vnaprej uvrstil Jerneja Damjana, Roberta Kranjca in Jurija Tepeša.

Objavljeno
01. marec 2011 20.16
Posodobljeno
01. marec 2011 21.15
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Oslo – Za četrto mesto sta se tako na zadnjem treningu udarila Mitja Mežnar in Peter Prevc, ki je – kot je že v njegovi navadi – po sila povprečnih ponedeljkovih skokih stopnjeval nastope in si vendarle zagotovil udeležbo v kvalifikacijah. »Imam še malce težav, a brez skrbi. Do kvalifikacij in tekme bom nared,« je zagotovil Prevc in pristavil, da se mu velika skakalnica, na kateri se je pred skoraj natanko letom dni na preizkušnji za svetovni pokal izkazal s 14. mestom, zaradi manjših preglavic ni nič zamerila. Z včerajšnjimi skoki, dolgimi 122,5, 120,5 in 122,5 metra, je 18-letni up kranjskega Triglava držal v šahu Tržičana Mitjo Mežnarja (121,5 m, 122 m in 117,5 m), med nepopolno konkurenco pa se je sukal okrog 25. mesta.

Ob Čehih in Japoncih je v dogovoru z Zupanom trening izpustil tudi Robert Kranjec, ker je ocenil, da se je že v ponedeljek ujel z napravo. Po izvrstnem prvem poskusu (132 m), kar je bila celo četrta daljava, se je v hotel vrnil tudi Jernej Damjan. »Že uvodni dan na tej skakalnici mi je šlo dobro od nog, ta skok pa je bil sploh super,« je bil zelo zadovoljen 27-letni Ljubljančan, ki se mu je od reprezentančnih kolegov včeraj najbolj približal Jurij Tepeš (131 m, 98 m in 123,5 m).

»Dobro, da me je Matjaž že vnaprej uvrstil v ekipo, saj sem se lahko tako posvetil tudi drugim stvarem – preizkušanju kombinezonov. Ob dveh novih imam tu še enega starega iz prejšnje sezone, katerega pa bom oblekel, se bom odločil tik pred zdajci,« je zaupal skakalec Dolomitov, vesel, ker je premagal virozo, ki ga je napadla v sredo zvečer.

»Zdaj sem v redu, pravzaprav sem bil zdrav že v nedeljo. Obe tekmi na srednji skakalnici sem si ogledal po televiziji, nadejam se, da bomo na veliki napravi boljši,« si je zaželel Tepeš, ki je 14. t. m. dopolnil 22 let. Če bi sodili po včerajšnjem treningu, bo tudi na 120-metrski skakalnici glavni kandidat za osvojitev naslova svetovnega prvaka Avstrijec Thomas Morgenstern, saj je bil v obeh serijah, v katerih je nastopil, najdaljši med vsemi (135 m in 138 m). V drugo se je, denimo, na poldrugi meter približal rekordu naprave, ki ga od lani drži njegov rojak Andreas Kofler.