Planica 2014 brez poletov, finale bo na skakalnici

Usoda sklepnega dejanja svetovnega pokala 2013/2014 bo znana konec prihodnjega tedna.

Objavljeno
23. september 2013 23.43
Dela na velikanki 23.9. 2013
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Ljubljana – Vse kaže, da se bo uresničil črni scenarij, po katerem finala svetovnega pokala v smučarskih skokih 2013/14 le ne bo na letalnici bratov Gorišek. Ker so jo začeli prenavljati prepozno (namesto zgodaj pomladi šele pozno poleti), je negotovo, ali bi lahko pravočasno dokončali dela. V prireditvenem odboru Planica 2014 pa – kot smo izvedeli iz krogov blizu njegovega vrha – nočejo tvegati ...

Da bi se izognili črnemu scenariju, po katerem bi bila celotna prireditev odpovedana, so že pred časom pripravili rezervni in ga posredovali odgovornim na Mednarodni smučarski zvezi (FIS). Po tem bi veliki finale namesto na letalnici, na kateri so se za točke svetovnega pokala redno potegovali vse od leta 1999, pripravili na novi Bloudkovi velikanki (HS-139), poleg najboljših smučarskih skakalcev pa bi od 20. do 23. marca 2014 v Planici premierno gostili tudi najboljše skakalke na svetu.

Razmišljajo celo o izvedbi preizkušnje mešanih ekip, z brezhibno izvedenim tekmovanjem pa bi si organizatorji prizadevali dokazati, da so že zreli tudi za pripravo (vsaj skakalnega dela) svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju, ki bi ga v dolino pod Poncami radi pripeljali leta 2019.

A to so za zdaj zgolj predlogi, o katerih bodo pristojni razpravljali na bližnji koledarski konferenci FIS (od 2. do 6. oktobra) v Zürichu. Ali bodo sprejeli predlagani »zasilni izhod« planiškega prireditvenega odbora, bo torej dokončno znano že konec prihodnjega tedna, in ne šele novembra, kakor je za ponedeljkovo izdajo časnika Delo napovedal Jelko Gros, direktor Zavoda za šport Planica.

Na konferenci bodo torej določili usodo finala svetovnega pokala v smučarskih skokih 2013/14, kakor pa smo izvedeli iz zanesljivih virov, je potrditev tekmovanja na novi Bloudkovi velikanki zgolj formalnost. Menda so se pristojni o vsem dogovorili že vnaprej, vendar tega (še) nočejo obešati na veliki zvon, dokler programa ne bodo uradno sprejeli oziroma dokler ne bo ta popolnoma jasen.

Težko je s prstom pokazati, kdo je kriv, da se je spet zataknilo pri gradnji (nordijskega) centra v dolini pod Poncami, zaradi česar bodo konec marca prihodnje leto prikrajšani številni slovenski ljubitelji poletov in tudi naši skakalci, ki najboljše dosežke praviloma dosegajo na (naj)večjih napravah.

Dejstvo je, da določen del krivde nosijo vsi, ki so tako ali drugače vključeni v projekt: od države in njenih zapletenih birokracijskih postopkov do izvajalcev in navsezadnje tistih, ki že od vsega začetka bedijo nad vsem. Zaradi njih bo končna cena nordijskega centra višja za najmanj 3,5 milijona evrov, nič čudnega pa ne bi bilo, če bi še presegla zdaj predvidenih 45,5 milijona evrov.

Prireditelji pred velikim izivom

Da bo finale svetovnega pokala v smučarskih skokih 2013/14 – kot vse kaže – »le« na novi Bloudkovi velikanki (HS-139), in ne na letalnici bratov Gorišek (HS-215), v planiškem prireditvenem odboru razumejo predvsem kot izziv, in ne kot nekaj tragičnega. Verjamejo pač, da lahko s pomočjo najboljših skakalcev tudi na sosednji manjši napravi upravičijo sloves vsakoletnega največjega športnega praznika v Sloveniji.

Optimizem črpajo zlasti iz lanskega uspešno izpeljanega slovesnega odprtja nove Bloudkove velikanke, ko je poletno državno prvenstvo v smučarskih skokih iz neposredne bližine spremljalo kar 7500 gledalcev. Za nameček pričakujejo, da bodo slovenski skakalci v prihajajoči zimi z vrhuncem na olimpijskih igrah v Sočiju podobno uspešni, kot so bili v zadnjih dveh sezonah, dodaten magnet za ljubitelje skokov pa naj bi predstavljale še najboljše skakalke na svetu, ki se bodo po vsej verjetnosti med 20. in 23. marcem prihodnje leto prvič potegovale za točke svetovnega pokala tudi v Planici.

Finale bo torej v vsakem primeru znova gostila Planica, vprašanje je le, kakšen bo spored tekem. Organizatorji verjamejo, da bo kljub vsemu dovolj privlačen in bo privabil podobno število gledalcev, kot jih je spektakel na letalnici bratov Gorišek, ob kateri se jih je v zadnjih letih v povprečju zbralo po 55.000. Zagotavljajo, da bodo ob doskočišču prav tako pripravili prostor za 20.000 do 25.000 ljudi.

Za to, da se je prenova slovenskega ponosa začela s tolikšno zamudo, je po mnenju sogovornikov več razlogov; po njihovem gre za tako zahteven projekt, da bi ga težko pravočasno dokončali, čeprav bi začeli kopati že aprila. Hkrati pa priznavajo, da gre tudi tu za zgodbo različnih »stricev«.

Kakor koli že, ko je vodilnim možem v planiškem prireditvenem odboru postalo jasno, da letalnica v nasprotju z napovedmi Jelka Grosa, direktorja Zavoda za šport Planica, ne bo nared do finala, niso hoteli sedeti križem rok. Nemudoma so začeli razmišljati o rezervnem scenariju s tekmami na novi Bloudkovi velikanki. Verjamejo, da lahko tudi na njej pripravijo spektakel, ki bo pritegnil več kot 50.000 gledalcev, ker se zanašajo na to, da imajo Slovenci radi smučarske skoke. In da se že od nekdaj vedno poistovetijo tudi s Planico.