Po pomoč so se zatekli h Gorišku

Ambiciozni Ljubenčani: konec leta 2015 večja in tudi plastificirana skakalnica?

Objavljeno
28. januar 2014 01.06
Bogataj Urša, 8. mesto v ženskih skoki v Planici 26. januarja 2014
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Ljubljana – Predstavniki FIS z direktorico ženskega svetovnega pokala Čiko Jošida so Ljubenčanom minuli vikend vnovič podelili najvišjo oceno za organizacijo v Planico prestavljenih tekem, ki jih bo Ljubno zagotovo gostilo tudi prihodnjo zimo. Po njej pa naj bi se ženske že merile na prenovljeni in povečani skakalnici, celoten projekt pa vrednotijo na do dva milijona evrov.

Skakalnica v Zgornji Savinjski dolini ima namreč certifikat do leta 2015 in ker šteje že šest desetletij, je prenova nujna, Ljubenčani pa imajo načrte že pripravljene. Podnje se je podpisal Janez Gorišek, predvidevajo pa povečanje skakalnice za dobrih 15 m, gradnjo novega sodniškega stolpa in dvigala za prevoz skakalcev na vrh. »V načrtu imamo tudi plastificiranje skakalnice, saj bi radi zgradili center, ki bi deloval vse leto, ne pa le za eno tekmo. Prvo lopato bomo zasadili letos, končali pa naj bi prihodnje leto. Tudi strategija turizma v naši dolini namreč sloni na skokih,« je pojasnil predsednik organizacijskega odbora ljubenske tekme Rajko Pintar, ki pri finančni oceni projekta meri na 1,5 do 2 milijona evrov, denar pa naj bi zbrali z zasebnimi vlagatelji, lokalno skupnostjo in evropskimi sredstvi. »Pomembno se mi zdi, da naša občina nima nobenega kredita in ni zadolžena niti za cent,« je poudaril, ko je beseda nanesla na denar.

In medtem ko so na Ljubnem že polni zaleta pred novim projektom, glavni trener slovenske reprezentance Jože Berčič celo razmišlja, da bo šel razvoj ženskih skokov vse bolj v smer večjih naprav. »Prej ali slej se bodo dekleta začela meriti na velikih skakalnicah, a razvoju je treba dati čas. Če bi se namreč na kakšni tekmi ali treningu zgodilo kaj slabega, to ne bi nikomur koristilo, niti temu športu ne. Dekletom pač zdaj še manjka kilometrine za to, da bi se stalno merile na večjih skakalnicah, a do tega bo prišlo, prepričan sem, da bodo začeli pri FIS tudi združevati ženska in moška prizorišča,« meni Berčič, to sezono bodo denimo skakalke ob enajstih prizoriščih dvakrat točke lovile na veliki napravi, najprej v Oslu in nato na finalu marca v Planici.

Kljub odličnim ocenam in pohvalam, ki slovenske organizatorje uvrščajo na vrh ženskih zimskih skakalnih prizorišč, pa v nedeljo v Planici Ljubenčani niso skrivali, da bi jim bilo ljubše tekmo izvesti v domačem okolju. Zaradi tradicije zagotovo, a tudi stroškov, ki so s selitvijo seveda poskočili. Kot je pojasnila namestnica predsednika organizacijskega odbora Mojca Hrženjak, naj bi se predvidenih 250 tisoč evrov proračuna po grobi oceni dvignilo vsaj za 10 odstotkov. »Časa za selitev smo imeli malo, v Planici pa smo skakalnico dobesedno najeli, saj smo pod Ponce preselili vso našo ekipo z delavci vred. Planičani so sicer gostoljubni, a na Ljubnem je zaradi majhnega prostora vse bolj obvladljivo, poleg tega je v Planici še gradbišče,« je pojasnila prva dama ljubenske organizacije, pri čemer so imeli letos srečo, da so imeli na zaletni rampi domala vse najboljše, saj so zaradi bližine OI tudi Japonke z vodilno Saro Takanaši ostale v Evropi.