Polet: Enačba uspešnosti

Uroš Velepec, trener biatloncev: »Glavne politične stranke se, na našo veliko nesrečo, obnašajo kot športni klubi.«

Objavljeno
30. september 2011 13.32
Posodobljeno
01. oktober 2011 09.00
Uroš Velepec, Polet
Uroš Velepec, Polet
Da je enačba uspešnosti v športu nekaj, s čimer se ukvarja vsak, vsaj nekoliko predan trener, ni verjetno nič posebnega. Naj na kratko pojasnim. Za uspešnost v vrhunskem športu je pač potrebno, da opazovani športnik doseže po nekakšni matematični formuli zadostno število točk, vsaj tolikšno, da gre z njim resno računati. V enačbo vnašamo najprej pomembnejše dejavnike, ki so potrebni za uspeh in kasneje tiste manj pomembne. Vsak dejavnik ima v moji »knjižici« določeno številko, s katero se množi in seveda v skladu manjšo pomembnostjo se ta številka niža. Ti dejavniki, pomnoženi s faktorjem pomembnosti, se seveda na koncu seštejejo. Metodo so precej natančno razdelali na Fakulteti za šport, sam pa uporabljam poenostavljeno ali če hočete prilagojeno različico v biatlonu.

Poglejmo »moje« dejavnike uspeha v biatlonu. Takoj za starostjo, sta dva dejavnika in sicer nadarjenost za tek in streljanje. Sledijo predanost, bistrost, želja, cilji, prilagodljivost, socialni vidiki in tako naprej... V desetih trenerskih letih sem ugotovil, da tisti z višjim seštevkom z veliko večjo verjetnostjo postanejo vrhunski.

Kakšne so razmere v slovenskem športu si iz prve roke preberite v članku trenerja biatloncev Uroša Velepca na www.polet.si ali kliknite tukaj!