Prevc ima rad »šoke«, saj se v njih običajno dobro znajde

Peter Prevc glede OI v Sočiju noče (še) ničesar napovedovati, ker se zarečenega kruha največ poje.

Objavljeno
10. oktober 2013 21.23
uho*peter Prevc
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Zg. Brnik – Za Petra Prevca, ki je na februarskem nordijskem svetovnem prvenstvu v dolini Fiemme zablestel v vsem sijaju ter navdušil s srebrno kolajno na veliki in bronasto na srednji skakalnici, sta odmevna uspeha iz Predazza le še oddaljen spomin. Kakor sam pravi, je minula sezona že pozabljena, ker je z mislimi povsem pri olimpijski zimi 2013/14.

Ob tem se je »oprl« tudi na nedavno izrečene izjave Andrea Massija, da se z novo sezono vse začenja znova. »Dejstvo je, da bomo na prvi tekmi spet vsi začeli z ničle. Tudi sam zaradi preteklih dobrih skokov in obeh kolajn iz Predazza ne bom imel nobene prednosti. Zato so minuli dosežki že skoraj v celoti pozabljeni, zdaj se je treba pač čim bolje pripraviti za novo zimo,« je uvodoma poudaril 21-letni skakalec iz Dolenje vasi pri Železnikih, ki za svojo mladost razmišlja zelo zrelo. Zato mu ni težko verjeti, ko vztraja, da se res sila poredko spomni blestečih trenutkov z nordijskega SP v dolini Fiemme.

Od vseh so mu – zanimivo – najbolj v spominu ostale lepe številke, ki so se pred njegovim imenom in priimkom zableščale na semaforju rezultatov, manj pa slovesni razglasitvi, ki so po njegovem »le« protokolarna zadeva. »Sam pač najbolj uživam v dobrih skokih in sekundah, ki sledijo takoj po njih,« je zaupal Prevc, ki je iz svojega spomina izbrisal tudi zaplet po tekmi na veliki napravi v Predazzu, ko mu je – ker si je prezgodaj odpel kombinezon – grozila celo diskvalifikacija.

»Če sem že pozabil lepe stvari, sem grde še toliko prej. Kar pa zadeva sam zaplet: zanj po eni strani ni bil nihče kriv, po drugi pa vsi zelo. Je pa bil za vse nas dobra šola, saj smo se začeli bolj obveščati med seboj,« je pojasnil skakalec Triglava, ki se z vrhuncem prihajajoče zime – olimpijskimi igrami v Sočiju (še) ne obremenjuje. »Do tja je še daleč, pred nami pa je še veliko tekem, ki so prav tako pomembne. Pri sebi moram še veliko postoriti, da bom svetovni pokal pričakal v želeni formi. Zadnji dosežki so sicer spodbudni, če se ozrem nazaj, pa s svojimi nastopi v letošnjem poletju ne morem biti zadovoljen. Napredoval sem pač prepočasi,« je samokritičen dobitnik dveh kolajn na SP v dolini Fiemme, ki mu optimizem vliva ocena, da ima še precej rezerv.

Njegov prvi cilj je, da bi se na uvodnih treh postajah svetovnega pokala odrezal bolje kot lani in nato nadaljeval z rahlim vzponom. Glede OI v Sočiju pa noče ničesar napovedovati, ker se zarečenega kruha največ poje. »Matematičnih teorij je veliko in zdaj lahko samo ugibamo o 'predračunih', pravi 'računi' bodo tako ali tako znani šele v Sočiju,« je odvrnil v smehu, nakar je priznal, da mu tamkajšnji skakalnici nista preveč všeč. »Narejeni sta po ruskem kopitu in močno spominjata na naprave v Čajkovskem in Nižnjem Tagilu. Na pogled sta izpeljani zelo lepo, saj nimata ostrih krivulj in zato nič takega, kar bi šokiralo, to pa meni ne ustreza najbolj. Sam imam rad na skakalnicah 'šoke', kajti v njih se običajno dobro znajdem,« je razkril Prevc, ki je minulo sezono svetovnega pokala v skupnem seštevku končal na visokem sedmem mestu, tik za Robertom Kranjcem.

Na vprašanje, mar lahko vrhunec pripravljenosti načrtuje za točno določen dan, je odkimal. »Ne bom trdil, da se ne da, toda jaz tega ne znam. Da se mi je tako lepo izšlo v Predazzu, gre morda pripisati tudi mladostniški neobremenjenosti,« je razmišljal mladi Gorenjec, vesel, ker se je v zadnjih dveh sezonah tako izboljšala interna konkurenca v slovenski reprezentanci, zaradi katere si ne sme privoščiti nobenega počitka. »Če 'prespiš' le dva treninga, si hitro šele sedmi mož v ekipi, zato je treba vseskozi garati. Na ta način drug drugega priganjamo k delu in skupaj rastemo ...«