Prevc: Trenutno sem v varnem povprečju

Slovenski skakalec Peter Prevc je ocenil svoje poletne nastope in priprave na zimsko sezono.

Objavljeno
07. oktober 2014 13.42
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA

Ljubljana - V minuli sezoni najboljši slovenski skakalec Peter Prevc je po končanem poletnem delu sezoni ocenil svoje nastope in spregovoril tudi o pripravah na zimsko sezono.

Peter Prevc je v tej sezoni nastopil na štirih tekmah poletne VN Fis in s 168 točkami končal na 14. mestu, tekmovanje pa je zaznamoval zmagovalec Jernej Damjan.

»Trenutno sem nekje v varnem povprečju. Začelo se je dobro s Kranjem in Wislo, na koncu pa se mi ni izšlo po pričakovanjih, na zadnji tekmi, denimo, nisem prilezel niti do finala. Ampak nimam razloga za paniko. Očitno moram še malo bolj trenirati. Mislim, da sem pri kondicijski pripravi še boljši kot lani, glede na to, da lepo pridobivam na fizični moči. Zadovoljen sem z opravljenim čez poletje. Tudi uvod v poletne tekme je bil zelo dober, potem pa so se začele pojavljati večje napake, zato sem namesto na tekme raje šel nazaj trenirati. Odločili smo se, da je bolje, če damo še več poudarka telesni moči in tudi zato se tekme niso izšle tako, kot smo vsi pričakovali,« je dejal Prevc.

Sledi sedem tednov kompleksnih priprav na zimo

22-letni slovenski skakalec je zadovoljen tudi z dosedanjimi treningi, ki so od njega terjali veliko napora: »Zadovoljen sem tudi s tem. Treninge dobro izpeljem, hitro se regeneriram in to je najpomembneje. Tako lahko v bistvu že popoldanski trening spet opravim 'na polno' in treniram spočit. Če hodiš utrujen na treninge, odneseš veliko manj pozitivnega. Kar se tiče fizične priprave, je poleti res vse potekalo super. Zdaj nas v bistvu čaka še sedem tednov najbolj zakompliciranih priprav na zimo. V tem času je treba prilagoditi oziroma izpiliti skoke, da se pojavlja čim manj napak in da je skakanje na čim višji ravni, hkrati pa še vedno poskušaš dvigniti tudi fizično pripravljenost. Če si preveč osredotočen na tehniko skakanja, ti lahko 'fizika' malo popusti, če preveč vadiš fizično moč, se ti poruši tehnika. Tu bo treba najti tisto optimalno razmerje vadbe, da vse skupaj lepo zapeljemo v zimo.«

Peter Prevc je nekaj besed namenil tudi opremi, ki jo bo imel v prihajajoči sezoni:  »Dodobra smo preizkusili drese, malo prilagodili kroj, tudi smuči še testiramo in bomo za zimo pripravili nove, tako da sem za zdaj zelo zadovoljen. Videl sem, da sem lahko hitro povsem na vrhu, a tudi hitro na dnu. To je zelo dober podatek, da veš, da je treba biti vsakič maksimalno skoncentriran in ne smeš nobene stvari prepustiti naključju.«

Nova tekmovalna sezona se bo začela 21. novembra v Klingenthalu.