Pričakovano jeseniško slovo

Glas ljudstva pa v Podmežakli precej velja in ta je bil po torkovem slovesu od EBEL brez končnice prav jasen: za naslednjo sezono obdržati obetavno domače jedro, finskega trenerja in češkega vratarja, še prej pa se konkurenčno boriti za naslov slovenskih prvakov.

Objavljeno
24. februar 2011 10.46
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Slovenska hokejska zgodba na ledenih ploskvah EBEL ostaja na istih tirnicah – že tretjič zapored v končnici osmerice ne bo vsaj enega od obeh naših udeležencev. Povsem porazno je bilo lansko leto, ko sta prav moštvi Olimpije in Jesenic zasedli zadnji mesti v desetčlanski ligi. Takrat je ljubljanski klub že drugič zapored ostal brez končnice, zdaj drugi »minus« v dveh sezonah zapisujejo na Jesenicah.

Presenečenje? Sploh ne! Kajti če bi se druščina večinoma golobradih fantov s pisano zasedbo cenenih igralcev iz tujine uvrstila med najboljše, bi bil to podvig na ravni največjih doslej v tekmovanju pod streho avstrijske banke. Ki so ji zavoljo odmevnosti v interesu izenačene tekme, a kajpak tudi zmage avstrijskih klubov ter večeri v polnih dvoranah. Slednje so bolj kot kjerkoli drugje prireditelji dobili v Zagrebu, šesterica klubov iz domovine EBEL pa si je že v štartu s proračuni in temu primernimi moštvi zagotovila boljše izhodišče kot štirje priseljenci v tekmovanju.

Slednji, predvsem madžarski klub ter oba slovenska, so večkrat vihali nos nad krivico na ledu in neenakovrednim statusom v pisarnah, nenazadnje tudi torkov gladki poraz močnih Celovčanov doma z za razred slabšim Medveščakom prav lahko razkriva, da v resda zelo urejenem tekmovanju jasnega tekmovalnega sporeda in primerne odmevnosti ne odločajo le razmerja moči na ledu. Za prireditelje in pokrovitelje je pač, ko gre za zadnjo izbiro, zanimivejša navzočnost v milijonskem Zagrebu, kjer so povrhu avstrijske banke vplivnejše kot pa na železarskih Jesenicah.

Ob vsem tem v Gornjesavski dolini ne smejo obupati, aplavz 3000 navijačev po koncu zadnje domače predstave v sezoni za točke EBEL je potrdil naklonjenost mlademu moštvu. Ne pa tudi vodstvu kluba, ki se je izkazalo z vabilom trenerju Heikkiju Mälkiäju, polomilo pa ga je tudi nekajkrat. Pravzaprav že v prejšnji sezoni, ko je prihod Finčevega predhodnika Mika Posme botroval številnim težavam. Alkohol mu je krojil vsakdan, avtoriteta v slačilnici je izpuhtela prav v hlapih, ugled kluba je bil iz dneva v dan slabši. Zgodbo je začinil nenavaden rateški incident in ko je že zadišalo po nadaljevanju mučne zgodbe, je prav Mälkiä potegnil rešilno vrv – z Jesenic je izhodna vrata pokazal Toddu Eliku, pivskemu pajdašu Posme.

Delovne navade so krasile trenerja in igralce, za vrhunski dosežek pa je zmanjkalo kakovosti, izkušenj za nastope na tekmah odločitev v domači dvorani ter več spretnosti pri izbiri vratarja. Začetek z dvema tujcema pred mrežo je bil za hokejske Jesenice nesprejemljiv, prav vsi domači čuvaji zadnjih let so bili na višji ravni od omenjenega dvojca! Zgodbo v vratih je nato prepozno reševal novinec Michal Fikrt.
Glas ljudstva pa v Podmežakli precej velja in ta je bil po torkovem slovesu od EBEL brez končnice prav jasen: za naslednjo sezono obdržati obetavno domače jedro, finskega trenerja in češkega vratarja (s slednjim so včeraj že podaljšali pogodbo), še prej pa se konkurenčno boriti za naslov slovenskih prvakov.