V Sjusjoenu prva tekma smučarskih tekačic

Čeprav odhod Petre Majdič pomeni konec fantastične ere, so ostala dekleta sposobna nadaljevati s podobnimi uspehi.

Objavljeno
16. november 2011 10.43
Posodobljeno
16. november 2011 10.43
P. D., Delo.si
P. D., Delo.si

Ljubljana - Sezona svetovnega pokala v smučarskih tekih se začenja v soboto. Uvodna tekma bo zaradi pomanjkanja snega namesto v Beitostoelnu v Sjusjoenu. Tudi tam je zaenkrat na voljo zgolj trikilometrska proga, reprezentanca pa na sever potuje v četrtek, poroča STA.

Briljantne rezultate zadnjih sezon, za katere je skbela predvsem Petra Majdič in med katere spada mnogo zmag v svetovnem pokalu ter olimpijsko odličje v Vancouvru leta 2010 bo težko ponoviti. Letos bo tako na Vesno Fabjan in Katjo Višnar padlo precej veliko vreme. Najvišja mesta bosta skušali doseči predvsem v sprintu, saj sta v tej kategoriji že osvajali točke in stale na zmagovalnem odru.

Eden izmed vrhuncev sezone bo zagotovo tekma za svetovni pokal 17. in 18. decembra na domači Rogli, ki bo na sporedu neposredno pred Tour de Skijem. Svetovnega prvenstva letos ne bo.

"Letos smo se soočili s koncem neke fantastične ere, potem ko je odšla Petra Majdič, s temi izidi pa se za naprej ne smemo obremenjevati. To je odlično izhodišče in ekipe zdaj s tem ne obremenjujemo. Ekipa je pripravljena, predvsem dekleta, sposobna so nadaljevati z uspehi. Zaradi pomanjkanja snega po vsej Evropi smo veliko trenirali doma in na Dachsteinu. Fantom se sezona začne decembra, zato jih pomanjkanje snega v pripravljalnem obdobju ni tako oviralo. V Sjusjoenu so pripravili 3,5 kilometra dolgo progo, tako da tekma v soboto bo," je dejal strokovni vodja panoge Marko Gracer.

"Dekleta potujejo na tekmo jutri, vsi smo še doma. Nekaj težav smo imeli s kombijem, ki se nam je pokvaril na poti na prizorišče, a je zdaj že popravljen. Tudi trener deklet Vladimir Korolkevič je pripotoval domov, saj je moral zaradi reakcije po cepljenju v bolnišnico, ampak ni nič hujšega. Sezona se začenja," je pred odhodom reprezentance na sever še dejal Gracer.

"Vsako tekmo bom vzela kot nov izziv. Nimam le priljubljenih prizorišč, ampak bom na vsaki tekmi skušala doseči čim boljši rezultat in biti konstantna čez vso sezono. Veliko poudarka sem dala sami tehniki že od začetka pripravljalne sezone, torej od maja, in sem na rolkah skušala čim bolj izboljšati tehniko. Rolke resda niso smuči, vendar sem v soročnem poganjanju z rokami napredovala. Pridobila sem ogromno moči v zgornjem delu, tudi malo več mišične mase imam v ramenskem obroču. Mislim, da se bo to moralo poznati na tekmah in da bodo tudi v klasiki rezultati vse boljši. Konec koncev, če hočem biti dobro uvrščena v skupnem seštevku, moram dosegati dobre rezultate tudi v klasiki," pa je pred uvodno tekmo dejala Fabjanova.

Moški del reprezentance, ki ga od letos vodi nekdanji trener Majdičeve Ivan Hudač, bo nastopal predvsem na celinskem pokalu, če bo kdo izstopal, pa bo nastopil tudi na svetovnem pokalu.