Razbremenjena spet v naletu

Težja za kolajni zlatega in srebrnega leska, a lažja za veliko breme, ki ga je na ramenih nosila v tej zimi, je Tina Maze blestela v Åreju na Švedskem, kjer se je po SP nadaljevala turneja svetovnega pokala.

Objavljeno
28. februar 2011 12.12
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport
Åre – V treh tekmovalnih dneh je navduševala z lahkotnim in dovršenim smučanjem ter pogumnim pristopom, kakršnega pri njej nismo bili vajeni. Na krilih kolajn je dvakrat prismučala na zmagovalni oder, tekmovalni konec tedna pa sklenila z 8. mestom v superveleslalomu. Ob tem je dobila tudi boj z virozo, ki v njenem naletu ni imela možnosti, da jo ustavi.

Zdravstvene težave so s pomočjo psihičnega bremena in rošad v ekipi pred SP nekajkrat zrušile ritem Mazejevi, najbolj očitno na zadnji postaji svetovnega pokala pred prvenstvom v Zwieslu. Odkar si je kot svetovna prvakinja povrnila samozavest, je tudi bolezen lahko potisnila na stranski tir in se osredotočila le na svoje smučanje. »Tina je bila v zadnjih dneh močno utrujena, zbolela je, a je bila na štartu vseeno samozavestna bolj kot kdajkoli prej. Zdaj tekmuje kot svetovna prvakinja, to je velika razlika,« je povedal trener Andrea Massi. To je Tina potrdila tudi že na obeh smukaških treningih, ko se je dobro znašla na njej ljubi progi Olympia, prizorišču ene od njenih devetih zmag v svetovnem pokalu (iz leta 2009).

Da tej zbirki doda še deseto zvezdico, je bila povsem blizu zlasti na sobotnem smuku. Črnjanka je bržkone uprizorila eno svojih najboljših smukaških predstav, pri čemer so ji v veliki meri pomagale tudi zelo hitre smuči. Massi, ki je pohvalil odlično delo serviserja Ciccia, je dejal, da je bila »kot na raketah«. Tako je dosegla eno najvišjih hitrosti (124,93 km/h) in ko se je že približevala svoji drugi smukaški zmagi po senzaciji iz leta 2008 v St. Moritzu, jo je za 13 stotink vendarle ujela prva smukačica zadnjih sezon, Američanka Lindsey Vonn. »Uživala sem v svojem smučanju, čeprav nisem imela tako dobrega občutka kot na treningih. Mislim, da sem v ključnem delu ubrala najboljšo linijo in tam pridobila prednost pred tekmicami,« se je zavedala Mazejeva, ki je s trenerjem Liviom Magonijem še posebej dobro naštudirala zavoj, v katerem so imele druge tekmovalke precej težav in na katerem je grdo padla Švicarka Nadja Kamer, to pa ji je na koncu prineslo najboljšo smukaško uvrstitev v sezoni.

Vse te podrobnosti, od neobremenjenosti do utečenega dela v ekipi – ta po nekaj težavah in odhodu serviserja Dušana Kapša zdaj očitno vendarle spet dobro funkcionira – je Mazejeva v Åreju sestavila v mozaik, vreden skoraj 200 točk svetovnega pokala. Bogat točkovni paket jo je hkrati vrnil na 4. mesto v skupni razvrstitvi svetovnega pokala, ob smoli dvakratne svetovne prvakinje Elisabeth Görgl (v smuku je odstopila, v superveleslalomu pa bila šele 21.) pa jo spet vmešal v boj za skupno tretje mesto v svetovnem pokalu. Za Avstrijko ta čas zaostaja za 41 točk, ali jo še lahko ogrozi na zmagovalnem odru skupnega seštevka, pa bodo najbolj jasno pokazale tekme v Trbižu naslednji konec tedna. Črnjanka bo imela na prizorišču tik ob slovenski meji priložnost, da se dodatno izboljša tudi v superveleslalomu, kjer je včeraj šele drugič v sezoni prišla do točk. Olimpijska podprvakinja te discipline si želi zmage in le kje bi jo bilo lepše doseči kot pred številnimi domačimi navijači, ki jih je že ob proslavljanju zlate kolajne na Prešernovem trgu povabila na »slovensko tekmo«, nekakšno nadomestno Zlato lisico v Mariboru, prizorišču nekaterih njenih najlepših uspehov ...