Raztresena Petra Majdič: Bilo je kaotično

Smučarska tekačica Petra Majdič je na klasičnem šprintu za svetovni pokal v Lahtiju osvojila tretje mesto, s čimer je prevzela vodstvo v seštevku šprinterske razvrstitve. Zmagala je Norvežanka Marit Bjørgen pred rojakinjo Astrid Jacobsen. Druga slovenska predstavnica Katja Višnar je izpadla v četrtfinalu in zasedla 13. mesto.

Objavljeno
13. marec 2011 12.46
Posodobljeno
13. marec 2011 13.06
R. T., delo.si
R. T., delo.si
Lahti - Majdičeva si je z današnjim tretjim mestom pritekla odlično izhodišče pred zaključkom sezone. Do danes je v posebni skupni razvrstitvi sprinta zaostajala za Američanko Kikkan Randall in Italijanko Arianno Follis, danes pa obe tekmici ugnala in sama prevzela vodstvo. Potem ko ji je prvotni cilj, to je zmaga v skupnem seštevku, iz rok spolzel sredi sezone, se je odločila, da si bo pritekla vsaj skupno zmago v sprinterski razvrstitvi in kot kaže ji bo to uspelo.

Majdičeva ni nakazala, da bo znova na vrhu med najboljšimi. V kvalifikacijah je namreč dosegla »šele« 24. čas, kar pa je bilo povsem dovolj za preboj v trideseterico, ki se je nato pomerila v finalnih bojih. V četrtfinalu je Majdičeva vse postavila na glavo, vseskozi tekla v ospredju, predvsem pa si je želela biti na čelu kolone na zahtevnem spustu pred ciljno ravnino, ki se je danes pokazal za selektivnega, saj je na zadnjem,»indijanskem« zavoju veliko tekmovalcev izgubilo ravnotežje in v gneči pristalo na tleh.

Majdičevi se kaj takega ni pripetilo, tudi v polfinalu je tekla spredaj, a nato v ciljnem razpletu pristala šele na četrtem mestu. Kljub temu je bila dovolj hitra za finale, saj je bil drugi polfinale precej počasnejši.

»Danes smo imeli zelo veliko težav že od kvalifikacij naprej, trepetali smo, če se bomo sploh uvrstili naprej. Sprva sem narobe speljala zavoj, nato je sledil še padec pred ciljem, vse skupaj je bilo precej kaotično. Potem je sledil boj, bila sem precej raztresena, ne vemo pravzaprav, kaj se je dogajalo danes z mano. Stopničke so prav gotovo več od maksimuma,« je po tekmi dejala Majdičeva.

V finalu je Majdičeva sprva tekla v ozadju, nato pa postopoma pridobila mesta. Med drugim se je prebila tudi pred Follisovo in zbranost zadržala vse do konca. Na spustu pred ciljno ravnino je bila še četrta, nato pa z močnim odrivanjem prehitela Poljakinjo Justyno Kowalczyk, ki se je morala tako zadovoljiti s četrtim mestom.

»Zelo sem vesela, da sem znova na vrhu sprinterske razvrstitve, saj dobimo v sredo le polovične točke. Moram biti zadovoljna z današnjo uvrstitvijo, lahko bila namreč samo 31. Psihično sem precej utrujena, tukaj je tudi megleno, sneži, imamo nizek zračni tlak in ker sem sama bolj 'vremenski tip', vse skupaj toliko bolj vpliva name. Vendar ko imaš stopničke, se vse pozabi. Fantje so se v servisu zelo potrudili, imela sem odličen oprijem, kar je bilo na tej zahtevni tekmi odločilnega pomena,« je še povedala Majdičeva in dodala: »V Stockholmu sem zmeraj rada tekla, a mislim, da bo konkurenca izredno močna. Želela bi si miren teden pred koncem sezone, čeprav ko gre za najvišja mesta, ne verjamem, da bo sledil kakšen koli počitek.«

»Res sem vesela, da sem spet na zmagovalnih stopničkah, posebej zato, ker so bile v finalu vse najboljše tekačice na svetu. Zmaga mi veliko pomeni, saj sem bila po sobotnem dvojnem zasledovanju in že pred njim kar precej utrujena. Ampak danes mi je spet uspelo zbrati dovolj moči za novo zmago in prav veselim se že zaključka sezone na Švedskem,«pa je po novi zmagi dejala Bjørgnova, ki je na nedavnem svetovnem prvenstvu v Oslu osvojila kar pet odličij, od tega štiri zlata in eno srebrno. Z današnjo, že 45. zmago v svetovnem pokalu se je Norvežanka po številu zmag na vrhu izenačila z legendarno Rusinjo Jeleno Vialbe, ki je v tem športu kraljevala v 90 letih.

Druga slovenska predstavnica Katja Višnar je precej bolje tekla v kvalifikacijah, kjer je postavila sedmi čas. V četrtfinalu je Višnarjeva sprva tekla v ospredju, a nato počasi izgubljala mesta. Do vodilnih Kowalczykove in Švedinje Charlotte Kalla se je naredila prevelika razlika, Slovenka pa je tako izgubila možnosti za preboj v polfinale po času. Tekmo je končala na 13. mestu.

V moški tekmi, kjer Slovenci niso nastopili, je zmagal Šved Emil Jønsson in tako še enkrat več dokazal, da je nepremagljiv sprinter. Drugo mesto je osvojil Norvežan Eirik Brandsdal, tretji pa je bil njegov rojak Paal Golberg.

V sredo bo v Stockholmu na sporedu še en klasični sprint, zatem pa sledi v Falunu prihodnji konec tedna zaključek sezone svetovnega pokala v smučarskem teku.


Izidi, šprint (klasično), ženske:

1. Marit Bjørgen (Nor)

2. Astrid Jacobsen (Nor)

3. Petra Majdič (Slo)

4. Justyna Kowalczyk (Pol)

5. Charlotte Kalla (Šve)

6. Arianna Follis (Ita)

..

13. Katja Višnar (Slo)

Skupno (po 27. tekmi od 31):

1. Justyna Kowalczyk (Pol) 1789

2. Marit Bjørgen (Nor) 1232

3. Arianna Follis (Ita) 1125

4. Marianna Longa (Ita) 1004

5. Therese Johaug (Nor) 967

6. Petra Majdič (Slo) 954

..

27. Vesna Fabjan (Slo) 246

30. Katja Višnar (Slo) 232

72. Barbara Jezeršek (Slo) 30

80. Alenka Čebašek (Slo) 20

90. Mirjam Cossettini (Slo) 15

Šprint (po 10. tekmi od 11):

1. Petra Majdič (Slo) 430

2. Arianna Follis (Ita) 423

3. Kikkan Randall (ZDA) 401

4. Marit Bjørgen (Nor) 357

5. Justyna Kowalczyk (Pol) 282

..

8. Vesna Fabjan (Slo) 244

10. Katja Višnar (Slo) 232

56. Alenka Čebašek (Slo) 20

80. Barbara Jezeršek (Slo) 4


Moški finale dobil J
ønsson

Švedski smučarski tekač Emil Jønsson je bil najhitrejši v moškem šprintu. Drugo mesto je osvojil Norvežan Eirik Brandsdal, tretji pa je bil njegov rojak Paal Golberg. Slovenci niso nastopili. V sredo bo v Stockholmu na sporedu še en klasični sprint za svetovni pokal.

Izidi:

1. Emil Jønsson (Šve)

2. Eirik Brandsdal (Nor)

3. Paal Golberg (Nor)

4. John Kristian Dahl (Nor)

5. Nikita Krijukov (Rus)

6. Jesper Modin (Šve)

Skupno (po 27. tekmi od 31):

1. Dario Cologna (Švi) 1367

2. Petter Northug (Nor) 894

3. Daniel Rickardsson (Šve) 829

4. Lukaš Bauer (Češ) 789

5. Aleksander Legkov (Rus) 716

Šprint (po 10. tekmi od 11):

1. Emil Joensson (Šve) 530

2. Ola Vigen Hattestad (Nor) 364

3. Aleksej Petuhov (Rus) 277

4. Jesper Modin (Šve) 260

5. Fulvio Scola (Ita) 241