Rdeča luč Ulagovim spremembam statuta

Predsednik Smučarske zveze Slovenije Primož Ulaga na skupščini ostal brez podpore.

Objavljeno
18. september 2013 23.45
Slovenija Ljubljana 17.11.2012 - Smuccarski skoki - predstavitev reprezentance. Na sliki Primozz ULAGA. Foto: Leon Vidic/Delo
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport

Ljubljana – Napovedane spremembe statuta, s katerimi si je želel predsednik smučarske zveze Primož Ulaga urediti nekatera nasprotja pri delovanje zveze, predvsem pa okrepiti svoj položaj, so že v uvodu v redno skupščino padle v vodo.

Predlog sprememb so umaknili na predlog kranjskogorskega smučarskega kluba (predstavil ga je Srečo Medven), kar je bilo tudi pričakovati po vseh dogodkih pred skupščino, predvsem pa po namigovanjih, da utegne priti do glasovanja o zaupnici predsedniku. Od 206 glasov jih je bilo za umik sprememb 105, vzdržanih pa 18. Ulaga je v poročilu za minulo sezono dejal, da ima zveza dva bančna kredita, vredna skupaj 2,27 milijona evrov, poudaril pa je, da poslovanje zveze še vedno ni urejeno po zakonu o gospodarskih družbah. »Stroške skupnih služb smo zmanjšali za več kot tretjino, povečala pa so se sponzorska sredstva, tako da lažje delujemo,« se je pohvalil predsednik, ki pa pri vodilnih ljudeh slovenskega smučanja ni dobil podpore, kakršno je želel.

Mazejeva brez popolne podpore

Pred sicer slabo pripravljeno skupščino so se na dogovoru o finančni podpori sestali predstavniki SZS – predsednik Ulaga, direktor Jurij Žurej in šef alpskih reprezentanc Dušan Blažič ter vodja ekipe aMaze Andrea Massi in odvetnik Damjan Terpin. Kot kaže, zveza ne bo v celoti podprla letošnjega programa dela Mazejeve. Tudi nagrad za vrhunske rezultate ne bo. Massi je ob tem na skupščini dejal, da SZS finančno premalo spremlja delo najboljše smučarke sveta. »Tina je za delovanje ekipe v sezoni največjih uspehov v zgodovini slovenskega smučanja namenila iz lastnega žepa 39.000 evrov, kar sicer ne počne nobena tekmovalka njenega kova z Lindsey Vonn in Mario Höfl-Riesch na čelu. Poleg tega je del sponzorskega denarja – 17.500 evrov – namenila za mlade in obetavne smučarje, kar pa ni bilo uresničeno,« je zbranim zastopnikom baze potarnal Massi.


Sicer pa so na skupščini podelili še tradicionalna priznanja, kipe bloškega smučarja. Za izjemno uspešno sezono 2012–2013 so jih dobili alpska smučarka Tina Maze, biatlonec Jakov Fak, deskar Rok Marguč in skakalec Peter Prevc. Za življenjsko delo pa sta priznanje dobila Miran Horvat (Ilirija) in Filip Kalan (Bled). V. D.