S krčenjem stroškov prihaja novi direktor

Jurij Žurej direktor za določen čas, IO ga je potrdil kljub številnim pomislekom.

Objavljeno
29. avgust 2013 19.49
Slovenija, Ljubljana, 31.05.2011 - Jurij ZZUREJ. Foto: Leon VIDIC/DELO
Špela Robnik, Vito Divac, šport
Špela Robnik, Vito Divac, šport
Ljubljana – Le malo so se pomirile strasti, odkar je z mesta direktorice »odletela« Barbara Kürner Čad, že je predsednik Primož Ulaga »vnesel« nov nemir v hišo na Podutiški 146. Vest, da bo Jurij Žurej novi direktor zveze, je presenetljiva zato, ker naj bi po Kürner Čadovi to funkcijo ukinili tudi zaradi racionalizacije stroškov.

Junija, ko je že bilo jasno, da bo zvezo zapustila Kürner Čadova, je Ulaga zatrdil, da bodo direktorsko mesto v prihodnosti ukinili, saj da bodo v novi sezoni spet vzpostavili sistem direktorjev posameznih panog. »S tem bomo zmanjšali stroške, saj direktorja ne bo več. Dovolj nas je, discipline imajo svoje direktorje, menedžerje. Vse, kar se dela, se dela zato, da bo za šport ostalo več,« je tedaj dejal Ulaga, a zdaj očitno požrl svojo besedo. Čeprav so nekateri direktorji panog že več mesecev na položajih, bodo imeli v svoji druščini očitno tudi »generalnega«. Zakaj in kako je prišlo do preobrata, od vodilnih mož na SZS včeraj nismo izvedeli, tako predsednik kot novi direktor naj bi podrobnosti pojasnila na ponedeljkovi novinarski konferenci.

Ulaga kot predsednik ne bi mogel opravljati nalog direktorja, saj mu to preprečuje statut, zagotovo pa je okrepil svoj položaj in na eno od vodilnih mest na zvezi pripeljal svoj kader, kar je morda že napovedovala tudi nenadna odstavitev prejšnje direktorice.

Ne glede na vse, izvršni odbor mu je izkazal podporo in na njegov predlog za novega direktorja imenoval Žureja, ki je javnosti poznan kot nekdanji direktor Urada RS za intelektualno lastnino, sicer pa je strokovnjak za medijsko pravo. Njegovo imenovanje je sicer na seji IO zbudilo veliko polemik. Predsednik jim je novega direktorja predstavil šele na seji, zaradi številnih pomislekov (tudi zaradi številnih tožb) pa nikakor ni bil večinsko izglasovan.

Tudi med predstavniki klubov je slišati veliko dvomov o tej odločitvi. Poteza je nerazumljiva predvsem zaradi napovedi o krčenju administrativnega osebja na zvezi in krčenju stroškov. Žurej, ki naj bi prejemal nižjo plačo kot Kürner Čadova, bo na svojem položaju ostal do naslednje skupščine, ki mora biti najpozneje 15. januarja.