Sanje o zlatu na domačem dvorišču

Ko po polovici sezone svetovnega pokala za alpske smučarje pride čas za najpomembnejše preizkušnje za kolajne, zima na papir že izpiše seznam tistih, ki med kandidati za odličja kotirajo najvišje. Tako so tudi pred 41. SP aduti znani, med najbolj vročimi favoriti za kolajne bodo Ivica Kostelić, Didier Cuche, Maria Riesch, Lindsey Vonn ...

Objavljeno
02. februar 2011 20.40
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport
A kaj, ko se je že tolikokrat zgodilo, da se prav na velikih tekmovanjih karte povsem premešajo, iz sence pa stopijo srečneži iz ozadja. Prav zato se nekateri z bliščem in pomembnostjo velike tekme ne želijo obremenjevati, spet drugi pa spretno izkoristijo njen naboj in ga z veliko motivacije obrnejo v svojo korist. Čeprav je v zadnjem mesecu že postal nesporni junak zime, Ivica Kostelić pravi, da kolajne niso prioriteta, vse je namreč podrejeno velikemu kristalnemu globusu. Tako želi Kostelić predvsem ostati zdrav, da uspešno pripluje do pomladi, o kolajnah pa noče razmišljati. A ob življenjski formi, s katero je kot po tekočem traku osvajal tekme v januarju, bi Ga-Pa praznih rok gotovo zapuščal precej poklapan.

Sijajni niz je pri 31-letniku že začel puščati črne sledi, ki utegne biti njegova glavna hiba v nadaljevanju sezone – utrujenost. »Že pred zadnjo tekmo je dejal, da je tako utrujen, da ne ve, kako bo nastopil. Ob takšni izčrpanosti se nima smisla siliti. S tem bi le izzival srečo, tvegal poškodbe. Glavno, kar v tem trenutku potrebuje, je počitek,« je povedal oče velikega šampiona, Ante Kostelić. Prav zato bo Ivica na SP izpustil smuk, pod vprašajem pa je tudi superkombinacija, četudi je v njej največji kandidat za zlato. »A to ne pomeni, da na SP ne bomo uspešni,« je še dodal v svojem slogu. Formula za uspeh naj bi tako bila počitek v Daruvarskih toplicah, po katerem pa Kostelića že čakajo nove tekme v Hiterstoderju.

Tja se na zadnji test pred prvenstvom odpravlja tudi Švicar Didier Cuche. Izkušeni mojster belih strmin si ne bo dopustil, da ga zadnji dve smukaški zmagi zavedeta v napadu na kolajno. »Zavedam se, da sem po zadnjih rezultatih glavni adut za zlato. A takšno popotnico sem imel tudi lani pred OI, pa mi je načrte prekrižala poškodba. Zato je še prekmalu, da bi govorili o kolajnah. Pred nami je še nekaj dirk, treba je iti korak za korakom,« je povedal 36-letni smukač, ki v zadnjem obdobju navdušuje z drznimi nastopi in izjemno močjo. Teh si je Švicar zaželel tudi na progi Kandahar.

Tamkajšnjo strmino kot lastno ped pozna domača adutinja Maria Riesch. Nemci tako že štejejo kolajne, ki si jih bo okoli vratu obesila vodilna v svetovnem pokalu. »Pričakovanja so seveda velika, predvsem do same sebe. Da bi tako dobro sezono kronala še s kolajno na domačem hribu, bi bilo idealno. To so že od nekdaj moje sanje,« je povedala 26-letna Nemka, ki je bila skupaj s Felixom Neureutherjem tudi glavna promotorka prvenstva.

Riescheva ima možnosti prav v vseh disciplinah. V slalomu bosta zanjo najtrtši oreh Marlies Schild in Tanja Poutiainen, v hitrih ji bo nasproti stala prijateljica Lindsey Vonn. Američanka, edina, ki je iz Val d'Isera prinesla dve zlati kolajni, ji je ta čas v svetovnem pokalu že predala krono, ji bo tudi svetovni prestol hitrih disciplin?

***
Svetovni prvaki v Val d'Iseru 2009 – smuk: John Kucera (Kan) in Lindsey Vonn (ZDA); superveleslalom: Didier Cuche (Švi) in Lindsey Vonn (ZDA), veleslalom: Carlo Janka (Švi) in Kathrin Hölz (Nem); slalom: Manfred Pranger (Avs) in Maria Riesch (Nem); supe r kombinacija: Aksel Lund Svindal (Nor) in Kathrin Zettel (Avs).

Ob Kosteliću sta v slalomu velika favorita tudi Francoz Jean Baptiste Grange in Avstrijec Marcel Hirscher, v veleslalomu bo zlato napadal Američan Ted Ligety. Ta ima za popotnico trojček zmag, prav tako tudi Francozinja Tessa Worley, njena tekmica bo ob odličnih Nemkah, Kathrin Hölzl in Viktorii Rebensburg, tudi Tina Maze. V hitrih disciplinah bo nevaren tudi Avstrijec Michael Walchhofer, preseneti pa lahko tudi Bode Miller, ki ga tako kot denimo Julio Mancuso, velika tekmovanja še bolj motivirajo.