Schaffer: V hitrih disciplinah smo sposobni priti na vrh

Aleš Gorza (številka 1), Andrej Jerman (4), Andrej Križaj (6) in Andrej Šporn (28) bodo zastopali slovenske barve na sredinem superveleslalomu (štart ob 11. uri), prvi končni moški odločitvi 41. svetovnega prvenstva v alpskem smučanju v Garmisch-Partenkirchnu, je določil slovenski trener hitrih disciplin Burkhardt Schaffer.

Objavljeno
08. februar 2011 21.11
R. T., delo.si
R. T., delo.si
Garmisch-Partenkirchen - Schaffer je zelo jasno povedal, da na SP žal štejejo le medalje in da so uvrstitve do desetega meta sicer lepe, vendar vedno ostaja občutek, da nekaj manjka. Obenem je ocenil, da je trenutna slovenska reprezentanca v hitrih disciplinah sposobna poseči na prva tri mesta. Priznal pa je, da so izidi v tej sezoni v superveleslalomu nekoliko slabši, kot so pričakovali, napredoval pa je zlasti Šporn, piše STA.

»Poskusil bom sestaviti vožnjo brez napak, ledena podlaga z zelo neravno površino pa mi prav tako ustreza, saj bodo tekmeci prav zato delali več napak. Veliko rajši imam ledene proge, kjer je potrebno nekaj manj občutka, pa več moči. Boj od starta do cilja bo potreben in pričakujem težko tekmo s precej odstopi. Zame bi bil vrhunski rezultat uvrstitev med deseterico, za odličje pa je potrebno tudi veliko sreče,« je dejal Šporn, ki ima sedaj nekaj manj težav z zapestjem, kljub temu pa še jemlje protibolečinske tablete.

Jerman v tej disciplini v sezoni še ni našel pravega občutka in je bil dvakrat v finalu, dvakrat pa je odstopil.»To sicer ni to, kar sem pričakoval. Želim pokazati več, kot kažejo dosedanji rezultati. Danes smo progo preizkusili in je zelo ledena, na srečo pa kristali zaradi toplega vremena niso zelo ostri in smuči ne bodo trpele,« je menil Jerman.

Gorza je na OI lani osvojil deseto mesto na veleslalomu, tem izidom pa se letos ni približal. »Lansko leto sem na OI prišel z boljšimi izidi, letos pa sem zelo nestabilen, saj napravim veliko napak, ki jih v prejšnjih sezonah nisem počel, zlasti v superveleslalomu. Upam, da bom do konca zime prikazal kakšen dober nastop in da bo tako že jutri. Organizatorjem pa je uspelo pripraviti zelo zanimivo in zahtevno progo,« je povedal Gorza.

Križaj je v superveleslalomu v tej zimi le enkrat osvojil točke svetovnega pokala. »Počutim se dobro, tudi na treningih mi gre solidno. Želim se uvrstiti do 15. mesta, predvsem pa prikazati vožnjo, ki sem je sposoben. Podlaga je zelo težka, ledena in neravna. Upam, da bom to izkoristil, saj naj bi bil eden izmed tistih, ki sem boljši za take proge, ko niso tako pomembni občutki,« je dejal Križaj.

V tej sezoni je bilo pet tekem v disciplini in prav toliko zmagovalcev svetovnega pokala, med njimi pa je manjkal Didier Cuche. Izkušeni švicarski veteran bo v drugi najhitrejši disciplini alpskega smučanja branil naslov izpred dveh let, čeprav je v tej zimi le enkrat stal na superveleslalomskih stopničkah, pa je na svojem predzadnjem nastopu na velikem tekmovanju, marca letos bo končal kariero, vse prej kot odpisan. Posebej zato, ker je krog favoritov izjemno širok, kar kaže tudi drugi statistični podatek; po SP leta 2009 je bilo 13 tekem v disciplini in enajst smučarjev, ki so se povzpeli na sam vrh.

Cuche po sanjskem januarju Hrvata Ivice Kostelića, ko je ta osvojil 999 točk, sedaj na drugem mestu za Hrvatom zaostaja za 524 točk. Kostelić je sicer dejal, da je njegov glavni cilj sezone osvojitev skupne zmage v pokalu, s tem pa bi se pridružil sestri Janici, ki je trikrat osvojila veliki kristalni globus. »Nekateri tekmeci so izpustili tekme v svetovnem pokalu, sam pa bom storil podobno v Garmischu in imel na SP premor ali treninge,« je nekoliko v šali omenil Kostelić.

Njegove »počitnice« na SP lahko sicer že na prvi moški tekmi prvenstva izkoristijo številni tekmeci, tudi olimpijski zmagovalec Norvežan Aksel Lund Svindal, vendar je malo verjetno, da bi Kostelić v resnici prišel v Nemčijo na dopust. Tudi zato, ker se je težke in ledene proge Kandahar potrebno lotiti z velikim spoštovanjem in povsem osredotočeno. Svindal je med pogovorom s Slovencem Rokom Perkom denimo dejal, da se po dolgih letih prav na Kandaharju ponovno počuti nebogljeno kot majhna deklica, poroča STA.