Se bo Bode Miller še vrnil?

Ameriški smučarski zvezdnik Bode Miller se je po svetovnem prvenstvu v Garmisch-Partenkirchnu odločil za tekmovalni premor. Že tretje leto zapored je tako skrajšal sezono in ne bo nastopil niti v Kvitfjellu, kjer bodo dve smukaški preizkušnji in superveleslalom, ter finalu svetovnega pokala v Lenzerheideju.

Objavljeno
09. marec 2011 12.40
Posodobljeno
09. marec 2011 13.14
Bode Miller
Š. Ro., delo.si
Š. Ro., delo.si
San Diego - Razvpiti ameriški smučar Bode Miller je vnovič predčasno končal sezono, ob tem pa tudi ni jasno, ali se bo v naslednji zimi še vrnil. Dvakratni dobitnik velikega kristalnega globusa se je namreč namesto na tekme v Kvitfjell in Lenzerheide podal v domovino k svoji hčerki.

Miller je nazadnje nastopal na svetovnem prvenstvu v Garmisch-Partenkirchnu, a se v štirih disciplinah ni uspel uvrstiti med najboljšo deseterico. Za tem je izpustil tudi tekme v Banskem in Kranjski Gori. Tako sezono 33-letni smučar končuje s tremi uvrstitvami na zmagovalni oder, a brez zmage.

Priljubljeni, a samosvoj športnik je na lanskih OI osvojil komplet kolajn, v tej sezoni pa se ubadal s pomanjkanjem motivacije. Tako so se znova obudila ugibanja o tem, ali se bo tekmovalec odločil za tekmovalno upokojitev. Vendar pa Miller o tem še ni rekel zadnje besede.

 »Še vedno sem v formi in lahko posežem po dobrih rezultatih, a ni več isto kot nekdaj. Če tekmuješ v svetovnem pokalu in zato tvegaš svoje zdravje, moraš biti stoodstotno pripravljen. Če nisi, potem moraš biti dovolj zrel, da si priznaš, da to ni več primerno zate. Videl sem že fante, ki so se zaradi tega poškodovali,« je povedal Miller in priznal, da se je z nekaterimi nekdanjimi šampioni, kot sta Bruno Kernen in Lasse Kjus, že pogovarjal o upokojitvi. »Razmišljal sem že o tem, se s starejšimi smučarji pogovarjal o tem. A ni povsem isto. Noben Američan še namreč ni tekmoval na toliko tekmah. Zanje je drugače, saj so vseeno lahko več v domačem okolju, ko imajo kakšen dan prost. Sam sem od doma precej bolj oddaljen,« je spregovoril tudi o domotožju.

Miller je doslej nastopil že na 380 dirkah v svetovnem pokalu, na štirih olimpijskih igrah in sedmih svetovnih prvenstvih. O življenju po koncu smučarske kariere še ne razmišlja, vsekakor pa se v vlogi reprezentančnega trenerja ne vidi, kot pravi, bi raje delal z otroki. »Fascinira me, kako velik vpliv lahko imaš na mladega smučarja že samo s tem, ko mu pokažeš, kako naj ostane sproščen, da naj skuša uživati. To so stvari, ki jih mladi smučarji vse bolj pozabljajo,« je še povedal 33-letnik.

V njegovo slovo še ne verjame njegov reprezentančni kolega in tudi najuspešnejši naslednik Ted Ligety. »Občutek imam, da bo Bode še dirkal. Všeč mu je, uživa v smučanju in mislim, da se zaveda, da je še vedno konkurenčen. A pri Bodeju nikoli ne veš.«