Sjøen že narisal pokal Damjanu

Ljubljančan Jernej Damjan je pred skupno zmago v VN FIS.

Objavljeno
02. oktober 2014 21.56
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Ljubljana – V Klingenthalu je že vse nared za jutrišnje sklepno dejanje letošnje velike nagrade Mednarodne smučarske zveze (FIS), ki bi lahko bila zgodovinska za slovenske skoke. Jernej Damjan je namreč tik pred tem, da kot naš prvi smučarski skakalec osvoji skupno zmago v tem tekmovanju.

Izkušeni Ljubljančan si je minulo nedeljo v Hinzenbachu izbojeval rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku, v katerem ima devet točk naskoka pred najbližjim zasledovalcem Phillipom Sjøenom. Toda mladi Norvežan, ki bi lahko Damjanu edini preprečil osvojitev lovorike (tretjeuvrščeni Taku Takeuči zaostaja že za neulovljivo 101 točko), je po vrnitvi iz Almatija napovedal, da bo ob preizkušnji v Zgornji Avstriji izpustil tudi jutrišnjo tekmo (14.15) na skrajnem vzhodu Nemčije.

Ali so Skandinavci ostali pri prvotni odločitvi in Sjøena kljub priložnosti, da lahko še vedno poseže po skupni zmagi, dejansko pustili doma, bo znano najpozneje po današnjem sestanku vodij ekip, torej še pred uradnim treningom (16) in kvalifikacijami (18.30). Če 18-letnega Norvežana ne bo na štartnem seznamu, bo lahko 13 let starejši Ljubljančan že danes začel proslavljati naziv poletnega »kralja«.

Vendar pa Damjan o tej možnosti pred včerajšnjim odhodom proti Klingenthalu, kjer bo slovenska reprezentanca podobno kot večina drugih nastopila z najmočnejšo postavo (ob Jerneju so v ekipi še Robert Kranjec, Anže Lanišek, Matjaž Pungertar, Jurij Tepeš ter brata Cene in Peter Prevc), (še) ni želel razglabljati.

»Čeprav mi misli sem ter tja uidejo k lovoriki, poskušam biti stoodstotno osredotočen nase in na svoje skakanje. Tako sem v sredo na prenovljeni Bloudkovi velikanki izvedel pet skokov, trening je minil normalno in brez kakšne panike. Moram priznati, da sem v skokih bolj užival kot nazadnje v Hinzenbachu,« je omenil skakalec ihanskega Sama. Na vprašanje, ali se je prek svojih skandinavskih zvez morda le pozanimal, če bo Sjøen kljub vsemu pripotoval na finale velike nagrade FIS, pa je odkimal. »Mi je pa Phillip na instagram 'narisal' pomežik, pokal in dvignjen palec. Ne vem, kaj je mislil s tem, mogoče pa se bo vseeno pojavil v Klingenthalu ...«