Skupščina SZS brez posluha za spremembe statuta

Na seji skupščine Smučarske zveze Slovenije predsednik Primož Ulaga ni dobil podpore, o spremembah statuta niso glasovali.

Objavljeno
18. september 2013 21.46
SLOVENIJA LJUBLJANA 25.09.2012 PRIMOT ULAGA NOVI PREDSEDNIK SMUCARSKE ZVEZE SLOVENIJE FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Š. Ro., Delo.si, STA
Š. Ro., Delo.si, STA

Ljubljana - Predsednik Smučarske zveze Slovenije (SZS) Primož Ulaga je s svojimi predlogi o spremembah statuta napovedal burno redno letno sejo skupščine. Toda do glasovanja o spremembah, med katerimi je najbolj pereče predvideno nagrajevanje predsednika, sploh ni prišlo, saj so jo na predlog Srečka Medvena (ASK Kranjska Gora) umaknili z dnevnega reda, ker so bili predlogi »slabo pripravljeni in ne gredo v pravo smer«.

Za ta predlog je glasovalo 105 članov, 18 pa je bilo vzdržanih. Predlogi, po katerih bi bila zveza urejena po načelih gospodarskih družb in bi bil med drugim predsedniški položaj plačana služba,tako niso dobili podpore s tesno večino. Od 353 je bilo prisotnih 206 glasov; saj imajo nekateri večji klubi večje število glasov od manjših.

So pa o tej tematiki veliko razpravljali pri poročilu predsednika o delu zveze. Ulaga je znova predstavil finančno stanje na zvezi, izpostavil, da ima SZS dva velika kredita in tudi, da so povečali sponzorske prilive in zmanjšali stroške skupnih služb. »Toda še vedno nismo prišli do točke, ko bi bilo poslovanje zveze urejeno po zakonu o gospodarskih družbah. To mi še ni uspelo spremeniti, čeprav bi bilo bistveno ugodneje, kot sedaj, in v skladu z načinom dela največjih in najuspešnejših smučarskih zvez po svetu. Klubom kot temeljem zveze bom, kot prvi predsednik doslej, pomagal s skupnim zneskom 80.000 evrov, večinoma v opremi in del tudi v denarni podpori,« je povedal Ulaga, a ker predlog za pomoč klubom ni bila podan v skladu s statutom, bo o tem glasoval še izvršni odbor zveze.

Medven je vprašal, iz katerega vira so klubi dobili sredstva, saj si morajo tekmovalci in tekmovalke v alpskem smučanju s svojimi sredstvi plačevati priprave in nekateri tudi udeležbo na tekmovanjih. Potezo Ulage, ki ni odgovoril na njegovo vprašanje, je v luči glasovanja na skupščini opisal kot politično.

Ljubo Jasnič, predsednik zbora in odbora nordijskih smučarjev, pa je predlagal da naj izvršni odbor namesto skupščine odloča o denarnih nagradah prostovoljnim delavcem v zvezi. Ulaga je želel, da se njegovo delo nagradi že s sklepom skupščine.

Nadzorni odbor je ugotovil, da je delo vodstva premalo nadzorovano, in predlagal, da IO podrobneje pregleduje delo večkrat letno.

Massi: SZS premalo spremlja Tino Maze

Ob koncu je spregovoril tudi Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze in dejal, da SZS premalo spremlja finančno delo Mazejeve. »Ta je kot najboljša slovenska smučarka 39.000 evrov v minuli zimi namenila za delo ekipe iz lastnega žepa, kar ne počne nobena tekmovalka njene ravni na čelu z Lindsey Vonn in Mario Höfl-Riesch. Poleg tega je del sponzorskega denarja v višini 17.500 evrov namenila za mlade in obetavne smučarje, kar pa ni bilo realizirano,« je ugotovil Massi.

Na seji skupščine so sicer podelili so tudi nagrade za izjemno uspešno minulo sezono, v kateri sta svetovna prvaka v olimpijskih disciplinah postala Tina Maze, ki je dosegla tudi enega najboljših izidov v svetovni zgodovini alpskega smučanja, ter biatlonec Jakov Fak. Mazejeva, Fak, deskar Rok Marguč in skakalec Peter Prevc so za tekmovalne uspehe dobili kipe bloškega smučarja. Tega sta za življenjsko delo prejela tudi Miran Horvat (Ilirija) in Filip Kalan (Bled).