Slab začetek slovenskih predstavnikov na SP v biatlonu

Na svetovnem prvenstvu v biatlonu, ki poteka v ruskem Hanti Mansijsku, je končana mešana štafetna preizkušnja, kjer so se zlate kolajne veselili v norveški reprezentanci. Srebrno odličje so osvojili Nemci, bron pa je pripadel Francozom. Slovenska ekipa je uvodno preizkušnjo na tem SP končala na skromnem 16. mestu.

Objavljeno
03. marec 2011 11.22
Posodobljeno
03. marec 2011 11.36
David Osojnik, delo.si
David Osojnik, delo.si
Ljubljana - Skupaj je na uvodni tekmi svetovnega prvenstva v Sibiriji nastopilo 26 reprezentanc, slovenske barve pa so branili Teja Gregorin, Andreja Mali, Klemen Bauer in Janez Marič. Najprej so se na 6 kilometrov dolgo progo odpravila dekleta, nato pa so na 7,5 km dolgi preizkušnji nastopili še moški.

Zlato odličje je pripadlo norveški reprezentanci, katere barve so danes branili Tora Berger, Ann Kristin Flatland, Ole Einar Björndalen in Tarjei Boe. Drugo mesto so si priborili nemški predstavniki (Andrea Henkel, Magdalena Neuner, Arnd Peiffer, Michael Greis), na zmagovalni oder pa so se povzpeli še člani francoske mešane ekipe (Marie-Laure Brunet, Marie Dorin, Alexis Boeuf, Martin Fourcade).
 
Za slovensko reprezentanco je najprej nastopila Gregorinova, ki si je prislužila dva kazenska kroga in štafeto predala Malijevi kot 20. Slednji je uspelo pridobiti eno mesto, nato pa je šel na progo še Janez Marič, ki je brez zgrešenega strela pridobil še štiri mesta. Kot zadnji, je šel na progo še Bauer, ki je moral prav tako v kazenski krog in končal na 16. mestu. V moški konkurenci smo najbolj pogrešali slovenskega reprezentanta Jakova Faka, ki je zaradi ozeblin na prstu ostal doma.

»Pričakovanja so bila bistveno višja. Niti ne vem, kaj se je pri streljanju stoje dogajalo. Naboji niso šli tja, kamor bi morali. Krivda je moja. Za toliko zgrešenih strelov ni krivo orožje ali kaj drugega. Upam, da se bom do sobote spravila k sebi in naredila tako, kot je treba,« je krivdo za slabše nastope nase vzela Gregorinova. Bolj zadovoljen je bil Marič: »Moram biti. Dve ničli in dober tek. Po slabem začetku je bil pač to dober trening za sprint in upam, da bom v soboto v smučini še hitrejši.«

Velepec o črnem scenariju

»Po vrnitvi iz ZDA nas je čakala bitka, bitka s časom. Rekli smo si: "Okej, prst je utrpel ozeblino, vendar je do svetovnega prvenstva v Sibiriji še dobrih štirinajst dni. Črna barva je kazala na črn scenarij, vendar sta bili volja in želja na naši strani. Kljub pomanjkanju izkušenj z ozeblinami in začetnemu mnenju "saj bo", smo se povezali z vodilnimi strokovnjaki na tem področju. Z Jakovom sva sklenila dogovor,« je med drugim v svoji kolumno zapisal Uroš Velepec, trener slovenskih biatloncev.

Kolumno si lahko preberete na www.polet.si.

Tekmovalni spored SP


Četrtek:
Mešana štafeta, 2 x 6 + 2 x 7,5 km (ob 12. 30 uri)

Petek: prosti dan

Sobota:
Šprint (M), 10 km (ob 10. uri)
Šprint (Ž), 7,5 km (ob 14. uri)

Nedelja:
Zasledovalno (M), 12,5 km (ob 10. uri)
Zasledovalno (Ž), 10 km (ob 13. 15 uri)

 

Izidi mešane štafete:
1. Norveška 1:14:22,5/0
(Tora Berger, Ann Kristin Flatland, Ole Einar Bjoerndalen, Tarjei Boe)
2. Nemčija + 22,9/0
(Andrea Henkel, Magdalena Neuner, Arnd Peiffer, Michael Greis)
3. Francija 1:16,2/0
(Marie-Laure Brunet, Marie Dorin, Alexis Boeuf, Martin Fourcade)
4. Švedska 1:35,8/1
5. Italija 1:55,1/0
6. Rusija 3:08,4/3
7. Avstrija 3:17,0/1
8. Ukrajina 3:20,4/2
9. Finska 3:24,2/1
10. Belorusija 3:54,3/1
...
16. Slovenija 6:14,8/3
(Teja Gregorin, Andreja Mali, Janez Marič, Klemen Bauer)