Slalomska kraljica je Marlies Schild, Tina Maze peta

Na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Garmisch-Partenkirchnu je slalomsko priezkušnjo deklet dobila Avstrijka Marlies Schild pred rojakinjo Kathrin Zettel in Švedinjo Mario Pietilä-Holmner. Tina Maze, ki jo bomo lahko pozdravili v nedeljo ob 17. uri na Prešernovem trgu v Ljubljani, je bila peta, Maruša Ferk je odstopila na prvi progi.

Objavljeno
19. februar 2011 11.05
Rok Tamše, delo.si
Rok Tamše, delo.si
Garmisch-Partenkirchen - Prvenstvo Mazejeva zapušča z zlato in srebrno medaljo ter dvema petima mestoma, kar je uspeh, ki si ga je Črnjanka pred prvenstvom le želela, na koncu pa se je potegovala še za tretje odličje, ki mu je bila blizu tudi na smuku.

»V prvi vožnji sem imela veliko težav z ritmom, ki so se začele že na ogrevalni progi. Organizatorji so še pred ogledom tekmovalne proge na ogrevalno spustili številne tekmovalke, ne zgolj prvih 30, in proga je bila že zelo uničena. Pravega ogrevanja tako nisem mogla narediti. Na prvi progi mi nato nikakor ni uspelo ujeti ritma. Če bi ta nastop bolje odpeljala, bi bila gotovo danes tretja, saj je bil moj drugi nastop bistveno boljši. Za smuk je peto mesto odličen izid, za slalom pa ne najboljši, čeprav v tej disciplini v letošnji sezoni doslej nisem blestela. Imam dve kolajni, med drugim zlato, ogromno mi pomeni tudi to, da sem bila edina iz svetovnega vrha, ki sem tekmovala v vseh disciplinah in sem bila vedno v boju za najvišja mesta,« je dejala Tina Maze, ki se še ni odločila, če bo na naslednjem SP leta 2013 v Schladmingu še aktivna tekmovalka.

Izgubljen status prvokategornice v slalomu je bil slabša popotnica za Mazejevo v boju za odličje na progi, ki jo je zmehčalo toplo vreme, saj ni mogla dobiti startnih številk od ena do sedem. Prišla pa je do osmice, najboljše možne številke, ki jo je je lahko pridobila. Ker je ni bilo na javnem žrebanju v petek zvečer, imela je težave z zakrčenimi mišicami hrbta, je nalogo namesto nje opravil Miha Verdnik, predsednik strokovnega sveta za alpsko smučanje na Smučarski zvezi Slovenije. Težave s hrbtom so v njeni ekipi skoraj v celoti uredili, ne pa povsem. »Po veleslalomu so se mi hrbtne mišice zelo 'zategnile' in še na današnji tekmi nisem bila povsem 'fit'. Med obema vožnjama sem bila v hotelu, kjer sem si v dveh urah nabrala novih moči in druga vožnja je bila tisto pravo,« je pojasnila Mazejeva.

Schildova je vodila že po prvi vožnji. Najbolj nevarna ji je bila Finka Tanja Poutiainen, saj je zaostajala 21 stotnik. Ostale tekmice so bile že precej zadaj in se je poleg dvoboja za zlato obetal tudi boj za bron. Tretje mesto s prve proge je branila Avstrijka Kathrin Zettel (+0,61), manj kot sekundo zaostanka za njo pa je kot zadnja imela še Tina Maze, ki je drugo vožnjo začela z osmega mesta, za Schildovo pa je zaostajala za več kot sekundo in pol (+1,57).

Schildova je dobro izkoristila številko ena na prvi progi, ki jo je sicer postavil trener nemške vrste Christian Schwaiger. Drugi slalom je zakoličil avstrijski trener Günter Obkircher, po njem pa se je Schildova veselila prvega zlatega posamičnega odličja na velikih tekmah. Pred tem je osvojila moštveno zlato na SP leta 2009; sedaj ima v zbirki deset kolajn z OI ali SP.

Bila je glavna favoritinja za zmago na progi Gudiberg, saj je dobila vseh osem tekem od novembra 2009, na katerih je prišla do cilja obeh voženj; petkrat je odstopila, njen niz zmag pa je prekinila le Nemka Maria Riesch na olimpijskih igrah lani v Vancouvru, ko je v boju za zlato ugnala Schildovo. Riescheva, vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala, je tudi branila naslov iz Val d'Isera (2009), po prvi vožnji pa je bila peta z osmimi desetinkami zaostanka. »Izhodišče ni slabo, vendar bo potreben popoln napad in s tem tudi veliko tveganja,« je recept za stopničke predstavila Riescheva. Pa ji to ni uspelo povsem, saj je na petem mestu bron zgrešila za 21 stotink. Tretja je bila Pietilä-Holmner, Poutiainenova pa je zdrsnila na šesto mesto.

Ferkova, druga Slovenka, ki je tako kot Mazejeva nastopila na vseh posamičnih tekmah prvenstva, prvič ni prišla do cilja.

»Zaradi moje štartne številke (30) je bil edini način, da kaj dosežem, napad na vse ali nič. Resnično sem napadala in si želim, da bi tako šlo do cilja, ker bi bila zelo zadovoljna z doseženim, saj sem smučala dobro. Žal pa sem odstopila že pred merjenjem vmesnega časa,« je svoj kratek nastop v slalomu opisala Ferkova, ki se je na tem SP med deseterico z devetim mestom prebila v superkombinaciji. Jernej Koblar, trener tehničnih disciplin slovenske ekipe, je potrdil, da je Ferkova do odstopa dobro nastopala, da pa brez popolne napadalnosti ne bi mogla računati na vidnejšo uvrstitev.

Enainštirideseto SP se bo zaključilo z moškim slalomom v nedeljo, ko bosta nastopila tudi Slovenca Matic Skube in Mitja Valenčič.Izidi:

1. Marlies Schild (Avt) 1:45,79 (52,69/53,10)

2. Kathrin Zettel (Avt) 1:46,13 (53,30/52,83)

3. Maria Pietilä-Holmner (Šve) 1:46,44 (53,48/52,96)

4. Maria Riesch (Nem) 1:47,13 (53,49/53,64)

5. Tina Maze (Slo) 1:47,55 (54,26/53,29)

6. Tanja Poutiainen (Fin) 1:47,65 (52,90/54,75)

6. Manuela Mölgg (Ita) 1:47,65 (54,37/53,28)

8. Frida Hansdotter (Šve) 1:47,84 (54,66/53,18)

9. Nastasia Noens (Fra) 1:48,18 (54,56/53,62)

10. Veronika Zuzulova (Slk) 1:48,19 (55,25/52,94)