Slovenci uresničili prvi Janusov cilj v sezoni OI

Smučarski skoki: Na treningu v Nižnjem Tagilu blestel Jernej Damjan, bo tudi on - kot Katja Požun - pristal na zmagovalnem odru?

Objavljeno
14. september 2013 13.42
lvi*Damjan
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Slovenski smučarski skakalci so že uresničili prvi cilj glavnega trenerja Gorana Janusa v olimpijski sezoni 2013/14. »Najmanj do OI v Sočiju bomo imeli v svetovnem pokalu pravico do šestih tekmovalcev, kar je izvrstno izhodišče,« je razkril »glavni in odgovorni« v naši vrsti ter v isti sapi pribil, da se s tem še ne namerava tudi zadovoljiti.

»Imeti šest skakalcev med elito je seveda zelo dobro, toda mi si želimo še sedmega, ki ga lahko dobimo le prek celinskega pokala,« je Janus pojasnil, zakaj je ob Anžetu Lanišku, Maticu Kramaršiču, Mitji Mežnarju, Tomažu Nagliču, Cenetu Prevcu, Ernestu Prišliču in Miranu Zupančiču na dvodnevno prireditev »druge svetovne lige« ta konec tedna v Lillehammerju poslal tudi Cenetovega starejšega brata Petra Prevca.

Zato dobitnika srebrne in bronaste kolajne na februarskem nordijskem SP v dolini Fiemme tudi ni v slovenski ekipi za Nižnij Tagil, kjer bosta danes in jutri naslednji tekmi za veliko nagrado Mednarodne smučarske zveze (FIS). Ob Matjažu Pungertarju in Jerneju Damjanu, naših najboljših dveh skakalcih v letošnjem poletnem »svetovnem pokalu«, v katerem po šesti od dvanajstih preizkušenj držita skupno 11. oziroma 12. mesto, so v Rusijo pod vodstvom Goranovega pomočnika Nejca Franka odleteli še Nejc Dežman, Rok Justin, Andraž Pograjc in Anže Semenič.

»Matjaž in Jernej naj se utrdita med najboljših 55 na jakostni lestvici FIS, kolikor jih ima kvote za svetovni pokal, Andraž (63.), Rok (65.) in Nejc (73.) pa naj se jim čim bolj približajo. Anže je dobil priložnost, ker je v zadnjem obdobju skakal zelo dobro,« je razložil glavni trener slovenske reprezentance, ki sam ni odpotoval v Nižnij Tagil, ker se bo jutri z Maticem Benedikom, Robertom Hrgoto, Jako Hvalo, Dejanom Judežem, Žigo Mandlem, Robertom Kranjcem in Jurijem Tepešem odpravil na priprave v Zakopane.

»Fantje potrebujejo skoke na 120-metrski napravi, september pa je pravi čas, da si naredijo potrebno 'zalogo' pred zimo,« je Janus še povedal pred preizkušnjama v Rusiji, kjer se je včeraj s tretjim mestom za veliko nagrado FIS izkazala Katja Požun. Ali ji bo na zmagovalni oder sledil še kdo od slovenskih skakalcev, na primer Damjan, ki je imel včeraj drugi in četrti dosežek na uradnem treningu?