Slovenci v Sočiju tudi kot domača reprezentanca

Slovenski trener Urban Planinšek bo na OI vodil rusko smučarsko reprezentanco, v kateri je prvi adut Alek Glebov.

Objavljeno
11. oktober 2013 13.23
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Maribor - Na olimpijske igre v Sočiju se Rusi ob organizaciji mrzlično pripravljajo tudi v vseh športnih panogah. Med drugim tudi v alpskem smučanju, v katerem sicer doslej niso odigrali vidnejše vloge.

Pred OI so na pomoč poklicali vrsto slovenskih strokovnjakov, za Rusijo tekmuje tudi nekdanji slovenski reprezentant Alek Glebov, ki je zaradi ruskih korenin tudi lahko zamenjal državljanstvo. Ruska moška reprezentanca že skoraj štiri leta dela pod vodstvom slovenskega trenerja Urbana Planinška, z njim delajo v ekipi A Jani Hladnik, kondicijski trener Samo Furlan, serviser Gregor Koprivnik, fizioterapevt Dani Ošep, v ekipi B trenerja Dejan Poljanšek in Matjaž Marušič, serviserji Jaka Poje, Andrej Potočnik, Matevž Kanič, kondicijski trener Miha Fajon, v ekipi C pa serviser Peter Štrucl.

Planinšek je z delom zadovoljen, kot pravi, imajo za treninge odlično poskrbljeno. »Sem vodja moške reprezentance, moja odgovornost je, da ruske smučarje pripeljemo čim višje v njihovih kategorijah. Skrbim za dobro kondicijsko pripravo, v strokovni ekipi nas je skupaj 12 Slovencev. Rusi so me poklicali po igrah v Vancouvru in odpravil sem se na pot. Moja naloga je, da spravim smučarje na čim višjo raven, bdim med drugimi nad Alekom Glebovom, to je novi slovenski Rus, pa Aleksandrom Korošilovom, slednji je med 30 v slalomu. Imamo nekaj podmladka, tem so cilj evropski pokali, računamo, da bi se lahko v nekaj letih v svetovnih pokalih začeli uvrščati med dobitnike točk,« je svojo rusko izkušnjo za STA opisal Planinšek.

Kot je dejal, mu nikakor ni žal, da je zapustil slovensko smučanje in se pridružil ruskemu moštvu. »Ne, zamenjal sem že nekaj reprezentanc, sledim izzivom. Živim doma, oziroma v Ramsauu. Če si v Evropi, si tako zmeraj nekje blizu ledenikov. Pogoje imamo dobre, na voljo imamo, kar potrebujemo. Tudi sredstva za priprave denimo na Novi Zelandiji niso problem, opremo imamo, pa strokovno pomoč, tudi ruski trenerji so v ekipi,« je povedal Planinšek.

Po njegovem mnenju bodo OI vrhunsko pripravljene.» Lani marca še ni bilo vse dokončano. Ni bilo še avtoceste in železniške proge, ampak zdaj so dela precej napredovala in vse bo nared. Ampak sem že navajen tega pri Rusih. Najprej včasih vse ne steče takoj, a ko je treba, je vse nared in kot mora biti. Mislim, da bodo igre vrhunsko pripravljene. Središče je lepo, v kolikor bo lepo tudi vreme, se bomo lahko samo smejali. Drugače pa zna vreme tudi precej ponagajati, predvsem zaradi vliva bližnjega Črnega mora in potem kavkaških gora,« je še povedal Planinšek, a priznal, da v Rusiji zanimanja za alpsko smučanje ni.

»Dokler ne bo med 10 ali pa celo na stopničkah, zanimanje ne bo večje, to je tako kot povsod. Smučajo pa že. V Evropi vidim, da je po smučiščih veliko ruskih turistov. Ne vem pa kako je v Sočiju, saj je smučišče precej zaprto zaradi preizkusnih tekmovanj, vem pa, da je bilo okrog novega leta, ko so imeli počitnice, recimo polno. Kako je na Uralu ne vem, vendar je na tekmah Fisa dosti otrok, a je težko izluščiti potencialne kandidate za reprezentanco. Smučanje pri Rusih ni tako v krvi kot v Srednji Evropi, ker ni tradicije,« je še dejal Planinšek, ki se z ekipo zadržuje na Pitztalu, že kmalu pa jih čaka tudi selitev v Sölden.