Slovenke brez finala na generalki pred svetovnim prvenstvom

Ameriška smučarska tekačica Kikkan Randall je zmagovalka prostega sprinta za svetovni pokal v Drammnu. Drugo mesto je osvojila Švedinja Maiken Caspersen Falla, tretja pa je bila rojakinja slednje Charlotte Kalla. Slovenka Vesna Fabjan je izpadla v polfinalu in osvojila deveto mesto, Katja Višnar in Petra Majdič pa sta obtičali v četrtfinalu.

Objavljeno
20. februar 2011 17.25
R. T., delo.si
R. T., delo.si
Drammen - Že v kvalifikacijah je bila s četrtim časom najboljša Vesna Fabjan, ki je imela četrti čas, tik pred Katjo Višnar, Petra Majdič pa je bila 16. V popoldanskih izločilnih bojih v sončnem Drammnu pa se slovenskemu taboru vse ni izšlo po željah. Katja Višnar in Petra Majdič sta obstali v tretji skupini četrtfinala, potem ko sta osvojili tretje in četrto mesto, Vesna Fabjan pa se je kot "srečna poraženka" še prebila v polfinale iz druge četrtfinalne skupine, a po petem mestu v svoji polfinalni skupini ostala brez najboljše šesterice.

Fabjanova je ob konkurenci Kikkan Randall, Ide Ingemarsdotter, Hanne Falk, Celine Brun-Lie in Magde Genuin sicer dobro začela, a nato že kmalu tekla v ozadju, tudi v ciljni ravnini pa se ji ni uspelo prebiti na mesta, ki bi jo vodila v finale.

Končne zmage v finalu se je razveselila Američanka Randallova, ki je v finalu ugnala najboljšo iz kvalifikacij, domačinko Maiken Caspersen Falla, tretja pa je bila po dramatičnem fotofinišu Švedinja Charlotte Kalla, saj je uradna ura tekmovanja tja sprva uvrstila drugo v skupnem seštevku pokala, Norvežanko Marit Bjoergen.

Še naprej v vodstvu ostaja Poljakinja Justyna Kowalczyk, Majdičeva je peta. Slika je boljša v seštevku sprinta, kjer vodi današnja zmagovalka Randallova pred Italijanko Arianno Follis in Majdičevo, Fabjanova je šesta, Višnarjeva pa osma. Do konca sezone sta še dva sprinta, skupno pa še šest tekem.

»Po težkih pripravah, ki so za nami v zadnjih tednih, smo pričakovali, da se lahko zgodijo tudi rezultati, ki ne bodo povsem po pričakovanjih. Celotna ekipa okrog Petre, jaz, zdravnik, serviserji in vsi, ki jo poznamo, vemo, česa je sposobna, in vemo, da je morda malce še utrujena. Potrebuje še štiri ali pet dni, da se vrne nazaj. Situacija se spreminja z vsakim dnevom, tako kot je bilo to že v prejšnjih letih. Upajmo, da se bodo ti naši občutki in tudi želje potrdile na svetovnem prvenstvu in bodo tam rezultati boljši od teh v Drammnu,« je povedal trener Petre Majdič Ivan Hudač.

»Včeraj smo v klasiki pričakovali boljši rezultat, vendar Petra na določenem snegu ni znala povsem natančno odreagirati s pravo pozicijo odriva in pravo frekvenco teka. Ni pokazala vsega, česar je sposobna, vedela je le, da na nekaterih delih proge ni odtekla tako, kot si je predstavljala, in je s tem tudi izgubljala proti najboljšim tekmovalkam. Po včerajšnji tekmi smo bili bolj zaskrbljeni, saj smo pričakovali rezultat med najboljšo deseterico. Po drugi strani pa so bili zaostanki zelo majhni in že samo pol minute razlike naredi velike premike po lestvici,« je dodal Hudač.

»Kar se tiče današnje tekme, je Petra kvalifikacije končala na mestu, na katerem jih je. Kot smo navajeni, gre nato v izločilnih bojih iz teka v tek bolje, a na nesrečo je v četrtfinalu imela ob sebi dve tekmici, ki sta ji onemogočili boj za višje mesto. Taktično ni mogla storiti več, saj so jo tekmovalke na vodilnih mestih dobro zapirale, tudi sam finalni čas pa žal ni bil dovolj dober, da bi se naprej uvrstila kot srečna poraženka,« je še dejal Hudač.

V moški konkurenci, ki je minila brez slovenskega zastopstva, se je zmage veselil švedski smučarski tekač Emil Joensson. Slednji je prehitel Kanadčana Alexa Harveyja, ki pa je z drugim mestom dosegel največji uspeh kariere. Tretji je bil tako kot tudi na sobotni tekmi na 15 kilometrov Norvežan Petter Northug.

Karavana teka na smučeh se zdaj seli na Holmenkollen, kjer se v sredo začenja svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah. Najprej bosta za tekače na sporedu tekmi na pet kilometrov za ženske in deset za moške v klasični tehniki, prvi pravi vrhunec za Slovenijo pa bo na sporedu v četrtek, ko bo na sporedu sprint v prosti tehniki.



Izidi:

- ženske:

- sprint (prosto):

1. Kikkan Randall (ZDA)

2. Maiken Caspersen Falla (Nor)

3. Charlotte Kalla (Šve)

4. Arianna Follis (Ita)

5. Marit Bjoergen (Nor)

6. Ida Ingemarsdotter (Šve)

7. Celine Brun-Lie (Nor)

8. Magda Genuin (Ita)

9. Vesna Fabjan (Slo)

10. Krista Lahteenmaki (Fin)

..

15. Petra Majdič (Slo)

21. Katja Višnar (Slo)

- skupno (po 25. tekmi od 31):

1. Justyna Kowalczyk (Pol) 1659 točk

2. Marit Bjoergen (Nor) 1067

3. Arianna Follis (Ita) 1025

4. Marianna Longa (Ita) 928

5. Petra Majdič (Slo) 894

..

27. Vesna Fabjan (Slo) 246

30. Katja Višnar (Slo) 212

71. Barbara Jezeršek (Slo) 30

78. Alenka Čebašek (Slo) 20

89. Mirjam Cossettini (Slo) 15

- sprint (po 9. tekmi od 11):

1. Kikkan Randall (ZDA) 391

2. Arianna Follis (Ita) 383

3. Petra Majdič (Slo) 370

4. Maiken Caspersen Falla (Nor) 262

5. Marit Bjoergen (Nor) 257

6. Vesna Fabjan (Slo) 244

..

8. Katja Višnar (Slo) 212

55. Alenka Čebašek (Slo) 20

79. Barbara Jezeršek (Slo) 4

- moški:

- sprint (prosto):

1. Emil Joensson (Šve)

2. Alex Harvey (Kan)

3. Petter Northug (Nor)

4. Marcus Hellner (Šve)

5. Martti Jylhae (Fin)

6. Mats Larsson (Šve)

- skupno (po 25. tekmi od 31)

1. Dario Cologna (Švi) 1247

2. Petter Northug (Nor) 894

3. Daniel Rickardsson (Šve) 781

4. Lukaš Bauer (Češ) 724

5. Aleksander Legkov (Rus) 716

- sprint (po 9. tekmi od 11):

1. Emil Joensson (Šve) 430

2. Ola Vigen Hattestad (Nor) 344

3. Aleksej Petuhov (Rus) 277

4. Jesper Modin (Šve) 220

5. Fulvio Scola (Ita) 209