Slovenska štafeta sedma, zmagale Norvežanke

Norvežanke Vibeke Skofterud, Therese Johaug, Kristin Stoermer Steira in Marit Bjørgen so na SP nordijcev domačem Oslu osvojile zlato medaljo v štafeti 4 x 5 kilometrov. Srebro je pripadlo Švedinjam, bron pa Finkam. Slovenija v postavi Anja Eržen, Petra Majdič, Vesna Fabjan in Barbara Jezeršek je osvojila 7. mesto.

Objavljeno
03. marec 2011 14.37
Posodobljeno
03. marec 2011 14.37
R. T., delo.si
R. T., delo.si
Oslo - Na nordijskem SP v Oslu so tako kot na včerajšnjem ekipnem šprintu tudi v štafeti 4 x 5 km vse kolajne pobrale skandinavske tekačice. Zlato so osvojile domačinke (Vibeke Skofterud, Therese Johaug, Kristin Stoermer Steira in Marit Bjørgen), srebro Švedinje, bron pa Finke. To je za Noreško že četrta zlata kolajna na prvenstvu.

Slovenska zasedba Anja Eržen, Petra Majdič, Vesna Fabjan in Barbara Jezeršek je prišla do 7. mesta. Temeljni kamen za najboljši slovenski štafetni nastop v zgodovini tekov je postavila Anja Eržen, ki je za najboljšimi zaostala manj kot minuto. Majdičeva je štafeto pripeljala celo na peto mesto, Fabjanova in Jezerškova pa sta zadržali visoko uvrstitev.

»Anja je tekla tako, kot smo upali, hitro se uči in zame je bilo izhodišče precej lažje, ker sem tekmovalke, ki sem jih lovila, videla pred seboj, saj nismo veliko zaostajale. Tudi s svojim tekom sem zelo zadovoljna, saj sem se uspešno merila z Justyno Kowalczyk,« je za STA dejala najboljša slovenska tekačica Majdičeva.

»Gre za zgodovinski uspeh slovenskega teka, kar se tiče ekipnih nastopov. Do zdaj je bilo to deveto mesto na olimpijskih igrah 2002 v Salt Lake Cityju, tokrat pa so dekleta presegla ta uspeh. Mislim, da je to nek vrhunec, verjetno tudi zadnji nastop skupaj s Petro in bo tudi zelo težko ponovljiv oziroma ga bo izjemno težko preseči s to novo generacijo deklet,« je uvodoma v pogovoru za STA povedal vodja tekaških reprezentanc Marko Gracer. »Ta velik uspeh je za nas hkrati res velika obveza za vse te mlade tekačice, da bodo še naprej nastopale na tej ravni in skušale dosegati podobne rezultate in nekoč morda ponoviti takšne izide na ekipnih tekmah,« je še poudaril Gracer.

Izidi:
- ženske, 4 x 5 km:
1. Norveška 53:30,0
(Vibeke Skofterud, Therese Johaug, Kristin Stoermer Steira, Marit Bjørgen)
2. Švedska + 36,1
(Ida Ingemarsdotter, Anna Haag, Britta Johansson Norgren, Charlotte Kalla)
3. Finska 59,8
(Pirjo Muranen, Aino-Kaisa Saarinen, Riitta-Liisa Roponen, Krista Lahteenmaki)
4. Italija 1:26,1
5. Nemčija 1:41,8
6. Rusija 2:15,4
7. Slovenija 2:23,0
(Anja Eržen, Petra Majdič, Vesna Fabjan, Barbara Jezeršek)

8. Poljska 2:49,2
9. ZDA 2:54,7
10. Japonska 2:55,8