Smučarski skakalci v Almati, v novo sezono s tanjšimi dresi?

Slovenska reprezentanca v smučarskih skokih bo konec tedna nastopila v kazahstanskem Almatiju, pri FIS o novih pravilih.

Objavljeno
19. september 2012 12.31
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Planica - Desetčlanska odprava slovenskih smučarskih skakalcev in skakalk bo danes odpotovala proti kazahstanskem Almatiju, kjer bodo med 21. in 23. septembrom potekale preizkušnje v moški in ženski konkurenci.

Slovensko moško reprezentanco bodo tam zastopali Robi Kranjec, Jurij Tepeš, Dejan Judež, Jaka Hvala, Robi Hrgota, Tomaž Naglič in Matjaž Pungertar, pri ženskah pa Katja Požun, Maja Vtič in Eva Logar. Svetovni prvak Robert Kranjec je povedal, da njegovi skoki še niso idealni, a se ne namerava predati.

»Pogrešam nekaj, kar sem imel lani. Kdaj res skočim fenomenalno, nato pa skušam nekaj narediti, a ne gre. So pa skoki nekako konstantni in imam še veliko rezerve. Moti me, ker ne gre hitro na boljše, a moram biti strpen in vztrajati. Na tekmah sem se v prvi seriji uvrščal med deseterico, v finalu pa sem vedno nekaj eksperimentiral. Sezona je pripravljalna, konec koncev pa se še ne ve točno, kakšna bodo letos pravila. Sam sem se že nekako privadil, imam nove smuči in uživam v zraku, a v primerjavi s prejšnjimi kombinezoni padamo kot naboji, kot puščice. Skok je tako dolg, kolikor se mu da ...«

FIS o novih dresih

Rezultati slovenske reprezentance bodo odvisni tudi od morebitne uveljavitve novih dresov, o katerih bodo pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS) odločali šestega oktobra. FIS se je pred časom odločila za nove materiale z utemeljitvijo, da bo preverjanje opreme na ta način lažje. Iz skakalnih vrst pa je slišati, da nova oprema nima prav nobenega zračnega upora, tako da so občutki pri skokih povsem drugačni, saj skok ni več odvisen od letenja, ampak od osnovne hitrosti in odskoka.

»Fis bo o tem odločala šestega oktobra. Tekmovalci imajo z novo opremo kar precej dela, polovica se je nanjo že privadila, a videli bomo, kaj bo prinesel kongres,« pravi slovenski selektor Goran Janus. Njegov varovanec Robert Kranjec pravi, da bi novi dresi prinesli večjo izenačnost tekmovalcev.

»Z novimi dresi so razlike med dobrimi in slabimi še manjše, pogoji bodo odigrali svojo vlogo. Malo potrebuješ tudi sreče, dober dan in si spredaj. Zadovoljen bi bil, če bi mi dobri skoki uspeli že ta konec tedna v Almatiju, za boljši občutek. A ne glede na izid, to na zimsko sezono ne vpliva. Lani na finalu poletne sezone nisem bil niti v finalu,« je povedal slovenski smučarski skakalec.

V slovenski ekipi bo v nadaljevanju poletne sezone prišlo do sprememb, saj nekateri skakalci, med drugimi Robert Kranjec, Peter Prevc in Jurij Tepeš, odpotovali na priprave v Klingenthal. Tam bo sledila tudi tekma, ki bo pokazala prva prava razmerja pred sezono, saj so številni, tudi Avstrijci, poletno sezono delno ali v celoti izpustili, v Klingentahlu pa bodo na startu takorekoč vsi najboljši.

Janus za Klingenthal napoveduje vidne dosežke, obenem pa poudarja, da je ekipa v fazi intenzivnega treninga, ki je težji kot lani.