SP v Oslu: drugo zlato za Marit Bjørgen

Na SP v nordijskih disciplinah nav Holmenkollnu je v zasledovalni preizkušnja na 15 km znova blestela Norvežanka Marit Bjørgen, ki je osvojila že drugo zlato na prvenstvu. Od Slovenk je nastopila le Barbara Jezeršek in se uvrstila na 20. mesto.

Objavljeno
26. februar 2011 12.18
Š. Ro., delo.si
Š. Ro., delo.si
Oslo - Norveška smučarska tekačica Marit Bjørgen je drugo zlato kolajno, tokrat v disciplini dvojno zasledovanje (2 x 7,5 km). Odlična domačina si je zmago v gosti megli pritekla v zadnjem delu, kjer je ušla vsem tekmicam in v cilj pritekla s prednostjo sedmih sekund. To je že njen šesti naslov svetovne prvakinje, ki sicer v svoji zbirki hrani tudi tri olimpijske kolajne. Druga je bila Poljakinja Justyna Kowalczyk, tretja pa Norvežanka Therese Johaug.

Najboljše z današnje tekme, ki je bila sestavljena iz teka v klasiki in teka v prosti tehniki, so bile v ospredju skozi celotno tekmo. Ob menjavi smuči in tehnike teka so imele pol minute naskoka pred najbližji zasledovalko, Finko Aino Kaiso Saarinen. To razmerje se ni spremenilo niti do konca, tako da so bile medalje praktično podeljene že nekaj kilometrov pred ciljem. Tridesetletna Bjørgnova je skupno 11 medaljo na svetovnih prvenstvih, šesto zlato, osvojila že kilometer pred ciljem, ko je silovito pospešila in se otresla Poljakinje in rojakinje za njo. Do cilja je Kowalczykova strla nato še Johaugovo in končni vrstni red je bil znan.

Jezerškova napredovala v prosti tehniki

Zelo dobro se je odrezala edina Slovenka na startu danes, Barbara Jezeršek. Po pričakovanju je tekla slabše v klasičnem delu, ko je ob menjavi smuči zasedala 32. mesto, v drugi polovici proge pa je nato pospešila in prišla do zelo dobrega 20. mesta na koncu. To je njen najboljši rezultat na članskih svetovnih prvenstvih do zdaj.

»Barbara je danes odtekla odlično, predvsem v prosti tehniki. Po enomesečni 'krizi' je znova našla svoj ritem, postavila je enajsti čas drugega dela v prosti tehniki, kar mislim, da je odlično. Tudi smuči so bile danes vrhunsko pripravljene, tako da smo zelo zadovoljni s tekmo. Ta uvrstitev je tudi dobra napoved za 30 kilometrov v prosti tehniki, morda tudi za štafeto,« je uvrstitev Jezerškove komentiral vodja tekaških reprezentanc Marko Gracer.

»Res mi je lepo uspelo, predvsem v prosti tehniki, kjer sem veliko nadoknadila. V klasiki sem nekako le stremela k temu, da ne zaostanem preveč, saj sem vedela, da lahko v prosti tehniki veliko nadoknadim. Menjava smuči mi je šla sicer malo počasneje, a sem s končnim izkupičkom zadovoljna. Upam, da sem s tem dobila tudi nekaj več zaupanja pri trenerjih, ki bi me morda lahko uvrstili tudi v štafeto,« pa je povedala Jezerškova.

Naslednja tekma svetovnega prvenstva za ženske bo ponedeljkovih 10 kilometrov klasično, v nedeljo bodo moški tekmi na dvojnem zasledovanju.


Izidi:
- ženske, dvojno zasledovanje (7,5 klasično + 7,5 prosto):

1. Marit Bjoergen (Nor) 38:08,6
2. Justyna Kowalczyk (Pol) + 7,5
3. Therese Johaug (Nor) 8,8
4. Charlotte Kalla (Šve) 53,9
5. Marianna Longa (Ita) 1:08,4
6. Maria Rydqvist (Šve) 1:08,8
. Nicole Fessel (Nem) isti čas
8. Aino-Kaisa Saarinen (Fin) 1:11,3
9. Kristin Stoermer Steira (Nor) 1:16,0
10. Anna Haag (Šve) 1:38,2
...
20. Barbara Jezeršek (Slo) 2:48,5