Ted Ligety osvojil zlato kolajno na veleslalomu v Garmischu

Američan Ted Ligety je slavil na veleslalomski preizkušnji na svetovnem prvenstvu v Garmischu. Srebrno kolajno je osvojil Francoz Cyprien Richard (+0,08), na zmagovalne stopničke pa je stopil še Avstrijec Philipp Schörghofer (+0,43). Edini slovenski predstavnik Matic Skube je bil 26.

Objavljeno
18. februar 2011 11.10
David Osojnik, delo.si
David Osojnik, delo.si
Garmisch-Partenkirchen – Ted Ligety je najhitreje opravil z dokaj načeto progo na svetovnem prvenstvu v Garmischu in postal novi svetovni prvak v veleslalomu. Američan je bil po prvi vožnji sicer na četrtem mestu, a je s sproščeno vožnjo uspel ugnati Svindala, ki je na koncu končal na četrtem mestu in tako za malenkost zgrešil zmagovalne stopničke.

»To je bila zelo živčna tekma. Proga je bila zelo zahtevna, še posebaj v finalu, ko so bili pogoji slabi. Mislim sem že, da mi ne bo uspelo, a se je na koncu vse poklopilo,« se je zmage veselil Ligety, ki v veleslalomu vodi tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala. Američan je do zlate kolajne prišel prvič po letu 2006, ko je na olimpijskih igrah slavil v superkombinaciji.

Srebrno kolajno je Franciji prismučal Cprien Richard (+0,08), medtem ko se je bronastega odličja razveselil Avstrijec Philipp Schörghofer (+0,43). Hrvat Ivica Kostelić, ki je bil po prvi vožnji na tretjem mestu, je v finalu napravil preveč napak in se na koncu moral sprijazniti s skromnim 13. mestom.

Tudi švicarski veteran Dider Cuche, ki je nastopil poškodovan (zlomljen prst na roki), nima preveč razlogov za slavje, saj je končal na sedmem mestu. Njegov rojak Carlo Janko, ki je tu branil naslov svetovnega prvaka iz Val d'Iserea, pa je zasedel mesto višje.

Razočaranje pa gotovo vlada tudi v italjanskem taboru, saj je Manfred Moelgg zasedel 17. mesto (+1,61), medtem ko je bil še nekoliko slabši Davide Simoncelli na 20. mestu (+1,95).

Edini slovenski predstavnik Matic Skube je šel na progo s številko 38. in je bil po prvi vožnji 26. (+1,90). Drugi nastop mlademu Skubetu ni najbolje uspel, saj je za zmagovalcem Ligetyjem precej zaostal (+2,52). »Na strmini sem imel nekaj težav, kar mi je preprečilo, da bi lahko v drugi vožnji bolje napadal. Sem pa zelo vesel, da mi je uspelo priti med najboljših trideset, tako da grem optimistično naprej tudi v veleslalomu,« je za RTV Slovenija dejal Skobe.

Končni vrstni red:
1. Ted Ligety (ZDA) 2:10,56
2. Cyprien Richard (Fra) +0,08
3. Philipp Schörghofer (Avt) +0,43
4. Aksel Lund Svindal (Nor) +0,49
5. Kjetil Jansrud (Nor) +0,73
6. Thomas Fanara (Fra) +0,76
7. Carlo Janka (Švi) +0,92
8. Didier Cuche (Švi) +0,93
...
26. Matic Skube (Slo) +2,52