Tekači na rolkah v kraju Jurija Vege

Anamarija Lampič ne skriva visokih ciljev za prihodnost, še naprej pa bo občasno vadila z italijansko reprezentanco.

Objavljeno
05. september 2020 05.59
Posodobljeno
05. september 2020 05.59
Anamarija je po pošti prejela kolajno za 3. mesto v skupni razvrstitvi sezone, saj finala zaradi pandemije koronavirusa v Kanadi niso izpeljali. FOTO: SZS
Dol pri Ljubljani - Vas Zagorica pri Dolskem v osrednji Sloveniji je seveda znana domačinom ter tudi obiskovalcem muzeja-rojstne hiše matematika Jurija Vege. V tem tednu so jo spoznali prvič člani naše reprezentance v smučarskem teku. na čelu s sijajno Anamarijo Lampič, tretjeuvrščeno šprinterko svetovnega pokala v prejšnji zimi, na jutrišnjo nedeljo se bodo tu pomerili za državno prvenstvo na rolkah.

Do zimskih preizkušenj je še dolga, ne nazadnje še ni jasno, kako bo koronavirus vplival na tekmovalni koledar in tudi razmere na prizoriščih. Toda pri slovenski izbrani vrsti se morajo že zdaj zelo temeljito lotiti dela, saj so ostali brez dveh izkušenih reprezentantk, bronaste olimpijke Vesne Fabjan in svetovne podprvakinje Katje Višnar, za Alenko Čebašek pa je vprašljivo, če se bo po rojstvu otroka vrnila v tekmovalno smučino za olimpijsko zimo 2021/22. V moški vrsti se muči s težavami hernie naš vodilni tekač Miha Šimenc.

image
Tekači in tekačice se bodo jutri na rolkah v vzponu k Zagorici nad Dolskim pomerili za domače naslove. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Kajpak slovenski smučarski tek pogreša tudi izjemnega strokovnjaka Olo Vigna Hattestada, ki je prikimal mikavni ponudbi iz norveške reprezentance. »Seveda mi ni vseeno, saj je bil njegov delež pri vzponu našega teka zelo viden, toda zanj kot Norvežana je seveda izjemna čast trenerska ponudba pri Norveški, ki je preprosto ni mogel zavrniti,« je obrazložil Nejc Brodar, glavni trener reprezentance. Obenem je vesel vrnitve po operaciji kolena Eve Urevc, Anamarija Lampič pa še naprej dela po programui italijanskega trenerja Stefana Saracca in bo tudi v nadaljevanju priprav za sezono občasno vadila v taboru »azzurrov«.

image
Eva Urevc se je po okrevanju po operaciji kolena uspešno vrnila k treningu. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Kajpak ohranja visoke cilje, spet si želi stopničke skupne razvrstitve v šprintu, še vidneje se želi približati vrhu na tekmah razdalje, posebej se veseli svetovnega prvenstva, februarja 2021 v Oberstdorfu. Daljši pogovor bomo s slovensko junakinjo zadnje smučarske zime objavili v prihodnjih dneh.