Tekaška ekipa brusi formo na Dachsteinu

Slovenska odprava je nastanjena na 1700 m nadmorske višine, kar otežuje regeneracijo, a izboljšuje vzdržljivost.

Objavljeno
09. oktober 2013 11.51
mpi nordijci
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Dunaj - Skoraj teden dni se smučarske tekačice Katja Višnar, Vesna Fabjan, Barbara Jezeršek in Alenka Čebašek ter »blažen med ženami« Rok Tršan na novo sezono pripravljajo na avstrijskem ledeniku Dachstein. Ekipa, ki preizkuša ledeniški sneg na obveznih višinskih pripravah, je nastanjena na 1700 metrih nadmorske višine, kar po eni strani otežuje regeneracijo, po drugi pa izboljšuje vzdržljivost v zahtevnejših okoliščinah.

Težke razmere za trening, kar se tiče psihofizične obremenjenosti, so po besedah Višnarjeve in Fabjanove vendarle pozitivna priprava na olimpijsko zimo, sploh glede na odlične snežne razmere. »Prvi dnevi na snegu v tem jesenskem delu gredo počasi h koncu, občutki pa so dobri tako na snegu kot na suhem. Vsak trening zares hitro mine. S pripravljenostjo za to obdobje sem zadovoljna, tudi testi pred pripravami so bili uspešni. Še vedno mi nagajajo bolečine v mišicah, saj včasih dodam nekaj posebnih vaj za moč,« je poudarila Fabjanova.

Višnarjeva pa jo je dopolnila: »Trening gre v pravo smer. Dobro se počutim, tudi testiranja pred višinskimi pripravami v Ramsauu so pokazala napredek. Trening na ledeniku je v prvi vrsti namenjen količini in vzdržljivosti. Razmere so odlične, sneg je nov, vadimo na 7,5 kilometra dolgem krogu, obenem sem začela testirati opremo. Zadovoljna sem, ker se forma vzpenja.«

Prihodnji teden bo tekaška članska ekipa skupaj z mladinkami odpotovala v italijanski Val Senales na drugi del snežno-suhih višinskih priprav.