Tepeš: Med nami ni nobene krvoločnosti

Slovenski smučarski skakalec Jurij Tepeš ni pričakoval tako dobrih uvrstitev na tekmah poletne VN FIS.

Objavljeno
05. oktober 2012 16.36
Slovenija, Kranj, 07.Julij2012, Jurij Tepeš na tekmi Celinskega pokalav smučarskih skokih. Foto: Igor Zaplatil/DELO
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – V sredo končanem poletno-jesenskem »svetovnem pokalu« je bil naš najboljši skakalec Jurij Tepeš, ki je v skupnem seštevku osvojil odlično drugo mesto. Z njim je 23-letni Stanežičan izenačil najboljšo slovensko končno uvrstitev Roberta Kranjca v tem tekmovanju iz leta 2009.

V čem tiči skrivnost vaših zadnjih uspehov?

V bistvu je ni; že vrsto let trdo treniramo in stremimo k napredku, kar se kaže tudi v rezultatih, ki so zdaj dosti boljši. Če sem iskren, nisem pričakoval, da bodo tako dobri.

Dosežki v veliki nagradi Mednarodne smučarske zveze (FIS) so ponavadi natančen pokazatelj pripravljenosti za svetovni pokal.

S tem se ne obremenjujem. Zavedam se pač, da bo treba pozimi za takšne uvrstitve še bolje skakati, saj bo konkurenca še močnejša. Če so nekateri poleti tekmovali z rezervo, ker so pač preizkušali določene stvari, si v svetovnem pokalu tega pač ne bodo mogli več privoščiti. Takrat bodo šli vsi na polno.

Mar veste, kdo je bil lani v točkovanju VN FIS drugi za skupnim zmagovalcem, Avstrijcem Thomasom Morgensternom?

Hm, ne.

Poljak Kamil Stoch, ki je nato v svetovnem pokalu končal na petem mestu. Bi podpisali za podoben razplet?

Ne, takšnih rezultatov, kot jih je Kamil dosegal v prejšnji zimi, sam še ne morem pričakovati. Menim, da potrebujem še kakšno leto, preden bom povsem dozorel. Sam grem korak za korakom. Če bom tako napredoval, kot sem v prejšnjih treh sezonah, bom že zadovoljen.

Ali ste si za zimo že postavili kakšne rezultatske cilje?

Želim se čim večkrat prebiti med najboljših 30 in čim manjkrat izpasti v kvalifikacijah. Če bom skakal podobno kot v zadnjem obdobju, se ne bom pritoževal.

Kdo so po vašem glavni kandidati za osvojitev velikega kristalnega globusa. Je med njimi tudi zmagovalec »svetovnega pokala« na plastiki – Nemec Andreas Wank?

Težko rečem, kajti favoritov je res veliko. Med njimi bi izpostavil predvsem Morgensterna, Schlierenzauerja, Bardala in druge Norvežane, Freunda, Freitaga, tu so še Kranjec, Prevc in Hvala. Si je pa Wank popolnoma zaslužil poletno lovoriko, saj za razliko od mene ni imel večjih nihanj v formi. Eden od mojih ciljev za zimo je tudi ta, da bi jih odpravil.

Kako so vaš vzpon med najboljše sprejeli tekmeci?

V glavnem so mi vsi čestitali. Sicer pa med nami vlada zdrav odnos, ki je daleč od kakšne krvoločnosti. Morda se nekoliko bolj zase držijo le Avstrijci, čeprav čedalje manj. Naj ob tem razkrijem, da me je Schlierenzauer, s katerim se na tekmah meriva že od malih nog, v časih, ko mi ni šlo po željah, vedno spodbujal in me, denimo, pogosto spraševal, kako mi gre na treningu.

Odgovorni pri FIS bodo menda 6. oktobra odločali o tekmovalnih dresih. Kakšna je vaša želja: naj ostanejo tesno oprijeti ali naj se njihov obseg poveča za dva centimetra?

Kakor je meni znano, je že jasno, da se bodo povečali. A si s tem ne belim glave. Vem, da znam skakati s tesno oprijetimi kakor tudi z nekoliko širšimi kombinezoni.

Na državnem prvenstvu v Kranju boste to soboto branili lansko zmago.

Ker pravzaprav vsi reprezentanti skačejo na visoki ravni, ne morem napovedati prvega mesta. Pričakujem izenačen boj, vsaj šest pa nas je sposobnih zmagati.

Kaj si boste privoščili z denarjem od nagrad, ki ste si ga priskakali v letošnjem poletju? Motor?

Zanj sem varčeval že dve leti, pa so me nato doma odvrnili od njega, češ da je prenevaren. Medtem sem tudi sam spoznal, da bi bilo tveganje za kakšen padec in poškodbo vendarle preveliko, skakalna kariera pa ni večna. Sem pa svoj adrenalin dvakrat sprostil na Grobniku, kjer sem si izposodil dirkalni avtomobil fiat seicento in si z njim dal duška predvsem v zavojih. Na ravninah žal ne; na njih pač moja osem let stara škoda octavia, s katero sem sicer povsem zadovoljen, ne bi bila nič počasnejša ...