Tepeš: Skupna zmaga? Težko, treniramo za zimo!

Jurij Tepeš se je pošalil, da so bile njegove smuči v soboto še posebej poskočne, saj so mu kar dvakrat padle z mize.

Objavljeno
24. september 2012 12.34
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Almati – Jurij Tepeš je z zmago in 2. mestom na veliki nagradi Mednarodne smučarske zveze (FIS) v Kazahstanu le še potrdil, da je ta čas naš najbolje pripravljeni skakalec. Toda 23-letni Stanežičan ni le zdajšnja št. 1 v sicer močni slovenski reprezentanci, ampak je celo med vodilnimi tekmovalci nasploh, kar dokazuje tudi njegovo skupno 2. mesto v »svetovnem pokalu« na plastiki.

Tepeš je bil v Almatiju najboljši že lani, ko je zmagal pred Juretom Šinkovcem, ki – mimogrede – uspešno okreva po julijski operaciji desnega kolena. Na vprašanje, ali so največjo kazastansko napravo (HS-140) nemara že poimenovali po njem, je v smehu odvrnil, da ne. »Kdo ve, morda pa bi jo, če bi tu zmagal še tretjič zapored. Sicer pa mi je skakalnica res zelo všeč, na njej mi gre odlično od nog, čeprav moji poskusi na treningu še niso nakazovali tako vrhunskih dosežkov. Zato tudi – če sem iskren – nisem meril tako visoko. Toda očitno sem se znal zbrati v pravem trenutku in svoje najboljše skoke prikazati prav na tekmah, na katerih so se mi pokrili vsi dejavniki. Uspeha potrjujeta, da sem na pravi poti,« v telefonskem pogovoru za Delo ni skrival navdušenja zgovorni Stanežičan.

Kot je zaupal, so bile njegove smuči v soboto še posebej poskočne, saj so mu kar dvakrat padle z mize. »Očitno je bil to znak, da me bodo daleč nesle,« se je pošalil skakalec Dolomitov, ki sta mu predvčerajšnjim družbo na odru za najboljše delala Norvežana Anders Fannemel in Tom Hilde. Tepeševo zmagoslavje so z dobrimi nastopi dopolnili reprezentančni kolegi; zlasti šestouvrščeni Jaka Hvala in desetouvrščeni Tomaž Naglič, do točk pa so se od naših dokopali še Robert Hrgota (21.), Matjaž Pungertar (23.), Dejan Judež (25.) in Robert Kranjec (30.), čigar finalni nastop so črtali zaradi poldrugi centimeter prekratkega rokava. Če ga ne bi, bi bil 31-letni Kranjčan, ki je na petkovem treningu poletel do novega rekorda skakalnice v Almatiju (138,5 m), uvrščen na osmo mesto.

Na drugi tekmi, na kateri so zaradi premočnih vetrovnih sunkov pod streho spravili zgolj eno serijo, je moral mladi Stanežičan (131,5 m) za pičle 2,4 točke premoč priznati le Japoncu Takuju Takeučiju (129 m). »Ker nisem imel poskusnega skoka (podobno kot preostalih šest najboljših skakalcev v skupnem seštevku velike nagrade FIS – op. p.), nisem vedel, kakšne so razmere v zraku, zato tudi nisem odskočil z vso močjo, ampak sem odrinil nekoliko bolj na varno – brez pretiranega tveganja,« je pojasnil Tepeš.

Za odlično razpoloženje v slovenskem taboru so poskrbeli še Naglič (131,5 m), Hrgota (131,5 m) in Pungertar (125 m), ki so se zvrstili med četrtim in šestim mestom, znova se je izkazal tudi mladinski svetovni podprvak Hvala (125 m/11.). Kranjec (115,5 m), ki je imel med vsemi 43 tekmovalci iz 12 držav najslabše razmere v zraku, je končal na 16., Judež pa na 19. mestu.

»Čeprav je bila tekma izjemno zahtevna, saj je bilo zaradi spremenljivih razmer veliko prekinitev, se naši fantje niso pustili vreči iz tira. Vseh sedem se je uvrstilo do 19. mesta, štirje med najboljšo šesterico, Jurij pa tik pod vrh – to je sanjsko. Skupaj so samo na tej tekmi osvojili rekordnih 266 točk, se v pokalu narodov utrdili na tretjem mestu, kar je bila tudi moja želja pred odhodom v Kazahstan,« je bil po najuspešnejšem vikendu slovenskih skakalcev v veliki nagradi FIS – razumljivo – prezadovoljen tudi glavni trener naše reprezentance Goran Janus. Na opazko, da so v Almatiju priredili slovenski pokal, pa je kot iz topa v smehu izstrelil: »Da, dejansko smo imeli pokal Cockte.«

Tepeš se je – kot že omenjeno – v skupnem seštevku poletnega »svetovnega pokala« povzpel že na drugo mesto, pri čemer ga od vodilnega Nemca Andreasa Wanka, ki ni odpotoval v Kazahstan, pred zadnjima dvema preizkušnjama v Hinzenbachu (30 t. m.) in Klingenthalu (3. oktobra) loči le še 63 točk. A jih bo – glede na to, da bo izpustil naslednjo tekmo v Avstriji – le stežka nadomestil. »Že pred kakšnima dvema mesecema smo se odločili, da v Hinzenbachu ne bom skakal. Namesto tja se bom tako že v petek odpravil na trening v Klingenthal; moj glavni cilj pač ostaja zima ...«

Na zmagovalni oder je v Almatiju (HS-106) skočila tudi Katja Požun, ki je v soboto zaostala le za dvakratno zmagovalko, Japonko Saro Takanaši. Mlada Zagorjanka bi skoraj zagotovo med najboljšo trojico pristala tudi včeraj, če ji ne bi zaradi neustrezne dolžine smuči razveljavili prvega nastopa. Maja Vtič je bila obakrat šesta, Eva Logar pa je med 18 skakalkami iz osmih držav iztržila 11. in peto mesto.