Tina Maze kot Mateja Svet v Crans Montani?

Mazejeva dosežke Svetove in njeno športno pot zelo spoštuje. Pred leti, v času največje tekmovalne krize, ji je Svetova napisala pismo spodbude, zanimivo pa je, da se še nikoli nista srečali.

Objavljeno
03. februar 2011 13.40
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Ljubljana - Mateja Svet je v sorazmerno kratki karieri - tekmovala je le šest let - osvojila šest kolajn (pet na SP in eno na OI), vrhunec pa je bil seveda naslov slalomske svetovne prvakinje v Vailu 1989. Kako velika tekmovalka je bila, pove razmerje med nastopi in osvojenimi kolajnami. V desetih nastopih na po dveh OI in SP je bila šestkrat na zmagovalnem odru, na SP pa v sedmih nastopih petkrat!

Vrhunec Matejine »poezije med vratci« je bil seveda slalom v Vailu, svetovno prvenstvo v Crans Montani 1987 pa je bilo čustveno večje doživetje zanjo, njenega trenerja Milana Bernika in takratno smučanje. V Švico je prišla kot kandidatka za dve kolajni, domov pa je odnesla tri. Čeprav v smuku ni nastopala, superveleslalomski bron ni bil presenečenje, saj je pred SP že dvakrat stala na zmagovalnem odru, proge pa so bile takrat veliko bolj veleslalomsko »obarvane«, kot so danes. Matejin superveleslalom je bila uvertura z nekaj dramatičnimi vložki, veleslalom in slalom pa simfonija 19-letnice, ki se ji je na poti na Olimp postavila doslej najbolj slavna švicarska četverka Vreni Schneider, Maria Walliser, Michela Figini in Erika Hess.

Statistično gledano učinkovitosti Svetove v alpskem smučanju ni para. K šestim kolajnam je treba dodati tudi dve četrti mesti. Bila je tekmovalka, ki je znala pod največjimi pritiski vrhunsko obvladati telo in glavo, ko pa je bila v šampionskem ritmu, je nihče ni mogel ustaviti. Tekmovalno je zelo podobna naslednici Tini Maze. Pred leti je v razmišljanju za Delo o svojem smučanju zapisala, da je bila na velikih tekmah v celoti posvečena cilju. Na svoje smučanje je bila tako osredotočena, da ni dala možnosti nobeni vsiljivi in razdiralni misli, ki bi ji porušili tekmovalno harmonijo. Ko je bila na štartu, ni videla ničesar razen proge. »Moji nastopi so zahtevali obilo napora, a zdelo se mi je, da so lahkotni. Vse je potekalo spontano, z absolutno prisotnostjo v aktivnosti in brez motenj ritma. Na koncu takega smučanja sem bila tudi sama začudena, kako je bilo vse videti preprosto. Verjetno gre to pripisati dejstvu, da nisem mislila na koncentracijo, podobno kot človek ne misli na dihanje,« je zapisala Svetova.

Mazejeva je v svetovnem pokalu z devetimi zmagami in 23 zmagovalnimi stopničkami prehitela Ljubljančanko (7 - 22), z dvema srebrnima kolajnama pa je boljša tudi na OI. Na svetovnih prvenstvih pa sta še precej narazen (1:5 v kolajnah). Vendar ima Mazejeva vse možnosti, da jo dohiti v Garmisch-Partenkirchnu, kjer lahko ponovi Matejino Crans Montano, in Schladmingu 2013. Mazejeva dosežke Svetove in njeno športno pot zelo spoštuje. Pred leti, v času največje tekmovalne krize, ji je Svetova napisala pismo spodbude, zanimivo pa je, da se še nikoli nista srečali.