Tina Maze le za 13 stotink zgrešila smukaško zmago

Po uspehu Tine Maze v superkombinaciji za svetovni pokal, je Črnjanka v Åreju na Švedskem tudi v smuku uprizorila izjemno predstavo. Tako se je znova zavihtela na zmagovalni oder, drugo smukaško zmago v karieri pa ji je za 13 stotink odvzela Lindsey Vonn.

Objavljeno
26. februar 2011 11.42
Špela Robnik., delo.si
Špela Robnik., delo.si
Åre - Po včerajšnji tekmi superkombinacije so se alpske smučarke na Švedskem pomerile tudi v smuku za svetovni pokal.

Najboljši slovenski smučarki Tini Maze, ki je na treningih dosegala odlične čase, je po včerajšnjem 2. mestu uspela nova vrhunska predstava. S pogumnim pristopom je na progi Olympia dosegla eno najvišjih hitrosti (125 km/h), v cilj pa prismučala s prednostjo skoraj sekunde. Na vrhu jo je uspela prehiteti šele Američanka Lindsey Vonn, ki je v zgornjem delu še zaostajala za Tino pred srednjim delom pa si že nabrala nekaj stotink prednosti. Vodilna smukačica sveta ji je za 13 stotink odvzela drugo smukaško zmago v karieri, potem ko je leta 2008 presenetljivo slavila v St. Moritzu (s številko 47).

Kot je za delo.si povedal trener Andrea Massi so bržkone odločale Tinine hitre smuči. »Vse pohvale serviserju, mislim, da je imela Tina danes najhitrejše smuči. V zavoju, kjer je padla Kamerjeva je ubrala drugačno linijo v primerjavi z drugimi tekmovalkami, nekaj rezerve je imel še v spodnjem delu, sicer pa ji je uspel fenomenalen nastop,« je povedal Massi.

»Bilo je užitek tekmovati, čeprav nisem imela tako dobrega občutka kot na treningih. Malo je se je spremenila proga in je treslo, zato linije niso bile najboljše. Napake so delale tudi ostale tekmovalke. Posebej nevarna so bila vratca na cesti, ki sem jih kar dobro odpeljala in sem lahko zadovoljna. Danes mi je bilo neprimerno lažje nastopati kot včeraj, ker se bistveno bolje počutim, tudi zdravstveno, pa tudi le ena vožnja je bila. Težje je bilo v petek, ko sta bili tudi dve vožnji, toda oba izda sta zelo dobra,« pa je bila kajpak zadovoljna Mazejeva.

Maruša Ferk je štratala s številko 30. Po obetavnem zgornjem delu je v zavoju, kjer je padla Kamerjeva, naredila večjo napako in izgubila precej časa. Z zaostankom 2,72 s je prismučala na 23. mesto.

Vonnovi 40. zvezdica

Vonnova je tako osvojila svojo jubilejno 40. zmago v svetovnem pokalu in je pred nadaljevanjem sezone očitno spet v pravi formi. Pred SP v Garmischu ji je namreč načrte prekrižal grd padec na treningu veleslaloma, na katerem je utrpela pretres možganov. Tretje mesto je z zaostankom osmih stotink za Mazejevo osvojila Nemka Maria Riesch, ki je tako obdržala vodstvo v svetovnem pokalu pred Američanko.

Svetovna smukaška prvakinja Avstrijka Elisabeth Görgl je odstopila, kar je pred nadaljevanjem voda na mlin za Mazejevo. Črnjanka namreč še cilja na skupno tretje mesto v svetovenm pokalu. Ta čas ima na 5. mestu 675 točk, od 3. mesta pa jo loči 63 točk.

Tekmo v Åreju je prekinil hud padec Švicarke Nadje Kamer, ki je izgubila ravnotežje in se nato z veliko hitrostjo zaletela v zaščitno ograjo. Pri tem jo je katapultiralo v zrak, padla je na hrbet in se ustavila šele po dobrih 100 metrih na drugi strani proge. Po prvih informacijah vseeno naj ne bi bila huje poškodovana.

Jutri smučarke čaka še superveleslalom.

Vrstni red:
1. Vonn (ZDA) 1:40,93
2. Maze (Slo) 0,13
3. M. Riesch (Nem) 0,21
4. Gisin (Švi) 0,69
5. Cook (ZDA) 1,06
6. Rebensburg (Nem) 1,18
7. Rolland (Fra) 1,19
8. Fischbacher (Avs) 1,37
9. Gut (Švi) 1,42
10. abderhalden (švi) 1,48
...
23. Ferk (Slo) 2,72