Tina Maze - močna, a tudi pikolovska

Švicar Ralph Krieger, v smučarskem svetu zelo cenjen menedžer, je o najboljši slovenski smučarki je v pogovoru za Delo govoril lepo. Meni, da ima vse, kar potrebuje športna šampionka sedanjega časa. Je ena najboljših smučark sveta, katere odličnost vsi prepoznajo. Je lepo dekle in obraz za naslovnice.

Objavljeno
10. februar 2011 20.51
Vito Divac, Garmisch-Partenkirchen
Vito Divac, Garmisch-Partenkirchen
Garmisch-Partenkirchen – Švicar Ralph Krieger je v smučarskem športu zelo cenjen menedžer. V preteklosti je delal z Vreni Schneider, Deborah Compagnoni, Juretom Koširjem in Špelo Pretnar, zadnja leta pa skrbi za posle Lindsey Vonn, Marie Marchand-Arvier, Fränzi Aufdenblatten in Tine Maze. O najboljši slovenski smučarki je v pogovoru za Delo govoril lepo. Meni, da ima vse, kar potrebuje športna šampionka sedanjega časa. Je ena najboljših smučark sveta, katere odličnost vsi prepoznajo. Je lepo dekle in obraz za naslovnice. Tudi komunikativna je, govori pa angleško, nemško in italijansko, kar je v svetovnem pokalu zelo pomembno. Krieger je prepričan, da bi bila Mazejeva tržno in še zlasti medijsko enako zanimiva, kot sta Maria Riesch in Lindsey Vonn, če bi živela v Nemčiji ali v Ameriki. Najbrž pa tudi tekmovalno uspešnejša, ker bi imela idealne razmere za delo, predvsem pa konkurenco znotraj ekipe.

O Tini imate visoko mnenje. Je to zgolj za slovenske medije? V švicarskih je bila zelo odmevna vaša izjava, da je največja pikolovka v svetovnem pokalu, nergačica, naporne narave, težavna, karkoli že beseda »zicke« pomeni.

Časopisi, kot je Blick, potrebujejo senzacije. En dan pišejo o Tini, drugi dan o Lindsey Vonn, Silvanu Zurbriggnu, Lari Gut ... Razumem, da potrebujejo vroče zgodbe, vendar je novinar napisal nekaj, česar sploh nisem rekel. Povedal sem, da je perfekcionistka in močna oseba, a tudi pikolovska in ambiciozna. Sam menim, da to ni slabo. Takšne so pač šampionke. Zato tudi od vseh okoli sebe pričakuje, da stremijo k popolnosti. Dejstvo pa je, da Tina veliko zahteva od ljudi, ki jo obkrožajo. Za nekatere je ta pritisk prevelik, zato tudi prihaja do menjav v njeni ekipi.

Omenili ste, da boste razmislili o nadaljnjem sodelovanju s Tino.

Ne vem, če sem po dvajsetih letih dela z najboljšimi smučarji sveta še pripravljen delati na tako visokih obratih in pod tako visoko napetostjo. S Tino in njeno ekipo se bomo na koncu sezone pogovorili, ali imamo obojestransko dovolj energije za še eno leto skupnega dela, kolikor nas sicer veže pogodba. Obojestransko zadovoljstvo je zame najpomembneje. Če športnik ni zadovoljen, pogodba ni pomembna.

Tina velja za zelo čustveno osebo. Svojih doživljajev na tekmi ne skriva, pa najsi zmaguje ali izgublja. Pravite, da prevečkrat pokaže, kaj v resnici čuti.

V komuniciranju z mediji svojih najglobljih čustev ne bi smela kazati, prav tako ne na velik zvon obešati težave z opremo in ekipo. To bi Team A-Maze moral zadržati zase. Pri dekletih je zelo pomembno, da imajo zunanji mir. Poglejte Lindsey Vonn. Ko ji ne gre in dela velike napake, se skrije v kot za nekaj minut, da se zjoče in po svoje preživi poraze. Potem se prikaže vsa nasmejana, kot da ni nič narobe in se pogovarja z ljudmi. Tina bi morala na tem veliko več delati, kot to sicer počne.

Napetosti v letošnji sezoni so posledica stremljenja za najvišjim ciljem. Boj za veliki kristalni globus se je izkazal za zelo napornega.

Tina ima nedvomno tekmovalni potencial za med tri najboljše smučarke sveta. Telesno je dobro pripravljena, veliko dela in vrhunsko smuča. Za vrhunske nastope v vseh disciplinah pa potrebuje popolno organizacijo. Skupna zmaga je njena izbira, v konkurenci Marie in Lindsey pa za zdaj nima veliko možnosti. Sam menim, da bi bilo veliko bolje, če bi se osredotočila na male globuse.

Tino v Sloveniji radi primerjamo z Janico Kostelić. Kakšne so možnosti, da bi se ji po rezultatih vsaj sezono ali dve približala?

Za Kostelići stojita celotna hrvaška javnost in industrija. Letos je vse podrejeno Ivičevem globusu, kar je tudi prav. Zmagovalcem tekem svetovnega pokala je treba omogočiti prav vse, da izpolnijo svoje cilje. V Sloveniji imate ta čas v eliti le Tino ... S smučarsko zvezo sicer sodeluje bolje, kot je v preteklosti, vendar pa ima preveč problemov, za katere bi morali skrbeti drugi. To, kar počne Andrea Massi, je zelo težko. Preveč energije izgublja za druge stvari, ki so sicer pomembne, a za tako malo ekipo zelo naporne.

Tina je med štirimi snežnimi manekenkami Milke. Kakšna je pravzaprav njena tržna vrednost?

Če vrhunski smučar prihaja iz velike države, kjer je smučanje medijsko zanimivo in je prava osebnost, je vreden več kot milijon evrov. O konkretnih številkah ne bi govoril, po mojih izkušnjah in znanju pa Tini ne gre slabo. Verjamem, da z Massijem menita, da je ekipa A-Maze več vredna, kot dobi, vendar je finančno gledano njena smola, da nima za seboj velikega trga. Tudi jaz si želim večji zaslužek, pa se moram sprijazniti s tem, kolikor ga imam. Plačana je toliko, kot ji trg da.

Vrhunsko je plačana torej elita, drugi pa dobivajo drobtinice?

V smučanju ni nič drugače kot v družbi. Bogati so čedalje bogatejši, srednji sloj pa revnejši. Nekoč je bilo za dober zaslužek za življenje dovolj, če si bil med petnajstimi najboljšimi v eni ali dveh disciplinah, danes pa moraš biti šampion, kakršni so Riescheva, Vonnova, Kostelić, Svindal, Raich, Miller, Cuche ... Kar vprašajte preostala slovenska dekleta, koliko dobijo. Če nisi v deseterici od smučarskih blagovnih znamk ne dobiš nič. Povrhu pa večji del denarja dobi le peščica deklet. Vonnova in Riescheva dobita več kot polovico denarja, ki je namenjen ženski eliti ...

Proizvajalci smučarske opreme so skresali proračune za 50 odstotkov.

Smučarska industrija se sooča s težkimi časi. Mogoče ne delajo pravih stvari. Pred 15 leti je bila svetovna proizvodnja smuči 6 milijonov parov, danes je 3,5 milijona. Ne vem, kaj je razlog, vem pa, da je smučanje zelo drag šport. Tudi v državah, kot sta Švica in ZDA. Če hočeš, da tvoji otroci postanejo smučarji, moraš vložiti veliko denarja.