Tina Maze na krilih zlata po tretjo kolajno

Tine Maze na žrebu štartnih številk za slalom (prvi tek ob 10. uri) ni bilo zaradi manjših bolečin v nogi, vendar je Črnjanka pripravljena za novo veliko predstavo. Kot sta poudarila trenerja Andrea Massi in Livio Magoni, se počuti odlično, tako psihično kot telesno, na krilih dveh kolajn pa je nevarna tudi za tretje odličje.

Objavljeno
18. februar 2011 23.58
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Garmisch-Partenkirchen – V prvo vrsto favoritinj ne sodi, kot je v veleslalomu, ker je januarja padla iz elitne sedmerice in bo štartala osma. Vlogo favoritinj je prepustila olimpijski in svetovni prvakinji iz Val d'Isera, Nemki Marii Riesch, najboljši slalomistki zadnjih let, Avstrijki Marlies Schild, ki je v zadnjih dvanajstih nastopih nanizala osem zmag in štiri odstope, zmagovalki Aspna Švedinji Marii Pietilä-Holmner in Finki Tanji Poutiainen.

»Prvenstvo je res dolgo in naporno, zato sem utrujena. Imam dve kolajni, slalom pa je priložnost za tretjo, zato se bom tekme lotila tako, kot sem se veleslaloma: brez zavor. Borila se bom do konca,« je na proslavi zlate kolajne v prešernem vzdušju v slovenskem hotelu v Partenkirchnu povedala Mazejeva. Na pripombo, da bi z zlatom postala najboljša udeleženka prvenstva in prehitela Avstrijko Elisabeth Görgl, je odgovorila, da bi bil to sijajen zaključek tudi njene zlate pravljice.

Rezultati letošnjih tekem svetovnega pokala ne bodo igrali velike vloge. Vsaj pri Mazejevi ne. Po decembrskem tretjem mestu v Courchevelu je v štirih nastopih v Semmeringu, Flachauu in Zwieslu nanizala kar tri točkovne ničle, kar se ji nikoli v karieri ni zgodilo. Vrhunec ponesrečenih nastopov pa je bilo 31. mesto v Zwieslu, vendar pa je bila to tekma velikih bolečin v nogi in popolne dekoncentracije. V Garmisch-Partenkirchnu se za osredotočenost ni bati, ker je v šampionski formi. Da se je tudi v slalomu vrnila, je pokazala že na kombinacijski preizkušnji z drugim časom. V minulem tednu slaloma sicer ni trenirala, ker se je v celoti posvetila zlatemu veleslalomu. Zaradi tega bo morda v nekolikanj slabšem položaju od izrazitih specialistk, kakršni sta Schildova, Nastasia Noens, Šarka Zahrobska in Sandrine Aubert. Ima pa pomembno prednost: dve odličji že v žepu, povrhu pa je z Rieschevo edina preizkusila teren na superkombinacijski tekmi. Slalom bo tudi zelo dolg, najdaljši v sezoni, tako da bo odločala kondicijska pripravljenost in zbranost. Tina je na SP dokazala, da je ta čas bržčas telesno najbolje pripravljena.

»Bolj kot trening je Tini pomembnejši počitek. Zato je bila včeraj prosta vseh obveznosti. Je tako dobra smučarka, da lahko tudi brez posebne priprave gre na tekmo. Verjamem, da bo na ogrevanju dobila pravi občutek in ritem,« mirno pričakuje zadnje dejanje SP Massi, ki si je končno, tako kot Tina, privoščil dan popolnega počitka, po zlati kolajni pa si tudi obril brado.

Tina ima najboljšo štartno številko izven elitne sedmerice. Osmico si je tudi želela. Drugi mož ekipa A-Maze Magoni upa, da bodo razmere za njeno številko dobre. »Če bo proga ledena, bo Tina nevarna tudi za zmago. Bolj kot uvrstitev na prvi progi pa bo pomemben zaostanek. Na tako zahtevnem terenu sekunda za najboljšo s prve proge ni velika,« Magoni upa, da bodo okoliščine naklonjene najboljši slovenski športnici.

V senci Mazejeve bo nastopila Maruša Ferk. Tudi ona zelo dobro pozna slalomišče Gudiberg. Pred leti je na njem prvič in doslej edinkrat stopila na zmagovalni oder, odlična tretja pa je bila tudi v superkombinacijskem slalomu. »Moj kombinacijski slalom je bil zelo dober, kar pa še nič ne pomeni. Toda teren mi ustreza in sedaj bo potrebno to izkoristiti. Šla bom v popoln napad,« je napovedala bitko za slalomski ugled 22-letnica iz Blejske Dobrave.

....

Tina Maze bo ob 10. uri štartala osma, Maruša Ferk pa trideseta. Drugi preizkušnja bo na sporedu ob 13.30.