Tina Maze odlična druga v superkombinaciji

Najboljša slovenska smučarka Tina Maze je na svetovnem prvenstvu v Garmisch-Partenkirchenu Sloveniji priborila prvo kolajno, saj je v superkombinaciji osvojila srebro. Njen uspeh je z devetim mestom dopolnila druga slovenska predstavnica Maruša Ferk.

Objavljeno
11. februar 2011 10.07
David Osojnik, delo.si
David Osojnik, delo.si
Garmisch-Partenkirchen - Mazejeva je na ledeni progi v Garmisch-Partenkirchenu že na jutranjem smuku nastopila dobro, saj je z zaostankom 1,11 sekunde zasedla deseto mesto, kar ji je omogočilo boj za kolajne. Tudi na popoldanskem slalomu je Črnjanka nastopila odlično, saj jo je s prednostjo borih devetih stotink prehitela le Fenningerjeva. Mazejeva se je na koncu veselila izjemnega drugega mesta, kar je prva slovenska kolajna na tem svetovnem prvenstvu in skupaj 13. na SP.

»Napadla sem in tvegala, spustila smuči. Vse se mi je poklopilo. Zdaj sem tam, kamor sodim in kjer želim biti. Vztrajnost se poplača. Za mano je sicer dolg dan in naporna smuk ter slalom. Bilo pa mi je užitek smučati,« je Mazejeva dejala za RTV Slovenija takoj po končanem nastopu.

Pohvaliti velja tudi drugo slovensko predstavnico Marušo Ferk, ki je na veleslalomu prav tako prikazala dobro predstavo in na koncu zasedla visoko deveto mesto (+1,77), med drugim je prehitela tudi domačo favoritinjo Mario Reisch. Končne zmage v superkombinaciji se je sicer veselila Avstrijka Anna Fenninger, bron pa je pripadel Švedinji Anji Pärson (+0,27).

Vonnova in Reischova v ozadju

Američanka Lindsey Vonn in domačinka Maria Reisch sta zaradi zdravstvenih težav tokrat prikazali slabšo predstavo, kar je sprva dobro izkoristila Avstrijka Elisabeth Görgl, ki je vodila po smuku, a na koncu zasedla le peto mesto.

Vonnova, ki je pred dnevi utrpela manjši pretres možganov, je bila zjutraj na 12. mestu (+,160), a se je nato odločila, da ne bo nastopila na popoldanskem slalomu. »Če bi se počutila malce bolje, bi tudi nastopila na slalomski preizkušnji, a je to tokrat zame prenevarno. Rada tekmujem, a žal to danes ni mogoče in to moram pač sprejeti,« je simpatična Američanka pojasnila razloge za krajši počitek.

Tudi vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala in veliki domači up Reischova ni zmogla priti v najboljšo deseterico, saj je superkombinacijsko preizkušnjo končala na 11. mestu. »Dala sem vse od sebe, a to očitno ni bilo dovolj, saj sem še vedno zelo izčrpana. Tudi na slalomu bom nastopila na robu svojih zmožnosti, saj ne želim razočarati svojih rojakov, ki me spodbujajo tu,« je po smuku pojasnila borbena Nemka.

Izidi ženskega smuka:

1. E. Görgl (Avt) 1:49,27
2. D. Gisin (Švi) +0,26
3. A. Pärson (Šve) +0,27
4. A. Fenninger (Avt) +0,40
5. L. Gut (Švi) +0,71
6. L. Ross (ZDA) +0,80
7. D. Feierabend (Švi) +0,82
8. B. Janyk (Kan) +0,86
9. J. Mancuso (ZDA) +0,91
10. T. Maze (Slo) +1,11
23. M. Ferk (Slo) +2,67


Izidi superkombinacije:
1. A. Fenninger (Avt) 2:43,23
2. T. Maze (Slo) +0,09
3. A. Pärson (Šve) +0,27
4. D. Gisin (Švi) +0,67
5. E. Görgl (Avt) +0,89
9. M. Ferk (Slo) +1,77