Tina Maze: Tekmice naj bo strah!

Medtem ko bodo alpski smučarji v Kranjski Gori danes preverjali teren pred tekmami 50. Pokala Vitranc, bodo le streljaj od slovensko-italijanske meje dekleta tekmovala na zadnji preizkušnji svetovnega pokala v superkombinaciji. Štart smuka ob ob 10.15, slalom bo na sporedu ob 14.30.

Objavljeno
03. marec 2011 21.29
Posodobljeno
04. marec 2011 06.00
V. D., šport
V. D., šport
Trbiž – Na nadomestni tekmi iz Sestriera bo tako znana dobitnica prvega globusa v tej zimi, dobre možnosti za preboj vsaj do ene od kolajn pa ima tudi Tina Maze. Črnjanka je bila včeraj – kljub odpovedi drugega smukaškega treninga zaradi slabe vidljivosti – dobro razpoložena in je že nestrpno pričakovala zadnje tekme hitrih disciplin, na katerih bo računala tudi na bučno spodbudo domačih navijačev.

Mazejeva je priznala, da je s kolajnama na SP doživela katarzo, dodatni elan pa so ji vlile tudi zadnje tekme na Švedskem, kjer se je dvakrat povzpela na zmagovalni oder. S tem je dokazala, da je na vrh vendarle sposobna priti tudi v hitrih disciplinah. Posledično bo letvica v Trbižu postavljena še višje, na progi Artico Di Prampero pa bo skušala uresničiti še enega od zadnjih ciljev v tej sezoni – zmago v svetovnem pokalu, že deseto v karieri.

Možnosti so zanjo odprte, četudi ji smukaški teren na Višarjah ni najbolj pisan na kožo. Trener Livio Magoni je sicer zmajeval z glavo, češ da bodo na »avtocesti« v ospredju mojstrice drsenja z Mario Riesch na čelu, Mazejeva pa ob tem ne bo mogla unovčiti svojega izvrstnega tehničnega znanja, kot denimo minuli konec tedna, ko je do vrhunske smukaške uvrstitve prišla na ključnih, tehnično zahtevnih delih.

A veleslalomske svetovne prvakinje to ne skrbi preveč. Kot je zagotovila, so občutki po prvem treningu dobri, z brezkompromisnim nastopom pa bi lahko vnovič segla na vrh. Mazejeva je sicer na edinem smukaškem preizkusu v Trbižu dosegla deveti čas, a sta bili pred njo le dve izmed najboljših v svetovnem pokalu, Lindsey Vonn in Elisabeth Görgl. »Veseli me, da se lahko tudi v hitih disciplinah kosam z največjimi mojstricami in da so tudi one name začele resno računati. Kar naj jih bo malo strah,« je samozavestno zatrdila Mazejeva.

Z zmago v superkombinaciji bi si Črnjanka bržkone že zagotovila kolajno v skupni razvrstitvi, teoretično ima možnosti tudi še za globus. Na prvem mestu ima Vonnova ta čas 145 točk, pet manj sta jih zbrali Maria Riesch in Elisabeth Görgl, Mazejeva pa je na 4. mestu s 112 točkami. Pred današnjim štartom (ob 10.15 in 14.30) so torej kombinatorni računi zapisani, najboljšo rešitev pa bodo smučarke verjetno iskale na skrajšani smukaški progi. Mazejeva pričakuje, da bo veliko odvisno od dnevne forme in razpoloženja, pa tudi vrhunske priprave smuči in proge – prireditelji so namreč imeli kar nekaj težav z novozapadlim snegom, a ga za razliko od kranjskogorskih organizatorjev niso spravili s proge.

Danes bodo štartale tri Slovenke: Maruša Ferk (9), Tina Maze (22) in Ana Kobal (39).