Tina po zlato kolajno s številko 1

Pred Tino Maze je veleslalom, sicer njena paradna disciplina, tekma za kolajne na svetovnem prvenstvu pa je tudi najpomembnejši trenutek sezone. Želja je seveda le ena - zlata kolajna. Mazejeva bo štartala s številko 1, Maruša Ferk pa kot 39.

Objavljeno
16. februar 2011 17.10
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Garmisch-Partenkirchen - Po štirih srebrnih odličjih bi bilo zlato vrhunec kariere 27-letne Črnjanke. Mazejeva pravi, da želje niso dovolj. »Do kolajne vodi le napadalno, sproščeno in nepopustljivo smučanje. Premorem smučarsko znanje in vem, da rezultat mora priti, če bom vrhunsko tekmovala,« je po zadnjem treningu povedala Mazejeva.

V Garmischu je opravila dva veleslalomska treninga, ki ju je po besedah trenerja Andree Massija krvavo potrebovala. Nazadnje je namreč to disciplino vadila dva dneva pred Zlato lisico. Trening je bil dober, Massija pa prav nič ne skrbijo niti podlaga niti razmere na progi. »Tina je pripravljena na vse. Je vsestranska smučarka, ki ni omejena na določene razmere. Seveda ji delajo težave, a le, ko ni v najboljši formi. Po smuku je imela precej težav, da se je privadila veleslalomskemu ritmu, ki pa ga je že drugi trening ujela,« je povedal Massi in dodal, da so imeli v ekipi A-Maze v minulem tednu največ preglavic s tekmovalnim programom. Po prihodu na SP je Tina namreč potrebovala počitek, a tudi dober rezultat za vrnitev v zmagovalni ritem. »Odločitvi, da nastopi v superkombinaciji in smuku, sta bili težki, izkazali pa sta se za pravi, saj je na obeh dosegla najboljša dosežka kariere. Razmišljali smo tudi, kdaj si bo privoščila dan počitka,« je Massi zelo zadovoljen s pripravo za veleslalom.

V pogovoru s slovenskimi novinarji je Mazejeva povedala, da je pred SP zamenjala vezi. Prepričana je, da je bila odločitev prava. Na treningu ni imela nobenih težav. »Vse je delovalo optimalno. Tudi smučala sem zelo dobro. Ker je odpadel Maribor in sem izpustila Zwiesl, ne vem, kje sem v veleslalomu. Ne vem niti, kako smučajo tekmice. Vem le, da se dobro počutim, da sem razpoložena in želim le napadati in napadati ...« Mazejeva deluje tako, kot je pred dvema letoma v Val d'Iseru in lani v Vancouvru.

Danes bo Črnjanka imela prost dan brez treninga in se v ustaljenem ritmu pripravila za jutrišnjo veliko predstavo. Telesno se mora spočiti ter psihično pripraviti na bitko z izjemnimi tekmicami Viktorio Rebensburg, Kathrin Hölzl, Tesso Worley in Tanjo Poutiainen, če naštejemo le najboljše v sezoni. V svetovnem pokalu je Mazejeva letos stopila na zmagovalni oder v St. Moritzu, a je kljub visokim uvrstitvam na drugih tekmah več izpustila, kot pa pridobila. Massi trdi, da zavoljo nezbranosti. V Garmischu je v smuku pokazala, da ji zbranost ne dela več težav. Znala je ohraniti tekmovalni mir in sprostiti dovolj napadalnosti. To pa je tudi formula za njeni preostali tekmi.

V veleslalomu tudi Maruša Ferk (STA)

Na jutrišnjem veleslalomu (ob 10.00 in 13.30) bo ob Mazejevi nastopila tudi Maruša Ferk, ki bo skušala pokazati, da je v najboljši formi prav na SP, kar ji je uspelo že v hitrih disciplinah in kombinaciji. Ferkova je imela po tekmi smuka prost dan, nato pa je začela s treningi veleslaloma, ki ga je prav tako opravila na moški trdi podlagi proge Kandahar. Pred SP je v veleslalomu nastopila le na dveh tekmah pokala (Aspen, Sölden) in se ji ni uspelo uvrstiti v finale. »Pred tekmami v Sestrieru smo ostali doma in sem trenirala slalom in veleslalom, ki sem ga vadila tudi v Garmischu. Upam, da mi bo uspel dober nastop,« je dejala Ferkova.

Štartna lista:

1. Maze (Slo)
2. Poutiainen (Fin)
3. Worley (Fra)
4. M. Riesch (Nem)
5. Zettel (Avs)
6. Rebensburg (Nem)
7. Hölzl (Nem)
8. Görgl (Avs)
9. Brignone (Ita)
10. Pietilä-Holmner (Šve)
11. Mancuso (ZDA)
12. Marmottan (Fra)
13. Mölgg (Ita)
14. Barioz (Fra)
15. Fischbacher (Avs)
.
39. Ferk (Slo)