Tina v napad, kot da ima prazen žep

Ko je kolajna na dlani, je treba biti najbolj previden. Po žrebu štartnih številk so po enki Tine Maze trenerji prihajali k Andrei Massiju in Liviu Magoniju, ju trepljali po ramenih in jima pihali na dušo: imate najboljšo štartno številko, Tina je po vsem, kar smo videli na ogrevanju, v izjemni smučarski formi, v žepu imate srebro, zlato je vaše ...

Objavljeno
16. februar 2011 22.58
Vito Divac, Garmisch-Partenkirchen
Vito Divac, Garmisch-Partenkirchen
Garmisch-Partenkirchen – Trenerja Črnjanke sta zamahnila z roko: počakajmo na konec tekme. Takrat se delijo kolajne.

Massi in Magoni pa nista mogla skriti izjemnega zadovoljstva. Vse je po željah Mazejeve, štiri srebrne kolajne pa so sijajno izhodišče za popolni napad na zlato. Mazejeva zadnji mesec resda ni imela veleslalomskih primerjav, vendar pa je psihično tako močna tekmovalka, da zaradi tega ne bo imela težav. V napad na zlato bo šla, kot da nima še nobene kolajne v žepu. Malce jo sicer muči vročina, kar ne bi smela biti ovira, če se ne bo okrepila. Vendar o tem Tinini možje ne razmišljajo. »Iščemo le pozitivne stvari,« pravijo v ekipi A-Maze.

Na vprašanje, v kakšni formi je oziroma, ali jo lahko primerja z Val d'Iserom in Vancouvrom, je Črnjanka odgovorila, da ima boljšo veleslalomsko popotnico (3. mesto v St. Moritzu), kot jo je imela lani za Kanado. »Navkljub vsem težavam, ki so me spremljale v tej zimi, je tekmovalna raven smučanja višja. Teren zelo dobro poznam, tudi snežna podlaga mi ustreza. Počutim se zelo dobro. Vse je nared za veliko predstavo,« Mazejeva z nestrpnostjo pričakuje 10. uro in štart. Magoni pravi, da bo vse jasno ob 10;01:12, ko bo Tina v cilju prve proge. »Koliko je dejansko dobra, bo pokazalo že smučanje Tanje Poutiainen. Tina letos še ni bila v tako dobri formi. Na zadnjem treningu in včerajšnjem ogledu proge je bila izvrstna. Vrhunski občutek za smučanje in natančnost v zavojih ima, zdaj čakamo le še razplet,« Magoni verjame, da je Mazejeva ta čas najbolje pripravljena med vsemi veleslalomistkami.

Njena forma je namreč šla navzgor, medtem ko je pri drugih nazadovala. Izjema je le Viktoria Rebensburg, zmagovalka Zwiesla, ki pa je imela v preteklih dneh težave z gripo. Nemke z nosilko dveh bronov Mario Riesch so največja uganka, saj so bile krepko bolne, Kathrin Hölzl pa že od Semmeringa muči poškodba hrbta. Kljub temu ostajajo v krogu osmih kandidatk za zlato, v katerem so še to zimo trikratna zmagovalka svetovnega pokala Tessa Worley, Tanja Poutiainen ter vselej nevarni Avstrijki Kathrih Zettel in Elisabeth Görgl.

Massi in Magoni sta progo, ki jo je z 51 vratci in 48 zavoji zakoličil švedski trener Rudi Soulard, natančno prerisala. Sinoči so jo dobro preštudirali. Tina velja za smučarko, ki zna domala fotografsko preslikati progo v svoje možgane. Na ogledu se bo odločila, kako se je lotiti. Šved je postavil hiter veleslalom po okusu Anje Pärson. Massi je bil v preteklih dneh dovolj moder, da je treniral skupaj s švedsko ekipo, tako da Tina postavitev pozna. Ob siceršnjem poznavanju proge je to seveda pomembna prednost. Idealne razmere lahko pokvari le vreme. Za prvi del veleslaloma je napovedana oblačnost z difuzno svetlobo ter snežinkami in dežjem, nato pa naj bi posijalo sonce ...

Razpredanja o vremenu in morebitnih vplivih seveda sodijo v smučarski šport, vendar se smučarke zanje ne zmenijo. Še zlasti, če so v vrhunski formi. Edino vprašanje, ki se morda poraja pri Tininem nastopu, je, ali bo znala najti zmagovalno mejo med tekmovalno ustvarjalnostjo in mirom na štartu ter tveganjem. Eden najboljših veleslalomistov vseh časov Alberto Tomba meni, da ima Tina ta čut v sebi, zato je napovedal kolajno. Tudi zlato, če bo razpoložena in bo ohranila zbranost. Mazejeva se bo borila za vsako stotinko sekunde, tako kot lani v finalu svetovnega pokala, ko je na Kandaharju premagala Rebensburgovo za tri stotinke. Odlična predstava v smuku bo pri pristopu zagotovo odločilna.