Tina v Åreju na ravni Garmischa

Tina Maze je le teden dni po svetovnem prvenstvu še vedno v šampionski formi. Na treningih smuka še nikoli namreč v svetovnem pokalu ni bila tako dobra in prepričljiva. Na prvem treningu je bila peta, na drugem pa je za obakrat najhitrejšo Anjo Pärson zaostala za stotinko sekunde. Današnja tekma v kombinaciji bo ob 10. (smuk) in 13.30 (slalom).

Objavljeno
25. februar 2011 09.17
V. D., šport
V. D., šport
Åre – Prav zanimivo bo videti, kako se bo odrezala v hitrih disciplinah, ki so ji bile to zimo najbolj šibka točka. Odlično smučanje Mazejeve na treningih ni presenečenje, saj ji smučišče na Švedskem ustreza. Pred dvema letoma je zmagala v finalu svetovnega pokala v veleslalomu, tisto leto pozimi pa je bila druga. V smukih je nastopila dvakrat in se uvrstila med petnajsterico, s trinajstim mestom leta 2006 pa je opozorila na svoj veliki potencial tudi v hitrih disciplinah. Črnjanki na sicer pregledni progi v za ta čas polarnih razmerah – temperatura je blizu minus 20 – nima težav s pregledom, zato nima zadržkov, čeprav je hitrost velika, okrog 120 km/h.

Favoritke za smukaški zmagovalni oder in tudi superkombinacijsko zmago so tiste, ki bi morale krojiti razplet v Garmisch-Partenkirchnu, Maria Riesch, Lindsey Vonn, Anja Pärson in Tina Maze. Na drugem treningu je bila sicer najhitrejša Riescheva (za dve stotinki je bila hitrejša od prve Slovenke), vendar je v spodnjem delu (potem ko je zaostajala za dotlej najhitrejšo Mazejevo za dobre pol sekunde), zgrešila vratica. Diskvalificirana je bila tudi svetovna prvakinja Elisabeth Görgl, ki pa je imela precej slabši čas od slovenske šampionke.

Tina je sporočila, da je bil na prvem treningu sneg počasen in agresiven, na drugem pa precej hitrejši. »Zdravje ni najboljše, saj zaradi prehlada jemljem antibiotike, vendar pa upam, da ne bom imela zaradi tega večjih težav na tekmi. Konec tedna organizatorji za smuk in superveleslalom pričakujejo otoplitev. Kolajne na SP nas niso spravile iz tira, čeprav sem bila po slavju precej utrujena. Ekipa deluje odlično, serviser Ciccio Corbellini pa dobro pripravlja smuči, tako da sem hitra. Stvari tečejo na vrhunski ravni,« Mazejeva pričakuje, da bo tudi v Åreju smučala na ravni svetovnega prvenstva, kjer je bila superkombinaciji druga, v smuku pa peta.

Bitka v svetovnem pokalu se nadaljuje na vso moč, v ospredju pa bo seveda boj za veliki globus. Riescheva ima 156 točk prednosti za Vonnovo, tretjeuvrščena Görglova pa zaostaja že 578 točk. Mazejeva o skupnem seštevku ne razmišlja več. Osredotočila se bo na vsako tekmo posebej. Pa vendarle: boj za bron je povsem odprt, v igri je pet smučark. Mazejeva je ta čas v najslabšem položaju, saj na 7. mestu zaostaja za Görglovo za 163 točk, za Julio Mancuso pa 159 točk. Åre s tremi tekmami lahko v celoti položaj obrne.