Tino oškodovali za pol sekunde

Superveleslalomski čas Tine Maze močno buri duhove na SP tudi, ker je bil vrhunec malomarnosti, ki se dogajajo z merjenem izidov. Napačnih časov, še zlasti vmesnih, kar mrgoli, težavam pa ni videti konca.

Objavljeno
14. februar 2011 09.16
V. D., šport
V. D., šport
Garmisch-Partenkirchen – Po analizah videoposnetkov in računalniških obdelavah nastopa najboljše slovenske smučarke in svetovne prvakinje Elisabeth Görgl, so v slovenskem taboru ugotovili, da njen 11. čas 1:25,06 ni bil pravi. »Štoparica« bi se morala ustaviti pri 1:24,56. To je pol sekunde bolje, kot je v uradnih rezultatih, kar pomeni, da je dosegla peti čas, 0,74 sekunde za zmagovalko.

»Pri Tininem štartu so bili na časomerilskem traku štirje impulzi v 2,5 sekundah. Uradno so upoštevali četrtega, ki je bil enak ročnemu merjenju. V cilju sem se pritožil, v televizijskem posnetku v sodniški hišici in na traku pa ni bilo videti napak. Šele naša podrobna analiza posnetkov je pokazala, da Tinin čas ni pravilen,« je prvi mož slovenske reprezentance Miha Verdnik pojasnil, kaj se je dogajalo neposredno po koncu tekme.

Odgovorni mož v FIS za merjenje časov Francesco Cataneo je na novinarski konferenci zatrdil, da je čas Mazejeve pravilen, da so ga dvojno merili, elektronsko in ročno. Slovenska ekipa na njihov posnetek (takoj po koncu tekme) in časomerilske dokaze ni imela pripomb. Na vztrajanje slovenskih novinarjev si je ogledal televizijske posnetke (zanimivo je, da so tudi na švicarski televiziji dobili enako, polsekundno napako), pri tem pa ugotovil, da video posnetkov ne upoštevajo ... Pojasnil je tudi zmedo z vmesnimi časi. Prvi dan so imeli na časomerilskem traku kar 100 impulzov, ki so prihajali od uradnega napovedovalca. Kabla sta bila menda preveč skupaj. Naslednji dan so ju ločili, vendar pa težav ni bilo nič manj. Drugi razlog je bilo topljenje snega, tako da celice niso bile na pravem mestu ... Tretjega razloga, avstrijskega podjetja Alge-timing, pa ni želel komentirati. Spremljevalci svetov nega pokala uradnega časomerilca letošnjega SP dobro poznajo po zmedi na tekmi svetovnega pokala v Schladmingu leta 2005, ko so Avstrijcu Rainerju Schönfelderju pet metrov pred ciljem ustavili čas. Razložili so ga s kepami, ki so letele na progo. Zakaj so organizatorji izbrali prav voralrberške časomerilce, niti ni pomembno. Dejstvo pa je, da sodijo med manj zanesljive.

Ker so rezultate že uradno razglasili in Tini prisodili 11. mesto, se bo Smučarka zveza Slovenije uradno pritožila na FIS v roku 30 dni. Verdnik pravi, da bo dokazni material televizijski posnetek RTV z vsemi možnimi časovnimi tolerancami, ki nedvomno dokazujejo, da čas ni pravilen. Verdnik upa, da bo med odvetniki našel poznavalca, ki jim bo pomagal sestaviti pritožbo. V novinarskih vrstah iz vsega sveta zelo dvomijo, da bo protest uspešen iz preprostega razloga, ker je FIS ena najmočnejših športnih organizacij in bo, tako kot vsi sistemi, ščitila sebe. Andrea Massi pravi, da ga ne zanima, na katero mesto bi se Tina uvrstila, temveč, da so časi v športu, v katerem odločajo stotinke, verodostojni. Lahko si le predstavljamo, kaj bi bilo, če bi upoštevali protest slovenske reprezentance. To bi povsem okrnilo verodostojnost rezultatov.

To, da so pri Tini upoštevali najbližji elektronsko merjeni čas ročnemu, je smešno in pove vse o neustreznosti merilcev. Ob tem se velja vprašati, zakaj niso upoštevali ročnega tudi pri vseh drugih tekmovalkah. Odstopanja pri takem merjenju vsekakor so, kar vedo povedati atleti in plavalci. V atletiki ročno merjenim časom dodajo od 0,18 do 0,24 sekunde ...

***

Veliko je bilo ugibanj, ali bo švicarsko podjetje Hublot, sicer sponzor SP, tožilo uradnega merilca časa na SP v Ga-Pa zaradi zelo slabe reklame. Kot je pojasnil eden od lastnikov, Jean-Claude Biver, sicer brat znanega športnega menedžerja Marca Biverja, tega ne bo storili.