Treningi namesto prepirov

Štiričlanska odprava za hitre discipline se je na južno poloblo prvič odpravila pod vodstvom novega trenerja Platovška.

Objavljeno
25. september 2012 12.49
reu/ ALPINE-SKIING/
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport

Ljubljana – Druga najboljša smučarka minule zime Tina Maze se je na snežnem treningu v Hintertuxu že povezala s hrvaškim asom Ivico Kostelićem. Čez slaba dva tedna se bodo z ekipo naših južnih sosedov pripravljali tudi slovenski smukači, ki so podlago za sezono nabirali v Čilu.

Štiričlanska odprava za hitre discipline v sestavi Andrej Jerman, Andrej Šporn, Rok Perko in Boštjan Kline se je na južno poloblo prvič odpravila pod vodstvom novega trenerja Tadeja Platovška, prej pomočnika avstrijskega strokovnjaka v slovenski vrsti Burkharda Schafferja. V La Parvi so fantje na 2800 m nadmorske višine opravili 18 dni snežnega treninga. Osredotočili so se na smuk, večji poudarek kot v preteklosti je bil na veleslalomu. »Snega je bilo malo, vendar so bile razmere za trening odlične. Podlaga je bila namreč trda, dobro so pripravili teren. Letos na srečo ni bilo vetra, ki nam je nagajal lani, ko je nosil kamenje in smo si tako uničevali smuči,« je razmere opisal najboljši slovenski smukač zadnjih dveh sezon Andrej Šporn, ki tekmuje na Elanovih smučeh. Letos je po njegovih besedah proizvajalec pripravil najboljše smuči v vseh letih, odkar sodeluje z njimi.

Na smučiščih je bilo precej gneče, je razkril najizkušenejši Andrej Jerman, ki se vrača po četrti operaciji kolena. V Čilu so trenirali še Francozi, Nemci, Rusi in Američani. Slovenci so sodelovali predvsem s češkim tekmovalcem Ondrejem Bankom. »Posodili smo mu kuharja, on nam fizioterapevta. Pogrešali smo še enega človeka na progi: potrebujemo namreč nekoga, ki lahko sproti pobira kole, ko odletijo iz podlage, in postavlja progo,« je opozoril na še enega pomembnega člana. »Priprave še nikoli niso tako hitro minile kot tokrat. Bilo je produktivno in tudi vzdušje v ekipi je bilo odlično,« je dejal Tržičan, ki zaradi operiranega kolena pri smučanju ni čutil ovir. Preden je doma nadaljeval kondicijsko vadbo, si je privoščil še sprostitev na hrvaški obali.

Čeprav so bili na tekmah za južnoameriški pokal (z izjemo Perka) v senci tekmecev – osredotočili so se na trening, vadbe niso stopnjevali za preizkušnje –, je tudi Šporn prepričan, da so bile priprave kakovostne. Tekmovalci so se razbremenili negativnega razpoloženja, ki se je naselilo v ekipo pod »Burkijevim« vodstvom: »Z novo trenersko ekipo smo se dobro ujeli. Tekmovalci smo zelo odzivni, oni pa imajo posluh, kar smo v preteklosti pogrešali. Energijo, ki smo jo nekoč porabili za prepire, smo zdaj usmerili v smučanje,« je črto pod najpomembnejšimi pripravami za sezono potegnil Kranjskogorec.