Tudi tujci še kar delajo na obljube

Slovenski tekači bodo priprave nadaljevali na ledeniku Dachstein.

Objavljeno
29. september 2014 11.01
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Ljubljana – Natanko dva meseca pred začetkom sezone na Finskem bodo slovenski tekači danes prešli v obdobje priprav na snegu, najprej na ledeniku Dachstein, ki se razteza na več kot 2000 m nadmorske višine. Četudi so vsi v slovenski reprezentanci še brez pogodb za novo sezono in nezadovoljstvo kar tli, pa so zadnja testiranja pokazala, da so po dosedanjih pripravah naredili še korak več kot lani.

»Pred odhodom smo opravili nekaj kontrolnih treningov, pa tudi preizkuse na Fakulteti za šport, prav po vseh pokazateljih je stanje boljše kot lani,« pravi glavni trener Marko Gracer, saj gre za nadgradnjo sistema dela, s katerim so tvegano začeli leta 2012. Zaradi drugačnih prijemov prvo zimo še ni bilo sadov, v minuli zimi pa je Vesna Fabjan že osvojila olimpijsko kolajno, ob tem pa so se zvrstiil še niz dobrih šprinterskih uvrstitev Katje Višnar in spodbuden prehod mladih tekačic v člansko konkurenco.

Letos so v reprezentanci še povečali količino treningov. Medtem ko so lani tekačice leto končale s 600 do 700 urami, naj bi letos vsaka zbrala še 100 ur več. V strokovnem štabu pravijo, da je prav, da se po OI obseg nekoliko dvigne, imajo pa zdaj še več dela, saj so ožjemu krogu starejših tekačic in stalnih reprezentantk dokončno priključili tudi nosilke odličij s SP do 23 let. Tudi zato so povečali sodelovanje z norveškim trenerjem Torvikom Perom Oyvindom za kar tretjino, namesto 40 bo z njimi preživel 60 dni, saj želijo, da tudi mlajše pod strogim nadzorom opravijo prehod na sneg in čim hitreje osvojijo tehniko.

»Telesna pripravljenost deklet sploh ni vprašljiva, vsi pokazatelji kažejo, da so v odlični formi, a to bo zdaj treba prenesti tudi na sneg. Nazadnje smo bili na njem junija, kar pa je že predaleč, Nika Razinger in Lea Einfalt sta bili tedaj denimo še na začetku in sta morali nato osvojiti še tehniko na rolkah, zdaj pa bosta to morali pokazati na snegu. Avgusta, ko smo bili v Skandinaviji, se je pokazalo, da so se zmanjšali tudi zaostanki na rolkah, Einfaltova je tam nastopila tudi v gorskem teku. Načeloma je ta sicer le še dopolnitev njenih treningov, je pa zasedla 3. mesto,« pravi Gracer, v Ramsauu pod Dachsteinom, kjer bodo nastanjeni v naslednjih 10 dneh, pa so zdaj odlične razmere, zato načrtujejo, da bo celotna reprezentanca lahko opravila tudi kar nekaj testiranj opreme. Med drugim tudi trojica fantov, ki so letos ostali brez načrtovane ekipe. Ob napovedanem znižanju proračuna si namreč ne drznejo oblikovati še moške reprezentance, zato Rok Tršan, Boštjan Klavžar in Domen Potočnik trenirajo kar pod Gracerjevim vodstvom in skupaj s tekačicami.

»Katja Višnar in Vesna Fabjan vzdržujeta visoko raven. Vesna je imela med pripravami sicer nekaj težav, saj je morala zaradi številnih obveznosti v prvem delu izpustiti nekaj treningov, a so se nato pri SZS odzvali na naše prošnje, naj ji nekoliko ublažijo vse naloge. Motivacije ji podobno kot pri vseh drugih ne manjka, delovna vnema je res visoka. Edina težava je seveda zdravje, saj pobere vse, kar najde, zato mora paziti. Na srečo med pripravami nismo imeli večjih izpadov zaradi bolezni, prihajalo je le do viroz, kar pa nikomur ni vzelo več kot teden dni,« pravi Gracer, ki si želi, da bi se uredila vsaj finančna plat. Najbolj ga muči, da tekmovalcem ta čas – ker se še niso dogovorili o proračunu – ne morejo izplačevati niti hranarin, ki so za marsikoga zelo pomembne, saj sta zaposleni le najboljši Višnarjeva in Fabjanova. »Poleg tega bomo vsi trenerji in serviserji zdaj denimo tudi v Avstrijo odpotovali brez pogodb za delo, lani v tem času je bila večina teh stvari že urejenih. Če v kratkem ne bo rešitve, bo že gorela rdeča luč, imamo namreč tudi tuje sodelavce, ki delajo na zaupanje,« dodaja Gracer.