Tudi v Banskem na vrhu (W)Innerhofer

Zmagovalec moške superkombinacije za svetovni pokal v Banskem je Italijan Christof Innerhofer, dobitnik treh kolajn na minulem SP. Italijan je bil po slalomu 11., nato pa z dobrim superveleslalomom prišel do druge zmage v karieri.

Objavljeno
26. februar 2011 10.15
Špela Robnik, delo.si
Špela Robnik, delo.si
Bansko - Tudi italijanski smučar Christof Innerhofer je, podobno kot naša Tina Maze, zadržal zmagovalno formo s SP v Garmisch-Partenkirchnu, in se v Banskem na tekmi superkombinacije za svetovni pokal veselil druge zmage v karieri. Po slalomskem delu, ki so ga organizatorji tokrat izjemoma izvedli pred superveleslalomskim, je bil 11., nato pa se najbolje znašel na uničeni progi, ki je tekmovalcem povzročala nemalo težav.

Na drugo mesto se je le s stotinko zaostanka uvrstil Nemec Felix Neureuther, ki je bil po slalomu drugi. To je zanj dobra tolažba po razočaranju na SP v domačem kraju, kjer je v slalomu podlegel prevelikemu pritisku. V slalomu je bil sicer prepričljivo najboljši svetovni prvak Jean Baptiste Grange, ki pa je hitro končal svoj superveleslalomski nastop, boljšega dne pa se nadeja jutri, ko bo na sporedu specialni slalom.

Podobnih misli je bil bržkone tudi Hrvat Ivica Kostelić, zmagovalec vseh zadnjih superkombinacij in vodilni v svetovnem pokalu, ki je pristal na 5. mestu, a si vseeno že zagotovil mali kristalni globus v tej disciplini.

V Banskem, kjer moški prvič tekmujejo v svetovnem pokalu, sicer manjka veliko najboljših smučarjev, med njimi Svindal, Raich, Zurbriggen in Janka, ki so večinoma odsotni zaradi poškodb.

Prvič v sezoni smo imeli na štartu superkombinacije tudi slovenskega tekmovalca. Miha Kürner je na 19. mestu prvič osvojil točke svetovnega pokala. Njegov slalomski nastop je bil obetaven zlasti v zgornjem delu, nato pa spodaj zaostal za več kot dve skundi. V superveleslalomu se je boril s težko progo, si nabral kar nekaj zaostanka, a vseeno končal na 19. mestu.

»Mislim, da je Kürnerju zelo dobro uspel slalom ter si je zagotovil dobro izhodišče za superveleslalom, v katerem pa se je poznalo, da mu še nekoliko primanjkuje izkušenj. Ni v celoti premagal strahu pred izpadom oziroma neuspehom. V zgornjem delu mu je superveleslalom dobro uspel, v spodnjem pa je bil malenkost preveč pasiven. Ne glede na to - rezultat je tu, osvojiti točke v svetovnem pokalu ni tako enostavno, kar je velik korak in je lahko samo pozitivno za njegovo prihodnost in ogromna spodbuda,« je povedal trener moške ekipe za tehnične discipline Pavli Čebulj.

V Banskem bo jutri na sporedu še slalom, na katerem bodo nastopili trije Slovenci - Kürner, Mitja Valenčič in Matic Skube, ki pa se mu je ponovila stara poškodbe pokostnice in z velikimi težavami obuje smučarske čevlje.

Vrstni red:
1. Innerhofer (Ita) 2:23,87
2. Neureuther (Nem) 0,01
3. Marmillod Blondin (Fra) 0,33
4. Ligety (ZDA) 0,50
5. Kostelić (Hrv) 0,55
6. Bank (Češ) 0,60
7. Sieber (Avs) 0,65
8. Jitloff (ZDA) 0,91
9. Mölgg (Ita) 1,00
10. Baumann (Avs) 1,07
...
19. Kürner (Slo) 2,69

Vrstni red po slalomu:
1. Grange (Fra) 59,64
2. Neureuther (Nem) 0,28
3. Mölgg (Ita) 0,37
4. Kostelić (Hrv) 0,61
5. Zrnčić-Dim (Hrv) 0,83
6. Bank (Češ) 1,05
7. Tissot (Fra) 1,08
8. Jitloff (ZDA) 1,29
9. Ligety (ZDA) 1,35
10. Trejbal (Češ) 1,38
...
24. Kürner (Slo) 2,35