Ulaga se je počutil kakor olimpijski prvak

Nekdanji skakalec Primož Ulaga je prepričljivo zmagal na volitvah za novega predsednika SZS.

Objavljeno
27. september 2012 10.48
SMUCARSKA ZVEZA SLO/VOLITVE
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Glede na to, da so mnogi napovedovali sila tesen izid volitev za novega predsednika Smučarske zveze Slovenije (SZS), je bila prepričljiva zmaga Primoža Ulage, ki je na včerajšnji izredni seji skupščine prejel 179 od 254 glasov, toliko bolj presenetljiva. Njegovemu protikandidatu Tomažu Kunstlju so jih namreč našteli le 75.

»Zahvaljujem se vam za zaupanje, sam pa imam zdaj mešane občutke. Odločitev, da kandidiram za predsednika SZS, ni bila lahka, kajti še kako dobro se zavedam, da me čaka obilo dela. Vesel sem, da me je podprlo toliko klubov, upam, da se jim bom lahko oddolžil in da bomo s skupnimi močmi do konca mojega mandata (leta 2014) postavili trdne temelje za prihodnost,« se je Ulaga po izvolitvi zahvalil predstavnikom klubov. Ko je nato stopil pred novinarje, je najprej v smehu izjavil, da se zaradi številnih čestitk, ki jih je prejel prek telefonskih sporočil, počuti kakor olimpijski prvak.

Toda nasmeh je v trenutku, ko je pomislil, kaj vse ga čaka v naslednjih dneh, tednih in mesecih, znova izginil z njegovega obraza. »Konec septembra zagotovo ni najugodnejši čas za prevzem vodenja zveze; verjetno bom do novega leta pregledoval predvsem finančno stanje. Zato si najprej želim videti vse številke, torej plače, pogodbe in odnose s pokrovitelji. Zanima me pač stanje vseh prilivov in odlivov,« je 50-letni Ljubljančan razkril, kaj bo storil najprej, ko bo vstopil v prostore SZS.

Na vprašanje, ali je na naši krovni smučarski hiši pričakovati kadrovski cunami, je odvrnil, da je nespametno imeti hkrati skupne službe in direktorje posameznih disciplin, na katere prisega sam. »Z racionalizacijo je potrebno zmanjšati administrativne stroške in več denarja nameniti športnikom, ki jim je treba zagotoviti kakovostne priprave za zimske olimpijske igre leta 2014 v Sočiju. Iz lastnih izkušenj pač vem, da se kolajne ne osvajajo z danes na jutri.«

Nikakor ne bo dovolil, da bi zapravljali več, kot imajo oziroma dobijo, zato bo vseskozi nadzoroval porabo. »Ko sem videl, kako se naša največja panožna zveza poglablja v čedalje večjo krizo vodenja, mi ni bilo lahko. Prepričan sem, da jo lahko s trdim delom in pravo organizacijo popeljem na višjo raven. SZS bom vodil kot dober gospodarstvenik, trudil se bom izboljšati notranje odnose in si prizadeval spet dvigniti njen ugled,« je zatrdil Ulaga, ki stavi na odlične izkušnje vodenja nordijskih disciplin. »Čeprav zapuščina, ko sem jih prevzel, ni bila idealna, sem njihov proračun v nekaj letih s 750.000 evrov dvignil na 2,8 milijona €. Poleg tega smo v Kranju zgradili panožni center, tam ustanovili tudi šolo ...«

Kakor je sam pripomnil, si želi biti aktivni vodja, zato bo deloval 24 ur na dan. A ne v nedogled kot amaterski predsednik. Ko bo izpolnil svoje začetne cilje, se bo pognal v lov za pokrovitelji, pri tem pa je poudaril, da je v teh težkih časih bolj realno pridobiti 100 manjših sponzorjev po nekaj 1000 evrov kot dva večja za, denimo, 200.000 €. Vendar pa je opozoril, da nima čarobne palice, zato naj čudežev od njega ne pričakujejo čez noč. Kar zadeva sodelovanje z najboljšo slovensko alpsko smučarko Tino Maze, je omenil, da se bo povezal z ljudmi, ki jih pač ona upošteva. Sam konflikta interesov, ki so mu ga očitali, ne vidi; tudi zato ne, ker – kot je priznal – ne zastopa več nobenega športnika.

Da bi se utegnil jeziček na tehtnici včeraj prevesiti na Ulagovo stran, je dalo slutiti tolikšno število delegatov z volilno pravico, ki so bili že ob prihodu na izredno sejo skupščine bolj ali manj odločeni, koga so prišli podpret. Ko je namreč po predstavitvah obeh kandidatov napočil čas za razpravo, nihče od navzočih zanju ni imel niti enega vprašanja. Zato se je seja tudi tako hitro končala – v pičlih dveh urah.

Ulagi je med prvimi v roke segel prav poraženi Kunstelj, od maja letos sicer predsednik SK Triglav. »Čestitam Primožu! Sam bom ostal aktiven v kranjskem klubu. Nadejam se, da bomo skupaj vlekli ta voz, slovenski smučariji pa želim vse dobro,« je bivši slovenski veleposlanik v Kanadi in zdajšnji generalni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve športno sprejel poraz. Zato pa je bil nad razpletom vidno nezadovoljen nekdanji vodja zveze in sedanji prvi mož Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič, eden redkih, ki po razglasitvi ni zaploskal sedmemu predsedniku v zgodovini SZS.