V Ga-Pa potuje tudi Mazejeva, Kline ostaja doma

Slovensko smučarsko reprezentanco bo na svetovnem prvenstvu v Garmisch-Partenkirchnu zastopalo osem tekmovalcev in dve tekmovalki, seznam pa se lahko še dopolni. Nekaj vroče krvi je povzročila odločitev, da se Boštjanu Klinetu, ki je pred dnevi postal mladinski svetovni prvak v smuku in veleslalomu, ne ponudi priložnosti na največjemu tekmovanju.

Objavljeno
05. februar 2011 18.24
Da. O., delo.si
Da. O., delo.si
Ljubljana - Izvršilni odbor Smučarske zveze Slovenije je na predlog odbora panoge za alpsko smučanje na dopisni seji potrdil sestavo slovenske reprezentance za nastop na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Garmisch-Partenkirchnu. Reprezentanco bo zastopalo osem tekmovalcev in dve tekmovalki, seznam pa se lahko še dopolni.

V Nemčijo potujeta Maruša Ferk in najboljša slovenska alpska smučarka Tina Maze, ki si je na petkovem slalomu poškodovala stegensko mišico. Kot so sporočili s Smučarske zveze Slovenije, so zdravniki Mazejevi dali protibolečinsko injekcijo. Črnjanka je namreč opravila vse zdravniške preglede in po dogovoru z zdravniki dobila blokado, po kateri se je danes počutila bolje in bo jutri odpotovala v Garmisch-Partenkirchen. Obe slovenski predstavnici na svetovnem prvenstvu bosta tekmovali v vseh disciplinah.

Glavni del moške ekipe sestavljajo specialisti za hitre discipline, in sicer Andrej Jerman, Andrej Šporn, Andrej Križaj, Gašper Markič, Rok Perko in Aleš Gorza, v Garmisch pa potujeta tudi slalomista Matic Skube in Mitja Valenčič. Kvota za moški veleslalom za zdaj ostaja nezasedena.

S prvotnega seznama je izpadla ena tekmovalka. »Ana Kobal ne potuje na svetovno prvenstvo. Odgovorni trener se je odločil, da Ane ne pošlje na SP, ker trenutno ni v takšni pripravljenosti, da bi lahko startala, zato bo raje šla na treninge in tekmovanja nižjega ranga,« je v pogovoru za STA dejal predsednik strokovnega sveta alpskih reprezentanc Miha Verdnik.

Karte bi se morale na novo premešati

Nekaj več vroče krvi je povzročila odločitev, da se Boštjanu Klinetu, ki je v smuku in superveleslalomu pometel z vso konkurenco na mladinskem svetovnem prvenstvu v Crans Montani, ne ponudi priložnosti za potrditev na letošnjem največjem tekmovanju. V zaostreni konkurenci v ekipi za hitre discipline je kvota za superveleslalom in smuk že zasedena, kar pomeni, da bi se morale karte, kdo je najprimernejši za nastop na SP, na novo premešati.

Kline bo namesto na SP odšel na trening tehničnih disciplin in tekme nižjega ranga. Verdnik nikakor ne meni, da je strokovno vodstvo reprezentance prelomilo obljubo. Pri potrjevanju seznama so se v celoti oprli na strokovno zelo tehtno oceno odgovornega trenerja za hitre discipline Burkharda Schafferja, ki je odločitev, da Klineta ne pošlje na SP, sprejel po pogovoru s tekmovalcem.

»Morate vedeti, da gre za velik preskok med mladinskim in članskim SP. Trener je ocenil, da Boštjan še ni pripravljen za tako težko tekmo in ga ne želi prehitro pošiljati na tekme najvišje ravni,« je dejal Verdnik. V reprezentanci še vedno odmeva primer Roka Perka, nekdanjega mladinskega svetovnega prvaka v smuku ter na istem prvenstvu mladinskega podprvaka v superveleslalomu, za katerega je obveljala ocena, da je mladinsko sekcijo prehitro zamenjal s člansko.

Seznam še ni dokončen

Seznam potnikov na svetovno prvenstvo se lahko do končne prijave še dopolni po nedeljskih veleslalomih za svetovni pokal. Še najbližje normi za uvrstitev v ekipo je Ana Drev, če se bo na veleslalomu uvrstila med najboljših 25. V čakalnici sta tudi Katarina Lavtar in Mateja Robnik, ki pa bi jima le vrhunska uvrstitev lahko prinesla tako želeno vozovnico. »Te možnosti ne zapiramo in tudi že vnaprej ne zapiramo nobenih vrat,« je še dejal Verdnik.