V Ribinsku dvojna, v Oslu trojna slovenska zmaga?

Slovenska ekipa v smučarskih tekih na svetovno prvenstvo v Oslu odhaja z velikimi pričakovanji. Kako le ne bi, ko pa ima v svojih vrstah kar nekaj favoritinj za najvišja mesta.

Objavljeno
16. februar 2011 18.01
Š. Ro., delo.si
Š. Ro., delo.si
Ljubljana - Smučarski tekači in tekačice so se pred odhodom na SP na Norveškem predstavili sedmi sili. V devetčlanski ekipi je prvo ime gotovo Petra Majdič, ob kateri bodo tekle tudi Vesna Fabjan, Katja Višnar, Barbara Jezeršek, Anja Eržen, Alenka Čebašek in Mirjam Cossettini, med tekači bosta slovenske barve zastopala Boštjan Klavžar in Rok Tršan.

»Pred nami je vrhunec sezone, ki ga prinaša svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah v Oslu. To je dogodek, ki je na vrsti vsaki dve leti in po izkušnjah velikih tekmovanj na Norveškem, ki je zibelka in raj nordijskega smučanja, so ta prvenstva vedno organizirana vrhunsko, na najvišjem nivoju, udeležencem pa praviloma ostajajo v najlepšem spominu. V zboru za tek smo za to svetovno prvenstvo pripravili največjo ekipo v zadnjem obdobju. Skupno gre za devet tekmovalcev, sedem punc in dva fanta. To, da smo kriterije skozi vsa zadnja leta za uvrstitev v ekipo puščali nespremenjene pomeni, da so tekmovalci, ki so izpolnili kriterije, dokaz temu, da tek na smučeh v Sloveniji izredno napreduje,«  je o številčni tekaški ekipi povedal predsednik odbora in zbora za tek na smučeh Mitja Praznik.

Nad zasedbo, ki se po številčnosti lahko primerja s tisto za OI v Sarajevu, je zadovoljen tudi vodja teka na smučeh Marko Gracer. »Ekipa ni številčna kar tako, ampak so tekmovalci izpolnili naše zahteve in kriterije, kar pomeni, da so se relativno visoko uvrščali. Tudi pričakovanja so zato temu primerna,« je povedal Gracer.

V slovenski reprezentanci se zavedajo, da so napovedi nehvaležne, kljub temu pa priznavajo, da so pričakovanja velika, še posebej po zadnjih uspehih najboljših slovenskih tekačic Majdičeve, Fabjanove in Višnarjeve.

»Oslo je res posebna zgodba, kar sem že začutila tudi sama. Ljudem tam tek na smučeh pomeni način življenja. Tamkajšnja tekma je vedno nabita s čustvi, tam sem vedno tudi dobro tekmovala,« je povedala Majdičeva, ki se je v zadnjem času pripravljala na Rogli. »Tako hude priprave sem doslej opravila trikrat - pred Sapporom, Vancouvrom in letos. Občutek je trenutno zelo dober. Včeraj smo opravili še zadnji res težak trening, tako da je danes prvi lažji dan,« je povedala prva kandidatka za zlato v šprintu.

S SP je Majdičeva doslej prinesla eno lovoriko. V Saporu je leta 2007 osvojila srebrno kolajno v sprintu, z največjih tekmovanj pa ima najuspešnejša slovenska smučarska tekačica še bron z zimskih olimpijskih iger v Vancouvru. Z zadnjega svetovnega prvenstva bi se želela posloviti v velikem slogu, nikakor pa ne bo razočarana, če si okrog vratu ne bo nadela odličja, zelo pa bi bila vesela, če bi v ospredje stopili tudi ostali člani odprave.

Takšne načte ima tudi Vesna Fabjan, zmagovalka zadnje tekme v Ribinsku. »Po dvojni zmagi v Ribinsku so vsi začeli govoriti kdaj lahko pričakujemo trojno slovensko zmago. Če se to zgodi v Oslu, ne bomo imele prav nič proti, le še dogovoriti se moramo med sabo katera bo na katerem mestu,« se je na novinarski konferenci šalila Fabjanova. Z njo bi se gotovo strinjali tudi Majdičeva in Višnarjeva, ki je na predstavitvi ekipe ni bilo, saj se pripravlja na Norveškem.