V Vikersundu nov svetovni rekord?

Norvežani so svojo letalnico spremenili v pravo »pošast«, potem ko so t. i. kalkulacijsko točko prestavili na 195 metrov. Velikost naprave zdaj znaša 225 metrov, kar pomeni, da je – če gre verjeti številkam – celo za deset metrov večja od planiške velikanke.

Objavljeno
09. februar 2011 23.20
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – V Vikersundu, kjer bosta v soboto in nedeljo naslednji tekmi za svetovni pokal v smučarskih poletih, je že vse v pričakovanju novega svetovnega rekorda. Norvežani so namreč svojo letalnico, na kateri si najboljšo znamko z 219 metri še delita Avstrijec Roland Müller in Finec Harri Olli, spremenili v pravo »pošast«, potem ko so t. i. kalkulacijsko točko prestavili na 195 metrov. Velikost naprave zdaj znaša 225 metrov, kar pomeni, da je – če gre verjeti številkam – celo za deset metrov večja od planiške velikanke, ki si lasti svetovni rekord (Norvežan Bjørn E. Romøren 239 m iz leta 2005).

»Šova letalcev«, kakor so prireditelji poimenovali spektakel v Vikersundu, kjer napovedujejo polete celo do 250 metrov, se že izjemno veseli tudi slovenski rekorder Robert Kranjec (229 m). »Glede na to, da mi je bila že njihova 'stara' letalnica zelo všeč, me prav zanima, kaj so medtem naredili iz nje. Kar pa zadeva svetovni rekord, se morajo zanj – kot vselej – iziti vsi dejavniki. A jaz bi jim ga privoščil,« je omenil 29-letni Kranjčan in se zgolj nasmehnil ob izjavah nekaterih ljubiteljev Planice, da bi se bili najboljši znamki pripravljeni odpovedati samo pod pogojem, če bi jo dosegel Kranjec.

»Če se mi bo ponudila priložnost, je seveda ne bom izpustil iz rok! Ob brezhibno opravljenem nastopu pa bo za tako dolg polet potreben predvsem ugoden veter. Če bo namreč pihalo v hrbet, kot v Oberstdorfu, potem rekorda ne bo mogoče izboljšati. Kot vedno pa bo treba imeti še zvrhano mero sreče. Sam je v zadnjem obdobju nisem imel prav dosti, zato bi že bil skrajni čas, da se mi spet nasmehne,« si je zaželel Kranjec, ki je minuli petek vknjižil že 94. polet prek znamke 200 metrov. Toliko jih je, le da dva dni za njim, doslej zbral samo še sobotni zmagovalec Martin Koch.

»Leteči Kranjčan« – ob njem so proti Vikersundu davi od slovenskih reprezentantov odpotovali še Jernej Damjan, Tomaž Naglič in Jurij Tepeš – se bo tako z avstrijskim »letalcem« udaril za to, kdo bo kot prvi skakalec stotič premagal »magično« mejo. To bi se lahko zgodilo že ta konec tedna na Norveškem. »Če je letalnica res tako velika, kot trdijo, bo treba že za preboj v finale preleteti 200 metrov,« je še ocenil Kranjec …

Spored tekmovanja v Vikersundu (K-195, HS-225)
, jutri: 15.30 – uradni trening, 18.15 – kvalifikacije; sobota: 14.45 – poskusni polet, 16.00 – prva serija v konkurenci, sledi finale; nedelja: 12.30 – poskusni polet, 13.45 – prva serija v konkurenci, sledi finale.


Kako so Norvežani prenovili svojo letalnico si oglejte v spodnjem videoposnetku