Večni derbi za uvrstitev v končnico

Gornjesavska dolina je na nogah! Jeseniški hokejisti so se namreč z zmago ter nadvse prepričljivo igro v Zagrebu vrnili k enakorednemu boju za uvrstitev v končnico EBEL, že nocoj ob 19.15 uri pa je na vrsti največji derbi slovenske športne scene, saj se bodo pomerili z moštvom Tilie Olimpije.

Objavljeno
15. februar 2011 12.20
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Jesenice, Ljubljana – Moštvi Jesenic in Olimpije bosta uprizorili že 436. medsebojni dvoboj, poleg večnega prestiža pa drevišnja tekma v Podmežakli prinaša tudi zelo pomembni točki za izhodišče pred končnico. Ljubljanskemu moštvu je dolgo kazalo bolje, vendar pa je gladka zmaga železarjev v hrvaškim metropoli zvišala apetite prebujenih gorenjskih navijačev. »Vem, na tribunah bo pekel, na ledu pa se moramo še prav posebej potruditi, da bi razveselili naše številne privržence,« odločno pravi jeseniški kapetan Mitja Robar in kar prikima opazki, da s soigralci v zadnjih tednih precej bolje in vsaj navidezno sproščeno igra na tujem kot pa doma: »Očitno nas doma kar ustavi breme, ko si tako želimo zmagati in se veseliti skupaj z občinstvom. O tem smo se precej pogovarjali v slačilnici, imamo pač mlado jedro moštva, ki ni vedno kos bremenu posamezne tekme. Toda današnja tekma ne dovoljuje spodrsljaja. Gre za dvoboj z neposrednim tekmecem za končnico, doma dejansko kaže izkoristiti lepo priložnost.«

Na Jesenicah res že dolgo ni bilo tako neučakanega odštevanja do derbija kot tokrat, nova imenitna predstava učinkovite naveze Sabolič-Tičar-Jeglič na tekmi v Zagrebu botruje izjemnemu optimizmu, po spodrsljaju nazadnje v končnici tekme s Celovčani se je tokrat na visoko raven vrnil tudi Michal Fikrt, vratar železarjev. »Pa še za tisti nesrečni pripetljaj mu nikakor ne gre pripisovati krivde. Včasih se pač plošček res nenavadno odbije od ograde ali zaščitnega stekla,« se je Robar postavil v bran soigralcu. V primeru današnje zmage bi sicer železarji prodrli že na 7. mesto, ni še dolgo tega, kar so bili v boju za končnico odpisani. Na zasuk pa navijači na upajo le pri dogodkih na ledu, temveč tudi ob njem – morda bodo prav danes v Podmežakli končno odprli dveri nove vzhodne tribune!

V Olimpijinem taboru pred obračunom na Jesenicah poskušajo ohraniti zbranost in mirno kri. Seveda nikomur v zeleno-beli slačilnici ali pa med privrženci ni bil všeč zadnji tivolski spodrsljaj proti Salzburgu, vendar so škarje s platnom še naprej v ljubljanskih rokah. Zmaji namreč sami odločajo o svoji usodi, prihajajoče tri preizkušnje so prav proti neposrednim tekmecem za končnico.

»Prav zato ni preplaha po zadnjem porazu na domačem ledu, ko smo zapravili vodstvo, pa še meni se ni posrečilo doseči gola pri kazenskem strelu. A ta je pač vedno loterija – enkrat ti gre, drugič ne. Kakorkoli, zdaj je pred nami trenutek resnice. Na Jesenice prihajamo kot sedmouvrščeni, potruditi se moramo v prihajajočih derbijih iz spodnjega dela za končnico,« se dobro zaveda Žiga Pance, Olimpijin kapetan, ki se ne namerava obremenjevati z napovedanim peklenskim vzdušjem na tribunah Podmežakle: »Seveda se dobro zavedamo polne dvorane, ki bo zahtevala domačo zmago. Toda na ledu moramo igrati po svojem načrtu, se zoperstaviti nevarnim domačim adutom, predvsem udarnemu napadu Sabolič-Tičar-Jeglič. Obenem pa si nikakor ne gre privoščiti izključitev, jeseniško moštvo je namreč v trenutkih številčne premoči zelo nevarno.«

Kajpak bodo v taborih večnih tekmecev vneto spremljali dogajanja na drugih ploskvah, današnji večer pa bi dejansko lahko obema slovenskima kluboma odgrnil zavese končnice. Tako Fehervar v Celovcu kot tudi Medveščak na Dunaju naj bi ostala brez plena, četudi zanašanje na druge izide nikdar ni zagotavljajo mirnega spanca. Po drevišnjem vročem derbiju pa sicer sledijo še štiri nepredvidljiva kola do konca rednega dela.

Pari današnjega 48. kola (vse ob 19.15): Acroni Jesenice – Tilia Olimpija, KAC – SAPA Fehervar, Vienna Capitals – Medveščak, Salzburg – Graz 99ers, Linz – VSV.

Spored Jesenic in Olimpije do konca rednega dela EBEL

Acroni Jesenice: Tilia Olimpija (Podmežakla, danes), Salzburg (Podmežakla, 18. t.m), Linz (Donavski park Linz, 20. t. m.), Graz 99ers (Podmežakla, 22. t. m.), VSV (Mestna dvorana Beljak, 25. t. m.).
Tilia Olimpija: Acroni Jesenice (Podmežakla, danes), SAPA Fehervar (Tivoli, 18. t. m.), Medveščak (Tivoli, 20. t. m.), Vienna Capitals (Dvorana Albert Schultz Dunaj, 22. t. m.), KAC (Tivoli, 25. t. m.).