Zadnji smukaški izziv ali zgolj iskanje pozornosti?

Ameriški smučarki Lindsey Vonn se ni uresničila želja, da bi ji dovolili nastopiti na moškem smuku v Lake Louisu.

Objavljeno
08. oktober 2012 12.34
Italija.Trbiz.04.03.2011 Lindsay Vonn med smukasko preizkusnjo na superkombinaciji. Foto:Matej Druznik/DELO
V. D., šport
V. D., šport
Ljubljana – Lindsey Vonn je izrazila željo, da bi nastopila na moškem smuku svetovnega pokala v Lake Louisu. Ostalo je le pri želji, kajti izvršni odbor za alpsko smučanje pri mednarodni zvezi je na seji v Zürichu soglasno zavrnil to možnost.

Do dvoboja Lindsey Vonn-Bode Miller, ki so ga gotovo imeli v mislih snovalci »zadnjega smukaškega izziva« 26-kratne zmagovalke smukov svetovnega pokala, lahko pride torej le na ekshibiciji. »Že pri prvi točki, da Vonnova ne more tekmovati v moški konkurenci s točkami ženskega svetovnega pokala, ni bilo dvoma o dokončni odločitvi,« je pojasnil Tone Vogrinec, že več kot 30 let član odbora FIS, ki nima zadnje, a gotovo odločilno besedo. Druga ovira je »nešportna« prednost, ki bi jo imela Američanka zaradi več preizkusov proge. To je še zlasti problematično v času, ko vsi še preizkušajo nove smuči.

Lindsey, ki sicer tekmuje z moško oz. tršo različico ženskih smuči, je izbrala Lake Louise. To je namreč proga, ki ji najbolj ustreza. Je z naskokom najlažji smuk moškega svetovnega pokala. Razlika med žensko in moško tekmo je seveda velika. Podlaga je pri smukačih veliko zahtevnejša, proga pa daljša in hitrejša, predvsem pa nevarnejša. Andrei Massiju, trenerju Tine Maze, se zdi zamisel Vonnove zelo zanimiva, je pa v tekmovalnem sistemu enakih možnosti seveda neizvedljiva. »Lindsey ima tako kot Tina dobre primerjave z moškimi, saj zadnja leta trenira z njimi. Alpsko smučanje je edini šport, v katerem bi se izjemne smučarke, kakršna je Lindsey, približale moškim. V drugih je to znanstvena fantastika. Osebno menim, da bi se moškim na ustreznih progah in z bolj vodljivimi smučmi Tina v veleslalomu z nastopom, kakršnega je prikazala leta 2009 na 2. progi na SP v Val d'Iseru, bolj približala moškim kot Vonnova v smuku in superveleslalomu,« je komentiral Massi. Nekaj primerjav je sicer bilo, a neuradnih, ko sta Janica Kostelić in Marlies Schild nastopili kot predtekmovalki na moških slalomih. Uvrstili bi se pri repu trideseterice. Mazejeva se strinja s trenerjem, dodaja pa, da ni športa, v katerem bi se ženske lahko enakovredno kosale z moškimi. »Ne vem, kaj je v ozadju, a vse, kar se dogaja zadnje čase – s knjigo Marie Riesch vred – se mi zdi iskanje pozornosti. Upam, da nas Lindsey ne podcenjuje,« razmišlja Mazejeva.

Kakšne pa so sploh možnosti Vonnove, da bi se približala najboljšim časom Aksla Lunda Svindala, Beata Feuza ...? Izračunali so, da bi dekleta v povprečju zaostale za 5 odstotkov. To v Lake Louise pomeni več kot pet sekund. Če ta izračun drži, bi Vonnova v lanski superšampionski formi zasedla 64. mesto ... Dvakratni zmagovalec svetovnega pokala Andrej Jerman meni, da Vonnova v normalnih razmerah nima nobenih možnosti, da bi se uvrstila med trideseterico. »Če pa upoštevamo snežno podlago, ki je pri moških veliko bolj zahtevna, vsako razmišljanje o dobrem nastopu v moški konkurenci odpade. Lindsey spoštujem kot športnico in je nočem podcenjevati, a je moško smučanje povsem drug šport,« razmišlja najboljši slovenski smukač vseh časov.

Andrej Možina, preteklo sezono trener slovenske ženske reprezentance, ki je dolga leta deloval v moški reprezentanci hitrih disciplin, se strinja z Jermanom. »Smukaški izziv Vonnove nima realne podlage. Tudi v izenačenih tekmovalnih razmerah si ne predstavljam ženske na tekmi v Kitzbühlu, Wengnu ali pa Bormiu, kjer je nežnejši spol pač na vseh ravneh v podrejenem položaju,« je dejal Možina.