Zelena luč FIS: planiški finale na Bloudkovi velikanki

Finale svetovnega pokala v smučarskih skokih marca 2014 v Planici bo obogaten tudi z žensko preizkušnjo.

Objavljeno
04. oktober 2013 18.28
tlo+Planica
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Zürich – Na današnjem zasedanju v Zürichu je Mednarodna smučarska zveza (FIS) potrdila program za prihajajočo zimo, med drugim pa je odbor za smučarske skoke ugodil prošnji planiškega organizacijskega komiteja, naj se finale skakalnega svetovnega pokala med 20. in 23. marcem 2014 z letalnice bratov Gorišek prestavi na novo Bloudkovo velikanko.

Ob tem ni odveč dodati, da so planiški prireditelji še obogatili dosedanji program, saj so dvema posamičnima in eni ekipni preizkušnji dodali še posamično žensko tekmo, ki bo prvič doslej na sporedu skupaj z moško v soboto.
»To je izjemna priložnost za Planico v luči kandidature za svetovno prvenstvo 2019. Še posebej smo veseli, ker so nam na FIS zaupali tudi dodatno žensko tekmo. Zdaj je pred nami najzahtevnejši zalogaj: na povsem novih objektih prvič izvesti tekmovanja na najvišji ravni. Zelo pomembno je tudi, da lahko po prvih pregledih organizacijske strukture in postavitev začasnih objektov zagotovimo, da Planica lahko sprejme enako število obiskovalcev kot doslej,« pojasnjuje predstavnik OK Planica Tomi Trbovc.

»Rad bi poudaril še en pomemben športni segment, da bo namreč lahko na petkovi posamični moški preizkušnji nastopilo veliko skakalcev iz nacionalne kvote. Tako bomo imeli možnost prvič po več letih na skakalnici HS-139 videti prihodnje slovenske šampione, tudi zanje bo to pomembna izkušnja,« je še dodal Trbovc.

Že v sredo pa so se vnovič sešli kandidati za izvedbo nordijskega SP 2019 – ob Planici še Seefeld, Oberstdorf in Almati. »Šlo je za nekakšen tehnični sestanek. Poleti smo pripravili odgovore na 18 sklopov vprašanj, tu pa pijasnili še podrobnosti o izvedbi,« je dejal Trbovc in pristavil, da so najbolj v zraku obvisele besede nekdanje vrhunske smučarske tekačice Petre Majdič: »Tudi majhne države si zaslužijo organizacijo tako velikih prireditev.«